Gardūs užkulisiai: mėgstamų produktų kelias iki pirkėjų

Pirmasis majonezas be konservantų. Tokį vardą pelnė Kėdainių konservų fabrike gaminamas majonezas „Be konservantų“. Iš tiesų Lietuvai atgavus nepriklausomybę tai buvo pirmasis majonezas, kuriam gaminti nenaudojama konservantų.

Gaminant majonezą itin svarbu griežtai laikytis receptūros, eiliškumo ir, žinoma, ypač daug dėmesio skirti produktų, iš kurių jis ruošiamas, kokybei.<br>123rf nuotr.
Gaminant majonezą itin svarbu griežtai laikytis receptūros, eiliškumo ir, žinoma, ypač daug dėmesio skirti produktų, iš kurių jis ruošiamas, kokybei.<br>123rf nuotr.
Svarbiausias įvertinimas generaliniam direktoriui V.Vanagui – pirkėjų pasitikėjimas Kėdainių konservų fabrike gaminamais produktais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Svarbiausias įvertinimas generaliniam direktoriui V.Vanagui – pirkėjų pasitikėjimas Kėdainių konservų fabrike gaminamais produktais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Rinkodaros vadovė Eugenija Eimontaitė-Jermolajevienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rinkodaros vadovė Eugenija Eimontaitė-Jermolajevienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vyriausiasis technologas Algis Kulvietis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vyriausiasis technologas Algis Kulvietis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Gamybos vadovė Danutė Paškevičienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Gamybos vadovė Danutė Paškevičienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kokybės vadovė Daiva Vaitkevičienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kokybės vadovė Daiva Vaitkevičienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Fabrike gaminamas majonezas „Be konservantų“ .<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Fabrike gaminamas majonezas „Be konservantų“ .<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Silkė pataluose.<br>123rf nuotr.
Silkė pataluose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Patricija Jovaišaitė

Dec 17, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 10:41 PM

Dabar Kėdainių konservai užima didžiausią majonezų rinkos dalį pagal vertę, o fabrike gaminamas majonezas „Be konservantų“ yra rinkos lyderis tiek pagal savo vertę, tiek pagal kiekį*.

Ištikimiausius pirkėjus jis pasiekia jau daugiau nei dešimtį metų.

Kokį kelią nukeliauja šis lietuvių itin mėgstamas majonezas, kol iš modernaus fabriko Kėdainiuose pasiekia parduotuvių lentynas ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų pasaulio šalių?

Juk gaminant jį itin svarbu griežtai laikytis receptūros, eiliškumo ir, žinoma, ypač daug dėmesio skirti produktų, iš kurių gaminamas majonezas, kokybei. „Majonezo „Be konservantų“ skonis tuo ir unikalus, kad jau daugelį metų nesikeičia, yra labai malonus gomuriui, tvirtos konsistencijos, nes gaminamas iš didelio kiekio rapsų aliejaus“, – sakė Kėdainių konservų fabriko kokybės vadovė Daiva Vaitkevičienė.

Kiekvieną kartą gavus naują siuntą produktų, iš kurių vėliau fabrike bus gaminamas majonezas ar kitokia produkcija, viskas kruopščiai patikrinama naudojant juslinės analizės metodus. Tik tada pradedama gamyba.

Juolab kad Kėdainių konservų fabrikas turi prestižinį BRC – visuotinį maisto saugos standarto sertifikatą, kuriuo Lietuvoje didžiuotis gali toli gražu ne kiekviena įmonė.

Norint gauti šį sertifikatą ir produktai, ir gamybos įranga turi atitikti itin aukštus kokybės reikalavimus. D.Vaitkevičienė pasakojo, kad šio sertifikato turėtojams atsiveria daug platesnės galimybės tarptautinėje rinkoje, o tai ypač svarbu, nes ir majonezas „Be konservantų, ir kiti Kėdainių konservų fabriko gaminiai keliauja į užsienio šalis, kuriose mėgstami ne mažiau nei Lietuvoje.

Tačiau skaniausi gaminiai atsiranda ne iš karto. Nuo pat atidarymo įmonėje dirbantis vyriausiasis technologas Algis Kulvietis atskleidė, kaip majonezas „Be konservantų“ prieš gerus dvylika metų įgavo tokį skonį, koks yra ir dabar.

