Pergalę jaunųjų virėjų čempionate lėmė skonis ir vos du taškai

Savaitgalį Vilniuje išrinktas „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2016“. Šis titulas atiteko sostinėje įsikūrusiame restorane „Time“ dirbančiam Ignui Višinskui. Jam vos dviem vertinimo taškais nusileido ir antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate užėmė Palangoje įsikūrusio restorano „Onorė“ virtuvei vadovaujantis Bernardas Anužis.

Apdovanojami geriausi Lietuvos jaunieji virėjai.
Apdovanojami geriausi Lietuvos jaunieji virėjai.
Čempionato dalyviai.
Čempionato dalyviai.
Čempionato akimirkos.
Čempionato akimirkos.
Darbas ringe.
Darbas ringe.
Geriausiuoju pripažintas Ignas Višinskas iš „Time“.
Geriausiuoju pripažintas Ignas Višinskas iš „Time“.
I.Višinsko desertas.
I.Višinsko desertas.
I.Višinko jautienos patiekalas.
I.Višinko jautienos patiekalas.
B.Anužis, laimėjęs antrąją vietą.
B.Anužis, laimėjęs antrąją vietą.
B.Anužio desertas.
B.Anužio desertas.
B.Anužio jautienos patiekalas.
B.Anužio jautienos patiekalas.
I.Damansko jautienos patiekalas.
I.Damansko jautienos patiekalas.
I.Damanskas laimėjo trečiąją vietą.
I.Damanskas laimėjo trečiąją vietą.
Geriausią Lietuvos jaunąjį virėją rinko komisija.
Geriausią Lietuvos jaunąjį virėją rinko komisija.
Komisijos darbas.
Komisijos darbas.
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 2:22 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 2:37 AM

Trečioji vieta ir specialus prizas už inovatyviausią desertą įteiktas „Sweet Root“ restorane Vilniuje dirbančiam virėjui Ignui Damanskui.

Pirmą kartą kulinariniame konkurse dalyvavęs ir jį laimėjęs Ignas Višinskas iš karto po rezultatų paskelbimo prekybos ir pramogų centre „Ozas“ sakė, jog varžyboms rimtai ruoštis pradėjo vasario pradžioje.

Likus savaitei iki čempionato tris metus virtuvėje dirbančiam Ignui pagrindinis motyvas jame dalyvauti buvo didžiulė patirtis, kurią gauna varžybų dalyviai. Jų metu Ignas žemoje temperatūroje gamino jautienos nugarinę su ropių gratinu, rūkytų ropių tyre bei raudono vyno padažu. Tuo tarpu desertui Ignas ruošė šokoladinį pyragą su apelsinų granita ir apelsinų puta.

Susumavus komisijos narių vertinimo balus paaiškėjo, jog pirmosios ir antrosios vietos laimėtojus skyrė vos du taškai – jų daugiau buvo skirta Igno patiekalams vertinant skonį.

Antrąją vietą iškovojęs Bernardas Anužis konkurso komisijos teismui patiekė lėtai virtą jautieną, karamelizuotą svieste, glazuruotą raudono vyno padaže su riešutais, bei šokoladinį pyragaitį be miltų su avižų ir lęšių granola, anglišku kremu su pasiflorais, balto šokolado apelsinų tyre, jogurtu ir pušų pumpurų sirupu.

Trečiąją vietą laimėjęs Ignas Damanskas gamino jautienos nugarinę su žolelėse skirtingais būdais paruoštomis ropėmis, marinuotu svogūnu ir „hollandaise“ padažu. Už desertą – šokoladinį pyragaitį su mėtų ledais ir mangų kremu Ignui buvo skirtas ir Inovatyviausio deserto prizas. Jį įteikusi komisijos narė, konditerijos meistrė Rūta Šiušienė sakė, jog tarp konkursui pateiktų desertų buvo vienodai vertų laimėjimo. Vis tik komisija atsižvelgė ir į jų pateikimą, ir į skonį, ir į modernias technologijas bei inovatyvias idėjas, panaudotas kuriant desertą.

Penktą kartą vykusiuose Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo rinkimuose iš viso dalyvavo aštuoni dalyviai. Komisijos bei „Ozo“ lankytojų akivaizdoje įmantrius patiekalus taip pat ruošė, savo išradingumu ir vikrumu stebino Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokiniai Eglė Aleksiūnaitė ir Erikas Janerikas, Kauno kolegijos atstovė Laura Ciparytė, „TakeWay“ restorano Kaune virėjas Tadas Jungaitis bei gastrobare „Distilerija“ ir restorane „U“ Vilniuje dirbantis Egidijus Pupelis.

„Šiame konkurse labai ryškiai jautėsi atotrūkis tarp kandidatų, atstovaujančių restoranams ir mokslo įstaigoms. Pastarųjų mokinių darbuose matėsi ne jų pačių, o mokytojų klaidos. Tai skatina labai rimtai susimąstyti. Kai mokiniai atneša darbą, kuris yra patvirtintas jų vadovų, mokytojų, supranti, jog pastarieji turi ko pasimokyti iš jau dirbančių jaunų specialistų. Mokytojai turi pasitempti“, – renginio metu sakė vienas komisijos narių, nepriklausomos Lietuvos restoranų pradinininkas Arūnas Oželis.

Jo paskelbtam pirmosios vietos laimėtojui – Ignui Višinskui atiteko ne tik Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo taurė, bet ir varžybų rėmėjo – „Baltic Larus“ 350 eurų vertės prizas – kelionė į pasaulinę kulinarijos olimpiadą „IKA Culinary Olympics“ Erfurte, kur š.m. spalio mėnesį varžysis Lietuvos virėjų nacionalinė komanda.

Antrosios vietos laimėtojui įteiktas „Santa Maria“ 250 eurų čekis, trečiosios – 200 eurų. Padėkos raštais padėkota visiems varžybų dalyviams, taip pat – jo metu vykusiam specialiam pasirodymui „Konditeriai, įkvėpti mados“ tortus–muliažus kūrusioms konditerijos įmonėms, restoranams bei renginio rėmėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.