Kokie patiekalai – geriausi šampano draugai?

Kas yra geriausias šampano draugas? Greičiausiai kiekvienas mūsų norėtų pasakyti: aš! Bet šįkart šampano parodos „49 mln…“ rengėjai bei vakarienės „Kas geriausias šampano draugas“ svečiai eksperimentavo ir rinko TOP 3 patiekalus, kurie gali būti idealiausiu draugu, atrodytų, labai pretenzingam, prabangiam gėrimui.

Restoranas „Rise“ paruošė krevetę tempuroje. Jūros gėrybės itin dera prie šampano, tačiau renkantis šampaną reikia atsižvelgti į patiekalo paruošimo būdą.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Restoranas „Rise“ paruošė krevetę tempuroje. Jūros gėrybės itin dera prie šampano, tačiau renkantis šampaną reikia atsižvelgti į patiekalo paruošimo būdą.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Aperityvui pasiūlytas „Guy Charlemagne Brut Nature“ dažnai vadinamu šampanu be makiažo.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Aperityvui pasiūlytas „Guy Charlemagne Brut Nature“ dažnai vadinamu šampanu be makiažo.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Kulinarijos studijoje „Čiop čiop“ vakarienę ruošė keli virtuvės šefai.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Kulinarijos studijoje „Čiop čiop“ vakarienę ruošė keli virtuvės šefai.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Prie krevetės pasiūlytas mažo gamintojo „Franck Bonville Extra Brut“ ir vieno didžiausių „Veuve Clicquot Ponsardin Yellow Label“ šampanas. Dėl geriausio derinio nuomonės išsiskyrė.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Prie krevetės pasiūlytas mažo gamintojo „Franck Bonville Extra Brut“ ir vieno didžiausių „Veuve Clicquot Ponsardin Yellow Label“ šampanas. Dėl geriausio derinio nuomonės išsiskyrė.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
„Rise“ patiekalą pristatė vienas restorano savininkų, someljė Arminas Darasevičius.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
„Rise“ patiekalą pristatė vienas restorano savininkų, someljė Arminas Darasevičius.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažu ir žolelių bei česnako kremu. Patiekalą kūrė Gastronomijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažu ir žolelių bei česnako kremu. Patiekalą kūrė Gastronomijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Prie skumbrės pasiūlytas „Pommery Brut Royal“ iš magnum (1,5 litro) butelio. Šis derinys išrinktas geriausiu.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Prie skumbrės pasiūlytas „Pommery Brut Royal“ iš magnum (1,5 litro) butelio. Šis derinys išrinktas geriausiu.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Tačiau buvo manančių, kad „G.H. MUMM Le Rose“ su žuvimi sutarė geriau.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Tačiau buvo manančių, kad „G.H. MUMM Le Rose“ su žuvimi sutarė geriau.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Vakarienės metu virtuvėje buvo karšta.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Vakarienės metu virtuvėje buvo karšta.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas, paruoštas virtuvės šefo Daliaus Aleksiejevo, dirbančio „Čiop Čiop“ ir „Trinity“ restorane.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas, paruoštas virtuvės šefo Daliaus Aleksiejevo, dirbančio „Čiop Čiop“ ir „Trinity“ restorane.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Svečiai balsavo už „Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut“ ir bulvės bei kiaušinio derinį. Jis užėmė antrą vietą TOP3 rinkimuose.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Svečiai balsavo už „Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut“ ir bulvės bei kiaušinio derinį. Jis užėmė antrą vietą TOP3 rinkimuose.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Rinkimuose dalyvavo ir „Piper-Heidsieck Cuvée Brut“.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Rinkimuose dalyvavo ir „Piper-Heidsieck Cuvée Brut“.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Kai kuris šampanas pateiktas iš „Riedel“ vyno indų, vadinamų dekanteriais.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Kai kuris šampanas pateiktas iš „Riedel“ vyno indų, vadinamų dekanteriais.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Garbingiausias vakarienės svečias Clovis Taittinger, vienas iš „Taittinger“ šampano namų savininkų.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Garbingiausias vakarienės svečias Clovis Taittinger, vienas iš „Taittinger“ šampano namų savininkų.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Vakarienės svečiai įdėmiai studijavo derinių valgiaraštį.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Vakarienės svečiai įdėmiai studijavo derinių valgiaraštį.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Kiekvieno patiekalo virėjai ruošė beveik po 60 porcijų.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Kiekvieno patiekalo virėjai ruošė beveik po 60 porcijų.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Šampanas buvo patiekiamas naujausios formos „Riedel Veritas“ šampano taurėse.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Šampanas buvo patiekiamas naujausios formos „Riedel Veritas“ šampano taurėse.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai. Patiekalą kūrė virtuvės šefas Ovidijus Orenta.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai. Patiekalą kūrė virtuvės šefas Ovidijus Orenta.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Derinyje su „Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec“ patiekalas su foie gras pelnė daug simpatijų ir TOP 3 rinkimuose vos pora taškų atsiliko nuo antrosios vietos, todėl pateko į trečiąją.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Derinyje su „Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec“ patiekalas su foie gras pelnė daug simpatijų ir TOP 3 rinkimuose vos pora taškų atsiliko nuo antrosios vietos, todėl pateko į trečiąją.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
„Laurent-Perrier Millesime Brut 2006“ taip pat derintas prie foie gras patiekalo.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
„Laurent-Perrier Millesime Brut 2006“ taip pat derintas prie foie gras patiekalo.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Vakarienės „Kas geriausias šampano draugas?“ svečiai patyrė daug gerų emocijų ir malonių įspūdžių.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Vakarienės „Kas geriausias šampano draugas?“ svečiai patyrė daug gerų emocijų ir malonių įspūdžių.<br>L.Narkevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (21)