Kartais užtrunkama mėnesį ar du, o kartais ir ilgiau, kol laboratorijoje išgaunamas galutinis skonis. Tam pasitelkiama atestuotų žmonių grupė – jie reguliariai ragauja produktą, vertina jį, siūlo pakeitimus.

Kai kompetentinga komisija pripažino, kad majonezo „Be konservantų“ skonis ir kreminė konsistencija atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus, produkto mėginiai buvo nugabenti į Vokietiją.

Tenykščiai technologai atliko stabilumo bei mikrobiologinius tyrimus ir patvirtino, jog produktas saugus ir tinkamas tiekti į rinką. Tik tada buvo pradėta jo gamyba.

„Nenusivylėme nei mes, nei mumis patikėję vartotojai, – sakė A.Kulvietis. – Jau daugelį metų būtent šis konservų fabriko majonezas vienas mėgstamiausių ir perkamiausių Lietuvoje.“

Šis vyras, jau daugiau nei dvi dešimtis metų kuriantis visus Kėdainių konservų fabrike gaminamus produktus, neslėpė – jam malonu, kad žmonės mielai valgo jo sukurtus ir su dar dešimties žmonių komanda ištobulintus produktus.

„Tai ir didžiulis džiaugsmas, ir atsakomybė, juolab kad nėra ko slėpti – ne visi sugalvoti receptai pasiteisina“, – šypsojosi maisto technologas.

Yra taip buvę, kad paragavęs to, ką savo katilėlyje užmaišė, Algis iš karto suprato, kad net kolegoms to nevalgomo dalyko duoti ragauti negali, ir išmetė lauk.

Tada ir vėl bandė, kol pasisekė – dėjo lašą vieno produkto, lašą kito, ragavo, galvojo, ko dar trūksta, dar dviejų ar pusės lašelio kito komponento.

„Dedam dedam, kol ilgainiui gauname burnai priimtiną skonį“, – kokybiškiausių patiekalų kūrimo niuansus atskleidė Kėdainių konservų fabriko vyriausiasis technologas A.Kulvietis.

Lieka tik džiaugtis, kai sukurtas skonis įvertinamas medaliu. „Gaminti kokybišką gaminį mus įpareigoja klientų pasitikėjimas ir didelis mūsų noras pateisinti jų lūkesčius“, – pasakojo Kėdainių konservų fabriko rinkodaros vadovė Eugenija Eimontaitė-Jermolajevienė.

Kėdainių konservų fabriko kolektyvas gali didžiuotis, kad majonezas „Be konservantų“ yra ne tik rinkos lyderis, bet dar ir 2007 metais apdovanotas medaliu metų gaminio kategorijoje.

„Jau seniai įsitikinome, kad vartotojams labai svarbi majonezo kreminė konsistencija ir standumas, neleidžiantis produktui ištižti“, – sakė rinkodaros vadovė.

Ji įsitikinusi – rinkos lyderio vardas Kėdainių konservų fabriko darbuotojams neleidžia atsipalaiduoti ir nuleisti kokybės kartelės žemyn: „Jaučiame įsipareigojimą ir toliau likti geriausi, kiekvienas stengiamės dėl kokybiško rezultato, nes žmonės žino – pirkdami mūsų gaminamą produkciją gaus pačią geriausią prekę.“

Kėdainų konservų fabriko produkcija populiari ir svetur. „Tikrai daug produkcijos, taip pat ir mūsų pasididžiavimo – majonezo „Be konservantų“ nuperkama Jungtinėse Amerikos Valstijose, Didžiojoje Britanijoje, Airijoje.

Išeivijoje gyvenantys lietuviai mėgsta Lietuvoje gaminamus produktus, nes tai padeda bent kiek nuslopinti namų ilgesį“, – įsitikinusi moteris.

Net 17 Kėdainių konservų fabrike gaminamų produktų buvo apdovanoti medaliais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Taigi kas tas žmogus, kurio dėka atsiranda skaniausi gaminiai? Pirmasis ir ilgiausiai Kėdainių konservų fabrike pradirbęs asmuo – jo direktorius Vygantas Vanagas.

