Apie maistą, kuriuo didžiuojasi italai – iš pirmų lūpų

Šių metų prekybos rūmų naujiena – pasaulio picajolų čempionato IV-os vietos laimėtojas Giorgio Cassini specialiai iš Italijos atvežtoje krosnyje keps picas, gurmanus stebins traškiais ir gomurį lepinančiais sicilietiškais aliejuje gruzdintais arancini, supli ir kitais gardumynais.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 3:25 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:18 AM

Šių metų prekybos rūmų naujiena – pasaulio picajolų čempionato IV-os vietos laimėtojas Giorgio Cassini specialiai iš Italijos atvežtoje krosnyje keps picas, gurmanus stebins traškiais ir gomurį lepinančiais sicilietiškais aliejuje gruzdintais arancini, supli ir kitais gardumynais.

Penktadienį renginyje „Italijos popietė“ supažindins su picos istorija, jos gaminimo būdais ir vartojimo ypatumais. O dar įdomiau, kad renginio žiūrovai ir dalyviai bus vaikai, kurie galės pasimokyti gaminti tikrą itališką picą!

Jau penkerius metus Italijos ir Lietuvos prekybos rūmai dirba maisto ir gėrimų pramonės srityje, organizuoja Lietuvos distributorių verslo misijas į Italiją. Italijoje yra galimybė distributoriams susipažinti iš arčiau su pačiais gamintojais, padegustuoti maisto produktus, aptarti prekybos santykius ir sąlygas.

Prekybos rūmai glaudžiai bendradarbiauja su įvairiomis Italijos maisto pramonės gamintojų asociacijomis, kaip pvz., Italijos žemės ūkį reprezentuojanti asociacija „Coldiretti“ ir kt. Jų siūlomus produktus prekybos rūmai pristato Lietuvos didmeninės ir mažmeninės prekybos tinklams, nesisteminei prekybai, HoReCa sektoriams. Tokiais keliais itališki produktai atranda kelius į Lietuvos rinką.

Pastebima, kad Lietuvos vartotojo poreikiai keičiasi, todėl paskutiniu metu itališko maisto banga išgyvena pakilimą. Itališkos produkcijos kokybė yra viena aukščiausių pasaulyje, ir tai yra dėl pagrįstų priežasčių – Italijoje maisto pramonės įmonėse yra įdiegtos maisto kokybės ir saugos užtikrinimo sistemos, labai griežtos maisto produktų ženklinimo reglamentuojančios taisyklės, taip pat ir ilgaamžės žemės ūkio tradicijos, išvystyta technologija bei puikios klimatinės sąlygos. Visa tai lemia taip aukštai visame pasaulyje vertinamą itališkos produkcijos kokybę.

Italijos gamintojai pastebi Lietuvos maisto pramonės rinkoje pakitimus. Kasmet Lietuvos vartotojai vis geriau supranta aliejaus, vynų, sūrių ir kitų maisto produktų kokybę. Pavyzdžiui, prekybos rūmų narys, gaminantis vyną amarone kiekvienais metais sulaukia vis didesnio mugėse lankytojų skaičiaus, kurie nori užsisakyti būtent vyno amarone. Tai reiškia, kad vartotojas turi poreikį geresniems, aukštesnės kokybės maisto produktams. Kaip ir iš pačių Lietuvos distributorių sulaukiame prašymų rasti biologinio aliejaus, biologinių maisto produktų ir gėrimų gamintojus. Tai rodo, kad vartojimas Lietuvoje įgauna naują braižą, rinka jau pasiruošusi priimti nišinius ir neeilinius aukštesnio lygio produktus.

Šiai metais Italijos paviljone bus kai kas ir naujo. Didelis dėmesys bus kreipiamas į sveikos mitybos principus. Bus pristatyti aukščiausios kokybės alyvuogių aliejai, kurie rekomenduojami naudoti vaikams, silpnos sveikatos žmonėms. Jie beveik neturi rūgštingumo ir yra prisotinti polifenoliu – natūraliu antioksidantu, labai naudingu žmogaus organizmui. 

Apie visa tai galėsite išgirsti Italijos popietei skirtuose renginiuose iš pačių gamintojų arba maisto įmonių atstovų, kurie papasakos, pademonstruos savo atvežtą į Lietuvą produkciją.

O šių metų prekybos rūmų pasididžiavimas – profesionalus picų kepėjas Giorgio Cassiani, kuris 1995 m. pasaulio picų kepimo čempionate užėmė ketvirtąją vietą. Tai yra didelis laimėjimas, o lietuviams – galimybė paragauti tikros picos mugės metu ir pasiklausyti jo pasakojimo Italijos popietei skirtoje programoje.

Lapkričio 11 d. nuo 14 iki 18 val. vyksiančioje Italijai skirtoje popietėje daug dėmesio bus skiriama maisto derinimo, pažinimo ir netgi kurie produktai labiausiai tinka vaikų mitybai temoms. Šios popietės metu žiūrovai sužinos kaip maitinasi tradicinė italų šeima, kodėl italai išlieka gražūs ir sveiki, nors nuolat lepinasi skaniu maistu. Šios ir kitos virtuvės paslaptys bus gvildenamos Italijos maisto kultūrai pažinti skirtoje penktadienio popietėje.

Italija pasižymi Viduržemio dieta, sveiko maisto įvairove ir jo gausa, kurią įtakoja gilios tradicijos bei tinkamos klimatinės sąlygos.

Italų mityba pasižymi šviežiomis, ankštinėmis daržovėmis, vaisiais, riešutais, žuvimi, iš kurių gaunama daug vitaminų, būtinų žmogau organizmui mineralų. Taip pat ši virtuvė neapsieitų be tyro alyvuogių aliejaus, kuris yra naudingas ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Juk kasdien vartojant alyvuogių aliejų, galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Daugiau apie įvairaus aliejaus naudą žmogaus sveikatai išgirsite aliejus gaminančių įmonių pristatymuose.

Kuo italų valgymo įpročiai skiriasi nuo mūsų įpročių? Šiandieniniame pasaulyje valgome paskubomis, dažnai tuo pat metu atlikdami ir darbus. Italai tokiai rutinai nepasiduoda. Valgymo procesas jiems yra labai svarbus, tad jie valgo lėtai, neskubėdami, geroje draugų ar šeimos draugijoje.

Dažniausiai italai valgo mažomis porcijomis, bet pasimėgaudami įvairesniais patiekalais.

Svarbu yra ne tik tai, kad italai gamina namuose, bet ir tai, kad jie skatina vaikus prisidėti prie maisto gaminimo. Taip yra išugdomi gaminimo įgūdžiai bei išsaugojamos tradicijos, kurios vėliau yra perduodamos iš kartos į kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.