Anglijoje gyvenančios lietuvės užmojis – veganų fiesta Lietuvoje

Kiek mažiau nei po trijų mėnesių – birželio 10 d. Vilniuje, VCUP prekybos ir pramogų centro penkto aukšto terasoje vyks „Vegfest LT“ vasaros festivalis – renginys, skirtas visiems besidomintiems veganizmu bei sveika gyvensena. Tai jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore.

Veganišką maistą šventėms gaminantis „Vegan pipiras“ garsus savo kibinais – festivalyje jų siūlys net su penkių rūšių įdarais.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
Veganišką maistą šventėms gaminantis „Vegan pipiras“ garsus savo kibinais – festivalyje jų siūlys net su penkių rūšių įdarais.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
„Datulės.lt“ produkcija – iš Saudo Arabijos gaminamos šviežios datulės, tinkamos ne tik kaip energijos suteikiantis užkandis, bet ir desertuose pakeisti cukrų.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
„Datulės.lt“ produkcija – iš Saudo Arabijos gaminamos šviežios datulės, tinkamos ne tik kaip energijos suteikiantis užkandis, bet ir desertuose pakeisti cukrų.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
Neseniai atsinaujinęs „Vegan RawHouse“ propaguoja sveiką maistą ir festivalyje vilios šviežiai spaustomis sultimis bei vaisių ir uogų kokteiliais.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
Neseniai atsinaujinęs „Vegan RawHouse“ propaguoja sveiką maistą ir festivalyje vilios šviežiai spaustomis sultimis bei vaisių ir uogų kokteiliais.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
„Raw Cakes“ siūlomi žaliavalgiški tortai gaminami iš riešutų, sėklų, šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, be pridėtinio cukraus ar kitų kenksmingų medžiagų.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
„Raw Cakes“ siūlomi žaliavalgiški tortai gaminami iš riešutų, sėklų, šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, be pridėtinio cukraus ar kitų kenksmingų medžiagų.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
Pasak „Vegfest LT“ vasaros festivalio organizatorės Ventės Viteikaitės, veganizmas Lietuvoje populiarėja itin sparčiai.<br>4FO Studio nuotr.
Pasak „Vegfest LT“ vasaros festivalio organizatorės Ventės Viteikaitės, veganizmas Lietuvoje populiarėja itin sparčiai.<br>4FO Studio nuotr.
Kepyklėlė „Širdis apsalo“ siūlys prancūziškų „macarons“ sausainių – juos gaminant kiaušinių baltymus pakeitė avinžirnių nuoviras.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
Kepyklėlė „Širdis apsalo“ siūlys prancūziškų „macarons“ sausainių – juos gaminant kiaušinių baltymus pakeitė avinžirnių nuoviras.<br>Organizatorių archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Agnė Triškytė

Mar 14, 2017, 2:10 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 12:01 AM

Pernai surengti pirmieji „Vegfest LT“ renginiai – rugsėjį vykusi rudeninė bei gruodį organizuota kalėdinė mugės sulaukė tūkstančių lankytojų bei didelio žiniasklaidos palaikymo, tad šiemet „Vegfest LT“ iniciatorė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė ryžosi organizuoti didesnį renginį.

„Tai bus didžiausias iki šiol vykęs „Vegfest LT“ renginys. Be kaip įprasta gausios mugės, lankytojų lauks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, bus įvairių staigmenų, o renginio savaitę veganams draugiški restoranai siūlys nemažas nuolaidas“, – pasakojo mergina.

Idėja organizuoti „Vegfest LT“ Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje.

Veganizmas gimė prieš maždaug pusšimtį metų, o veganams skirti renginiai pasaulyje rengiami jau daugiau nei trisdešimt metų. Pirmiausiai jie buvo pradėti rengti JAV, vėliau persikėlė į Europą bei kitas šalis“, – dėstė Ventė.

Pasak jos, Jungtinėje Karalystėje veganams skirti festivaliai, mugės, organizuojami bene kiekviename didesniame miestelyje.

„Pavyzdžiui, mano mieste – Northamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, organizuojami net trys dideli veganų renginiai per metus, veikia vienas veganiškas bei vienas žaliavalgiškas restoranas, yra specialiai veganams skirta maisto parduotuvė“, – pasakojo lietuvė.

Veganizmas laikomas sparčiausiai plintančiu judėjimu pasaulyje. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono.

Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 17.000 narių – tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

Veganai nevartoja mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia su gyvūnais išbandytos kosmetikos, atsisako kailio, odos, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus, cirką, nejodinėja. Toks gyvenimo būdas – ne tik etiškesnis, bet ir sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Gyvūninės kilmės produktų vartojimas siejamas su daugybe ligų, pradedant įvairiomis alergijomis, baigiant diabetu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais, vėžiu.

Pasaulio sveikatos organizacija užpernai mėsos gaminius priskyrė prie pirmosios grupės kancerogenų – tai pačiai grupei priklauso ir cigaretėse esančios medžiagos, asbestas, radioaktyvūs elementai. Pasak Ventės, kuri veganiškai gyvena jau daugiau nei penkerius metus, pakeitus gyvenimo būdą kaip mat pagerėjo miegas, sumažėjo peršalimų, atsirado daugiau energijos.

„Priežasčių rinktis veganizmą – daug“, – tvirtino ji. Organizuoti „vegfestą“ mergina ėmėsi dėl noro su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių, paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems surasti pirkėją.

Pasak Ventės, susidomėjimas veganizmu Lietuvoje – akivaizdus. Į šią augančią grupę jau atkreipė dėmesį ir verslas. Prekybos centruose atsiranda vis daugiau veganams tinkamų produktų, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

„Laikai, kai veganai maitinimosi įstaigose galėdavo gauti nebent salotų, baigėsi. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau siūlo atskirus meniu veganams“, – džiaugėsi Ventė.

Be to Vilniuje veikiančių veganiškų ir veganams draugiškų užkandinių skaičiumi jau baigiame pasivyti Rytų Europos veganų rojumi laikomą Varšuvą.

„Turime net keletą veganiškų užkandinių, aukštos klasės augalinį restoraną „Alive“, o šį mėnesį Vilniaus senamiestyje pradėjo veikti pirmoji Baltijos šalyse veganiška picerija „Kaimynai“, – vardijo pašnekovė. „Vegfest LT“ festivalis – puiki proga susipažinti su daugeliu šalies veganiškų verslų vienoje vietoje.

Renginio centre – veganiškų produktų mugė. Lankytojai galės paskanauti įvairių veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių ekologiškų produktų, natūralios kosmetikos, literatūros apie augalinę mitybą ir sveiką gyvenseną, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

Vyks plati edukacinė programa, savo veiklą pristatys Lietuvoje veikiančios gyvūnų teisių organizacijos.

„Daug kas mano, kad veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa. Daug kas tapę veganais, tvirtina, kad valgo daug skaniau ir įvairiau nei iki tol, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję. Kviečiu apsilankyti mugėje ir patys tuo įsitikinsite“, – šypsojosi Ventė.

„Vegfest LT“ vasaros festivalio pagrindinis rėmėjas – „Gyvas“ baras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.