Jis didžiuojasi savo darbuotojais ir produkcija, kuri gaminama daugiau nei dvi dešimtis metų, o skoniu bei kokybe prilygsta gardžiausiems gaminiams Lietuvoje ir toli už jos ribų.

„Daugiau nei prieš dvi dešimtis metų pradėjęs dirbti naujame fabrike užsibrėžiau tikslą, kurio laikausi iki šiol, – čia, Kėdainių konservų fabrike, turi dirbti geriausi savo srities profesionalai, gaminantys kokybiškus, sveikus ir prabangaus skonio produktus.

Galiu tik džiaugtis, jog man tai pavyko, – didžioji dalis žmonių dirba fabrike jau labai ilgai, o tai reiškia, kad jie puikiai žino naujausias technologijas, pažįsta mūsų aparatūrą, tiekėjus ir laikosi svarbiausių principų, kurie per daug metų tapo gyvenimo būdu ir pavyzdžiu kitiems“, – kalbėjo V.Vanagas.

Jis pabrėžė, kad linija „Be konservantų“ taip pavadinta ne veltui, – visa produkcija gaminama be jokių vartotojams nepageidaujamų priedų, modernioje gamykloje, tačiau yra termiškai apdorojama, tai leidžia gerokai pailginti galiojimo laiką.

Vienus geriausių specialistų po vienu stogu surinkęs Kėdainių konservų fabriko direktorius V.Vanagas – ambicingas ir reiklus vadovas.

Neabejotinas rinkos lyderis – majonezas „Be konservantų“ buvo kuriamas ir galutinį subtilų skonį bei standžią konsistenciją įgavo ilgai ragaujant, bandant, tobulinant.

„Buvau tarp tų žmonių, kurie kone kiekvieną dieną ėjome, skanavome, kartais ir pasiginčydavome, o galiausiai pasiekėme rezultatą, kuriuo galime pelnytai didžiuotis. Ir tai buvo mūsų visų bendro darbo rezultatas“, – pasakojo V.Vanagas.

Bet svarbiausias ir didžiausias įvertinimas jam – pirkėjų pasitikėjimas Kėdainių konservų fabrike gaminamais produktais, kurių metams bėgant vis daugėja ir jie vis tobulėja.

O vis lengviau pasiekiamos prekės iš užsienio šalių lietuviško produkto nenustelbia nei kokybe, nei skoniu.

Skaičiai ir faktai

Kėdainių konservų fabrikas užima pirmąją vietą Lietuvoje pagal majonezo apyvartą*.

Kėdainių konservų fabriko majonezas „Be konservantų, 650 ml/630 g“ Lietuvoje yra pirmoje vietoje majonezo kategorijoje*.

*pagal rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ Moderniosios prekybos duomenis pinigais ir kiekiu 2014 m. 1–12 mėn. (autorinės teisės© 2015, „Nielsen“)

Silkė po patalais – kitokia nei visada

Šis vienas populiariausių švenčių stalo patiekalų dažnai būna patiekiamas sluoksniuojant ingredientus giliame dubenyje. Išbandykite silkę po patalais kitaip! Ne užklokite žuvį, o susukite ją į patalus – toks valgis ir nustebins svečius, ir papuoš stalą.

Reikės:

2 silkių filė

2 virtų bulvių

3 virtų burokėlių

1 obuolio

1 svogūno

2 kiaušinių

majonezo

Silkių filė supjaustykite gabalėliais, bulves ir obuolius – kubeliais, smulkiai supjaustykite svogūną. Sumaišykite silkę ir daržoves su majonezu.

Burokėlius sutarkuokite, įmaišykite šiek tiek majonezo. Berkite juos ant pailgo lipniosios plėvelės gabalėlio, į centrą dėkite silkių ir bulvių masę ir, atsargiai keldami vieną ilgąjį plėvelės kraštą, susukite, kad burokėliai apglėbtų silkę iš visų pusių. Lengvai suspauskite.

Dėkite patiekalą į pailgą lėkštę, atsargiai išvyniokite jį iš plėvelės ir rankomis suformuokite gražią vyniotinio formą. Padėkite šaltai.

Prieš patiekdami apibarstykite virtais kiaušiniais, puoškite iš baltymų išpjaustytomis gėlėmis ar snaigėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.