Jūratė Sprindžiūnaitė

Oct 18, 2016, 10:03 AM, atnaujinta May 10, 2017, 5:01 PM

Eksperimentas vyko „Čiop čiop“ kulinarijos studijoje. Ne veltui tokiam reikalui buvo pasirinkta tokia vieta. Čia demokratiška, kūrybiška ir labai linksma atmosfera.

Tiesą pasakius, visai netradicinė šampanui. Tačiau taip gali sugalvoti tik visiški snobai. Šampanas turi daug veidų, daugybę nuotaikų ir galimybių nustebinti.

Tarp vakarienės svečių buvęs „Taittinger“ šampano namų atstovas Clovis Taittinger ypač džiaugėsi demokratiška aplinka, nes nereikėjo ryšėti kaklaraščio.

„Jūs tikrai mokate paprastai ir draugiškai bendrauti ir tuo pačiu su didžiule pagarba pateikti šampaną“,- atsisveikindamas tarė C.Taittinger.

Vakarienės idėja buvo tokia: keturi virtuvės šefai iš skirtingų restoranų ruošia po vieną patiekalą, kuris taikosi į užkandžio, bet ne pagrindinio patiekalo, kategoriją.

„49 mln…“ organizatoriai visiems parodos dalyviams (jų buvo 14) paskelbė apie galimybę dalyvauti eksperimente: tereikėjo atrinkti šampaną ir tikėtis arba sėkmės, arba lengvo nusivylimo. Atrinktos 8 šampano rūšys. Prie vieno patiekalo po dvi skirtingo charakterio šampano rūšis, kad svečiai lengvai suvoktų jų skirtumus.

Per porą mėnesių buvo parengtas šis valgiaraštis.

Šampanas pasitinkant - “Guy Charlemagne Brut Nature“

Deriniai:

1. „Franck Bonville Extra Brut“ ir krevetė tempuroje, soja (restoranas „Rise“).

2. „Veuve Clicquot Ponsardin Yellow Label“ ir krevetė tempuroje, soja (restoranas „Rise“).

3. „Pommery Brut Royal“ (magnum) ir skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažu ir žolelių bei česnako kremu (Gastronommijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius).

4. „G.H. MUMM Le Rose“ ir skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažu ir žolelių bei česnako kremu (Gastronomijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius).

5. „Piper-Heidsieck Cuvée Brut“ ir bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas (virtuvės šefas Dalius Aleksiejevas „Čiop Čiop“, „Trinity“).

6. „Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut“ ir bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas (virtuvės šefas Dalius Aleksiejevas „Čiop Čiop“, „Trinity“).

7. „Laurent-Perrier Millesime Brut 2006“ ir foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai (virtuvės šefas Ovidijus Orenta).

8. „Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec“ ir foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai (virtuvės šefas Ovidijus Orenta).

Beveik 60 vakarienės svečių rinko TOP3 derinius.

Pirmoji vieta atiteko skumbrės užkandžiui ir „Pommery Brut Royal“ deriniui.

Antroji – Bulvės ir kiaušinio patiekalui, kuris derėjo su „Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut“, o trečioji – foie gras ir „Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec“ deriniui.

Pastarasis šampanas buvo saldžiausias vakarienės šampanas. Jame yra 30 gramų cukraus litre, pagaminama tik 1000 butelių per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.