Buvęs Kauno meras kepa pyragą, kurios receptas siekia XVII amžių

Buvęs Seimo pirmininko pavaduotojas ir Kauno meras Erikas Tamašauskas (59 m.) jau kurį laiką nusigręžęs nuo politikos. Su žmona Indre (40 m.) jis veda kulinarinę laidą „Maistas ir aistros“, kurioje netrūksta Lietuvos didikų kulinarinio paveldo.

Antrą sezoną Indrė ir Erikas šeštadienio rytais „LRT kultūros“ ekrane kalbina įdomius žmones ir drauge su jais ruošia daugiausia iš senovės atėjusius valgius.<br>Jono Pugevičiaus nuotr., Rasos Staskonytės makiažas
Antrą sezoną Indrė ir Erikas šeštadienio rytais „LRT kultūros“ ekrane kalbina įdomius žmones ir drauge su jais ruošia daugiausia iš senovės atėjusius valgius.<br>Jono Pugevičiaus nuotr., Rasos Staskonytės makiažas
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

Dec 16, 2016, 12:08 PM, atnaujinta Dec 13, 2018, 5:18 PM

Antrą sezoną Indrė ir Erikas šeštadienio rytais „LRT kultūros“ ekrane kalbina įdomius žmones ir drauge su jais ruošia daugiausia iš senovės atėjusius valgius, rašo „TV antena“.

„Trokštame parodyti, kad lietuviai šimtmečiais turėjo kulinarijos tradicijas, puikiai išlavintą skonį. Netiesa, kad visų skanių patiekalų receptai atkeliavo iš kitų Europos šalių, o mes valgėme vien kruopas ir ropes“, – sakė E.Tamašauskas.

Laidos vedėjo antroji pusė prisipažino pykstanti, kad kone visose kulinarijos laidose kalbama apie svečių šalių virtuvę.

„Iš televizoriaus ekrano žmonėms pateikiama daugybė receptų, daugiausia itališkų, prancūziškų, ispaniškų, vokiškų, bet kaip paruošti lietuviškus valgius, pamokymų mažai. O juk reikėtų įvertinti tai, kad savoje šalyje išauginti produktai geriausiai tinka mūsų skrandžiui. Be to, jie yra švieži. Maitinkis tuo, kas auga ten, kur gyveni“, – kalbėjo I.Tamašauskienė.

Laidos kūrėjai taip pat siekia skatinti lietuvius kuo dažniau maistą ruošti namuose, į šį procesą įtraukti kuo daugiau žmonių. Poros teigimu, tai suartina, moko bendrauti, kurti, dalytis.

– Televizijos laidas dažniausiai patikima vesti aktoriams, o jūs jas kuriate ir vedate patys. Kameros nebaugina?

Indrė: Nesu profesionali aktorė, tačiau esu lankiusi pamokas dramos teatre, nusifilmavusi ne vienoje reklamoje. Prieš kameras jaučiuosi drąsiai.

Erikas: Prieš daugybę metų buvau „Kaunas plius“ televizijos direktorius, žinojau, kaip kuriamos laidos, vyksta filmavimas. Be to, esu turėjęs prodiusavimo kompaniją, vedęs intelektinį žaidimą.

– Laidoje maistą ruošiate abu ir dar įtraukiate svečius. O kas dažniausiai sukasi jūsų namų virtuvėje?

Erikas: Sukamės abu, tačiau mūsų namų virtuvės šefė yra Indrė. Ji kuria receptus, nuolat ieško ko nors naujo ir įdomaus. Aš dažniausiai atlieku pagalbinius darbus: plaunu ir valau daržoves, tvarkau mėsą, pjaustau produktus.

Indrė: Eriko stiprioji pusė – konditerija. Dažnai būna taip, kad aš paruošiu pietus, o vyras iškepa tortą.

Erikas: Labai mėgstu kepti tortą pagal Radvilų virėjo užrašuose rastą receptą, kuris siekia XVII amžių. Būtent tada į Lietuvos didikų rūmus iš Italijos ir Prancūzijos atkeliavo tortai.

Nors tuomet dominavo tortai su sūriu įdaru: svogūnų, mėsos, grybų, kopūstų, mėgta kepti tortą su džiovintais vaisiais ir migdolais. Šie riešutai buvo diduomenės virtuvės pasididžiavimas.

– O kavinėse ir restoranuose mėgstate lankytis?

Indrė: Kaip jau minėjome, esame už naminį maistą. Aišku, kai atidaroma nauja kavinė ar restoranas, stengiamės apsilankyti. Smalsu pažiūrėti, kaip maistas ruošiamas, patiekiamas. Norisi paragauti ir įvertinti skonį.

– Keliaudami po svečias šalis mėgstate ragauti vietos patiekalus? Galbūt neatsisakote išbandyti egzotiškų valgių?

Indrė: Keliaudami visada stengiamės paskanauti kuo įvairesnių valgių. Ir nebūtinai kavinėse, skirtose užsieniečiams. Patinka užeigos, kuriose valgo vietos gyventojai. Gomurį palepinti teko krokodiliena, varliena.

Erikas: Kinijoje teko paragauti įvairių vabalų. Islandijoje – banginio odos su lašiniais. Nedideliais gabalėliais patiektas valgis iš pradžių atrodė lyg desertas, tik vėliau paaiškėjo, iš ko jis paruoštas. Tai bene pats neskaniausias mano ragautas patiekalas.

– Ko visada galima rasti jūsų šaldytuve?

Indrė: Žvėrienos. Erikas yra medžiotojas. Ypač mėgstame šerno šonkaulius su kopūstais, stirnos nugarinės karpačą.

Erikas: Žvėriena buvo vienas pagrindinių Lietuvos valdovų ir didikų maisto produktų. Kadangi puoselėjame senąsias valgio ruošimo tradicijas, be žvėrienos – nė iš vietos. Neseniai laidoje pristatėme iš muziejininkų išgautą dar vieną Radvilų virtuvės meistro patiekalą: iš žvėrienos paruoštą zuikį.

– Kaip prasideda jūsų rytas?

Erikas: Kava į lovą Indrei.

Indrė: Mūsų pusryčiai – gausūs. Dažniausiai valgome virtus arba keptus kiaušinius.

Radvilų virėjo keptas tortas

Reikės:

sluoksniuotos tešlos,

200 g migdolų,

100 g razinų be kauliukų,

100 g figų arba datulių be kauliukų,

200 g meduolių,

50 g tarkuotų citrinų žievelių,

100 g medaus ir citrinų sirupo,

muskato,

cinamono.

Galima dėti ir kitokių džiovintų vaisių.

Torto formą išklokite sluoksniuota tešla, suformuodami dubenį (stenkitės tešlą iškočioti iki 2–3 milimetrų storio). Jeigu neturite laiko ruošti tešlą, jos galima nusipirkti parduotuvėje.

Džiovintus vaisius užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite, kol vanduo atvės.

Meduolius susmulkinkite elektriniu smulkintuvu arba burokine tarka. Nupilkite nuo vaisių vandenį. Vaisius, trintus meduolius, citrinų žieveles išmaišykite ir užpilkite sirupu.

Dar kartą išmaišykite, kad visos sudedamosios dalys tolygiai pasiskirstytų. Įdarą sukrėskite į tešla išklotą formą, išlyginkite ir uždenkite tešla.

Paplotyje padarykite skylę garams išeiti. Kepkite orkaitėje, kol gražiai paruduos. Prieš baigdami kepti torto paviršių patepkite kiaušinių plakiniu, kad gražiai blizgėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.