Mados žinovė pasidalino mėgstamiausio šeimos kepinio receptu

Mados žinovė ir verslininkė Jolanta Mikalajūnienė (48 m.) teigia esanti priklausoma nuo receptų knygų. „Jas kartais perku kaip albumus – dėl spaudos ir fotografijų kokybės“, – sakė vilnietė. Kartu su motina ji rengia ir savo šeimos valgių receptų leidinį.

Mados žinovė ir verslininkė J.Mikalajūnienė itin vertina lietuvišką virtuvę.<br>K.Driskiaus nuotr.
Mados žinovė ir verslininkė J.Mikalajūnienė itin vertina lietuvišką virtuvę.<br>K.Driskiaus nuotr.
Varškės apkepas.<br>123rf nuotr.
Varškės apkepas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė „TV antena“

Mar 3, 2017, 9:54 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:02 PM

Nuo garsiojo kulinaro Jamie Oliverio knygų iki lietuviškų valgių receptų. Tokių leidinių yra J.Mikalajūnienės namuose, rašo „TV antena“.

Kad išsaugotų šeimos valgių ruošimo tradicijas, Jolanta motinai padovanojo specialią knygą. Į ją abi moterys rašo gardžiausių namuose ruošiamų patiekalų receptus.

„Saugau ir mokyklos laikų kulinarijos pamokų užrašus, draugių ranka rašytus receptus. Kaupiu savo užrašytus receptus. Kai ko nors labai gardaus paragauju, draugai žino – teks diktuoti receptą“, – juokėsi moteris.

– Ar virtuvė yra išskirtinai tik jūsų valdos?

– Ne. Kai kuriuos patiekalus ruošia tik vyras. Dažniausiai žvėrienos ar kitokios mėsos troškinius moliniuose puodeliuose.

– Jūsų virtuvėje yra daug maistui ruošti skirtos įrangos?

– Taip. Neturiu tik elektrinės mėsmalės, o senoji rankinė jau pakabinta vasarnamio virtuvėje kaip muziejaus eksponatas.

– Kokį patiekalą labiausiai mėgstate ruošti?

– Mano mėgstamiausias kepinys – varškės apkepas.

– Kuo vaišinate netikėtai užsukusius svečius?

– Šokoladu.

– Žiemą nuo šalčio gelbėja tradicinė karšta arbata su medumi ir imbierais. O gal žinote kitokių būdų, kaip sušilti?

– Karštas pienas su kakavos sviestu. Kuo daugiau patiekalų su aitriaisiais pipirais, taip pat šiltas alus, pagardintas medumi.

– Kokie įprastai būna jūsų pusryčiai?

– Šilti ir sotūs. Būtinai didelis puodelis kavos su pienu ir košė (saldi su cinamonu arba uogomis, džiovintais vaisiais) – manų, ryžių, avižinė. Mėgstu omletą su sūriu ir įvairiais priedais: petražolėmis, krapais, špinatais, paprikomis, pomidorais, moliūgais, cukinijomis, šparaginėmis pupelėmis.

– Labiau vertinate lietuvišką ar kitų šalių virtuvę?

– Lietuvišką. Ypač patinka visi bulvių patiekalai. Pavyzdžiui, japonų virtuvės dėl manęs galėtų nebūti visai.

– Kokių egzotiškų patiekalų esate ragavusi?

– Gruzijoje – sriubos, vadinamos chaš. Joje – kelias valandas ar net paras virtos jaučių kanopos, daug česnakų. Skonis labai įsimintinas.

– Ko visada būna jūsų šaldytuve?

– Pieno, juodos duonos, sviesto.

– Esate smagurė ar vietoj deserto mieliau sukirstumėte kepsnį?

– Už bet kokį kepsnį visada mielesnis bet koks pyragėlis.

– Laikotės taisyklės, kad per dieną privalu išgerti bent 2 litrus vandens?

– Bandau laikytis, bet organizmas tikrai nenori tiek vandens. Ir dar: prieš mėnesį man vienas gydytojas tiesiai šviesiai išrėžė, kad tai sugalvojo tie, kurie parduoda vandenį.

Saldus varškės apkepas

Patiekalui reikės:

800 g varškės,

4–6 kiaušinių,

8 šaukštų manų kruopų,

8 šaukštų rudojo cukraus,

1 šaukštelio vanilinio cukraus,

žiupsnelio druskos,

1 šaukšto lydyto sviesto.

Vaniliniam padažui reikės:

10 putpelių kiaušinių,

200–300 g grietinės,

50–100 ml pieno arba grietinėlės,

paprasto ir vanilinio cukraus pagal skonį (padažas turi būti saldus).

Varškę gerai pertrinkite šakute, suberkite manus, paprastą ir vanilinį cukrų. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius dėkite į varškės masę, o baltymus – į plakimo indą. Varškės masę gerai išmaišykite. Į indą su baltymais įberkite žiupsnį druskos ir plakite iki standžių putų. Baltymus palengva įmaišykite į varškės masę.

Kepimo indą ištepkite sviestu, sukrėskite varškės masę ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Po 20 minučių karštį sumažinkite iki 180 laipsnių. Kepkite dar 20–30 minučių.

Kol varškės apkepas kepa, paruoškite saldų padažą. Į indą sumuškite putpelių kiaušinius, sudėkite kitus ingredientus ir išmaišykite iki vientisos masės (padažas turi būti tirštas).

Apkepą galite pagardinti ne tik padažu, bet ir uogomis, šokoladu, ledais ar keptais obuoliais. Dalį varškės galite pakeisti smulkiai tarkuotomis cukinijomis arba moliūgais. Į varškės masę taip pat galima įdėti saują razinų arba spanguolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.