Žymus aludaris alų virė iš beržų sulos

Craft alaus pasaulyje Garrettas Oliveris yra tikra žvaigždė ir autoritetas, jo nuomonė viso pasaulio alaus mėgėjams ir užsiimantiems šio gėrimo virimo amatu reiškia išties daug.

Garrettas Oliveris yra tikra žvaigždė.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris yra tikra žvaigždė.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK Agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris yra tikra žvaigždė.<br>„INK agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris yra tikra žvaigždė.<br>„INK agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris yra tikra žvaigždė.<br>„INK agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris yra tikra žvaigždė.<br>„INK agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi kurdami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK agency“ nuotr.
Garrettas Oliveris su aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi kurdami naują alų iš beržų sulos.<br>„INK agency“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 1, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 8:33 PM

G.Oliveris jau dvidešimt metų kuria vis naujo skonio alų ir yra puikiai žinomos daryklos „Brooklyn Brewery“ vyriausiasis aludaris.

Be to, amerikietis yra parašęs tris garsias knygas apie alų. Viena jų – išsamiausias alaus gidas pasaulyje, išleistas bendradarbiaujant su Oksfordo universiteto leidykla.

Vasarą šis alaus kultūros guru lankėsi Lietuvoje, o vieną šio apsilankymo rezultatų netrukus galės įvertinti ir mūsų šalies alaus gurmanai.

Aludaris, su kuriuo padirbėti svajoja daugelis

Pasaulyje garsus alaus žinovas Lietuvoje ne tik susipažino su mūsų šalies alaus kultūra, bet ir drauge su „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ aludariu Andriumi Bagdzevičiumi darbavosi gamindamas naują alų iš beržų sulos.

Beje, įvairių, kartais netgi labai skirtingų, sričių gamintojų bendradarbiavimas kuriant naujus unikalius skonius ir produktus  taip pat yra viena G.Oliverio į craft alaus kultūrą įdiegtų naujovių, kuria šiandien sėkmingai naudojasi viso pasaulio craft alaus gamintojai.

Tiesa, ne kiekvienam pasitaiko proga padirbėti su pačiu G.Oliveriu.

„G.Oliveris man, turbūt kaip ir daugeliui alaus gamintojų, buvo autoritetas ir įkvėpėjas jau nuo tada, kai pradėjau domėtis alumi.

Kai sužinojau, kad „Brooklyn Brewery“ darykla turi daug reikalų Europoje, o ir pats G.Oliveris dažnai čia lankosi, kartu su kolegomis iš Latvijos nusprendėme pasikvieti jį į Baltijos šalis.

Be abejo, turėjome mintį prikalbinti Garrettą drauge padirbėti kuriant naują skonį“, – pasakojo „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ aludaris A.Bagdzevičius.

Šią mintį A.Bagdzevičiui, kuris lietuviams jau yra pristatęs ne vieną gana neįprasto skonio alų, įgyvendinti pavyko. Rezultatas – quadruppel stiliaus alus muzikaliu „Jam Session“ pavadinimu.

Vandenį pakeitė beržų sula

„Norėjome sukurti „didelį“ alų, tokį, kurį galima ne tik ragauti pačiam, bet ir dalintis su kitais. Garrettas turėjo daug idėjų, bet ypač stiprus pasirodė siūlymas panaudoti Lietuvai ir būtent tam sezonui, kuriuo virėme, būdingus ingredientus. Tokiu akcentu tapo beržų sula.

Galiu pasakyti, kad tikrai įdomus jausmas stebėti, kaip 10 tonų beržų sulos pilama į virimo katilus, kuriems, beje, tai taip pat buvo nauja patirtis“, – apie naujojo alaus atsiradimą pasakojo A.Bagdzevičius.

Tiesa, nors verdant „Jam Session“ naudotas Lietuvai artimas ingredientas, naujasis alus yra belgiško quadrupel stiliaus.

„Tai gana retas stilius, dėl jo ir pats buvau skeptiškai nusiteikęs – dar visai neseniai vos keletas daryklų pasaulyje virė alų, priskiriamą šiam stiliui. Vis dėlto jam būdingas savybes turintis alus Belgijoje žinomas jau seniai.

Egzistuoja tokie alaus stiliai kaip single, kurio dauguma žmonių nežino, tripel, kuris yra aukso spalvos ir stiprokas, apie 9 laipsnių, dubbel – tamsus, maždaug 6,5–7 laipsnių stiprumo alus, o quadrupel yra apie 9,5–10 laipsnių stiprumo“, – pasakojo G.Oliveris.

Jo teigimu, šis alus pasižymi ir įdomiomis skonio savybėmis.

Quadrupel stiliaus alus gana stiprus, labai sausas, nesaldus, pasižymi sodriu skoniu, kuriame galima pajusti džiovintų vaisių užuominų. Jo gamybai naudojamas karamelizuotas cukraus sirupas, kurio skonis primena karamelinio kremo (creme brulee) paviršių dengiantį degintą cukrų“, – paaiškino G.Oliveris.

Gali bręsti ir metus

Pasaulyje garsaus alaus eksperto manymu, šis alus gali tikti šventiniam stalui ir derėti su ant jo patiekiamais valgiais.

„Šį alų galima derinti su jautienos ar kiaulienos kepsniu, kepta antimi, kalakutu ar viščiuku. Be to, jis gali būti ragaujamas ir su kai kuriais desertais. Man asmeniškai quadrupel stiliaus alus nėra tas, kuriuo norėtųsi atsigaivinti karštą vasaros dieną, kur kas labiau jis tinka ragauti ir derinti su maistu“, – sakė G.Oliveris.

Alaus kultūros puoselėtojas pasakojo, kad neišskirtų žmonių – vyrų ar moterų, vyno ar kitų gėrimų mėgėjų, kuriems šis alus galėtų patikti.

„Tai labai kulinarinis alaus tipas. Bręsdamas jis įgauna dar įdomesnį skonį – gali būti geriamas po 6 mėnesių, netgi po metų brandinimo.

Negalėčiau nurodyti, kokiai grupei žmonių jis turėtų patikti. Per visą laiką, kol esu su alumi, išmokau vieną svarbiausią dalyką – mūsų darbas yra žmonėms parodyti alų, papasakoti apie jį, o jie patys renkasi, ką ragauti“, – teigė amerikiečių aludaris.

Alų kuria kaip muziką

Anot A.Bagdzevičiaus, šio alaus sukūrimas parodo, kad alus, kaip ir vynas ar kiti gėrimai, gali būti labai įdomus ir įvairiapusiškas.

„Manau, kad šis alus yra naujas žingsnis Lietuvos alaus kultūroje, dar labiau sulyginsiantis alų su kitais gėrimais, kuriuos galbūt įsivaizduojame kaip labai prabangius.

Tokio alaus butelį, lygiai taip pat puikiai kaip ir vyno, galima atkimšti kokia nors ypatinga proga. Džiugu, kad prie šio produkto prisidėjo ir toks alaus kultūrai nusipelnęs žmogus kaip G.Oliveris“, – džiaugėsi A.Bagdzevičius.

Kalbėdamas apie naujojo alaus pavadinimą, kuris lietuviškai reiškia improvizuoto grojimo muzikos instrumentais sesiją, A.Bagdzevičius sakė, kad jis kaip niekad yra susijęs su alaus gaminimo procesu.

„Mums, aludariams, ingredientai yra instrumentai, kuriuos deriname taip, kad jie skambėtų, kaip norime. „Jam Session“ man asocijuojasi su Bruklino muzikos klubais, aistringais ir talentingais muzikantais, kurie susirenka ir leidžia groti savo intuicijai ir jausmui“, – pasakojo aludaris.

A.Bagdzevičiaus teigimu, būtent toks užsidegęs improvizuotojas skoniais yra ir G.Oliveris, kurio patirtis ir žinios labai stipriai prisidėjo prie „Jam Session“ kūrimo ir gaminimo proceso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.