Besirūpinančioms figūra – profesionalės patarimai ir patiekalų receptai

 "Aeromix“ fitneso mokymo centre aerobiką studijavusi, individualius kalanetikos metodo mokymus baigusi, o šiuo metu Šiaulių edukologijos universitete kūno kultūrą ir sporto vadybą studijuojanti Raminta Linevienė yra sulaukusi ne vienos dailiosios lyties atstovės padėkos už puikius dailios figūros rezultatus.

Mitybą subalansavusi Raminta Linevienė džiaugiasi pagerėjusia savijauta, neblėstančia energija ir, akivaizdu, puikia išvaizda. Krepšinį pradėjusiam lankyti vyresnėliui (kairėje) mama ne tik puikus pavyzdys, bet ir asmeninė mitybos specialistė.<br> G.Minelgaitės („Rinkos aikštė“) nuotr.
Mitybą subalansavusi Raminta Linevienė džiaugiasi pagerėjusia savijauta, neblėstančia energija ir, akivaizdu, puikia išvaizda. Krepšinį pradėjusiam lankyti vyresnėliui (kairėje) mama ne tik puikus pavyzdys, bet ir asmeninė mitybos specialistė.<br> G.Minelgaitės („Rinkos aikštė“) nuotr.
Sausainiai „Greitukai“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sausainiai „Greitukai“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Makaronai su pomidorais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Makaronai su pomidorais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Žaliasis tirštasis kokteilis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Žaliasis tirštasis kokteilis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Humusas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Humusas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Pusryčių sumuštiniai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Pusryčių sumuštiniai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (6)

Džestina Borodinaitė („Rinkos aikštė“)

Sep 25, 2017, 8:36 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 7:58 PM

Žavinga, charizmatiška ir šypsenos nestokojanti kėdainiškė ne tik negaili patarimų kiekvienai pas ją sportuojančiai moteriai, bet atradusi laiko (mat dabar esanti motinystės atostogose), sutiko savo mitybos paslaptimis pasidalinti ir su mumis.

Sveika mityba – geresnės savijautos ir išvaizdos rezultatas

Raminta savo sveikos mitybos kelią atrado dar jaunystėje. Mitybos įpročius pakeitusi moteris šiuo metu džiaugiasi pagerėjusia savijauta, neblėstančia energija bei puikia išvaizda.

„Nuo mažens mamos buvau rūpestingai maitinama. Nevengdavau ir sočiai, ir gana riebiai pavalgyti. Lankydama mokyklą buvau pradėjusi šokti pramoginius šokius, ruošdavausi varžyboms, todėl pradėjau aktyviau domėtis sveika gyvensena, taisyklinga mityba, nes treneriai nuolat kartodavo, kad privalome rūpintis mityba, kuri tampa mūsų išvaizdos rezultatu. Manau, noras pasiekti užsibrėžtų rezultatų ir paskatino tokį mitybos pasirinkimą, kuris ilgainiui tapo mano kasdienybe ir įpročiu.

Pradėjus sveikiau maitintis pajutau stulbinamų pokyčių – pastebėjau vis gerėjančią nuotaiką, savijautą, energijos antplūdį.

Nors, prisipažinsiu, kartais nusižengiu ir leidžiu sau suvalgyti šokolado plytelę ar dar kokį gardėsį prie kavos.

Tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad tuomet nebesijaučiu gerai. Štai visai neseniai rengėme krikštynas. Kaip ir pridera, maisto šventėje buvo daug ir įvairaus, tad leidau sau ir aš pasilepinti. Tačiau po šventės savijauta buvo labai keista, atrodė, lyg pradėjau pūstis, skrandis buvo apsunkęs. O kai grįžau į savas vėžes, vėl pasijutau žvali, įgavusi didesnį jėgų antplūdį“, – pasakoja šiuo metu kalanetikos trenere dirbanti R.Linevienė.

Šeima neatsisako paruošto maisto

Raminta neslepia, kad ir jos šeimai sveikai maitintis sekasi visai neblogai.

„Šiuo metu mano racione mažai miltinių, bulvinių patiekalų, cukraus, tačiau daug vaisių, daržovių, riešutų, įvairiausių kruopų ir pieno produktų. Visada renkuosi visadalių grūdų duoną, ryžių ar kietųjų grūdų makaronus. 

Neslėpsiu – nesu vegetarė ar veganė – neatsisakau mėsos, tik ją visada renkuosi kruopščiai. Ant mūsų stalo dažnai puikuojasi ir blynai, ir kitokie tradiciniai patiekalai, tik jų paruošimui naudoju ne tai, kas populiaru, o tai, kas yra sveika, tarkim, blynus kepu be miltų ir cukraus.

Pagrindinės varginančios antsvorio ir blogos savijautos priežastys – nesureguliuota mityba ir per didelis kalorijų kiekis. Todėl ypač reiktų vengti riebių padažų, garnyrui dažniausiai renkuosi kruopas ar šviežias daržoves (agurkus, pomidorus) be jokių papildomų pagardų. 

Taip pat derėtų atsiminti, kad valgyti rekomenduojama mažesnėmis porcijomis, bet dažniau – puikiausias variantas kas tris valandas. 

Pirmoje dienos pusėje renkuosi maistą, kuriame daugiau angliavandenių, kitoje – baltymai, ypač po treniruočių, ir labai svarbus vanduo – 1 kg žmogaus kūno svorio rekomenduojama 30 ml vandens per dieną (kiekvienas gali pasiskaičiuoti pagal savo svorį), kuris nebūtinai turi būti geriamas grynas, aš dažnai paskaninu jį citrina, mėtomis, uogomis.

Dar vienas pastebėjimas, kad reikia nedelsti ir fizine veikla pradėti užsiiminėti kur kas anksčiau nei sulaukus trisdešimties, kai organizme viskas keičiasi, o ypač po vaikučių išnešiojimo riebalinis sluoksnis užsilieka ilgiau ir tvirčiau laikosi mūsų įsikibęs.

Nors šeimos nariams per prievartą neperšu valgyti to, kas, mano manymu, man tinka ir patinka, jaučiu, kad ir jie pakeitė kai kuriuos mitybos įpročius. Nors neslėpsiu, pagaminu ir bulvinių blynų, ir švilpikų, ir kitokių šeimos mėgstamų patiekalų (šypsosi). Vienas mėgiamiausių visos šeimos patiekalų – šaltibarščiai.

Manau, sunku būtų sužiūrėti ir rūpintis visų jų mityba iš esmės – juk apsilankiusios tetos vaikams atveža ir saldumynų, ir kitokių gardėsių. O štai nuvykę į svečius pas mamą gauname paragauti jos skaniųjų cepelinų, todėl kategoriškai nesu nusiteikusi prieš vienokį ar kitokį maistą ir karts nuo karto jo užvalgau, bet man mano mitybos įpročiai tinka ir patinka, todėl jų keisti irgi nežadu“, –  tikina savo mityba kruopščiai besirūpinanti Raminta.

Dažniausiai – namuose gamintas maistas

Moteris pabrėžia, kad ir produktų paruošimo būdas labai svarbus.

„Šeimos nariai pratę prie naminio maisto, todėl gaminti visada stengiuosi pati. Visada renkuosi ir kitiems siūlau daugiau valgyti virtų ir troškintų, o ne rūkytų ar keptų patiekalų.

Labai gaila, kad kartais susidūrę su laiko stoka maistą užsisakome į namus. Kavines, kol dar vaikučiai nedideli, stengiamės aplenkti – ir nepatogu, ir, be abejo, laiko tam reikia dar daugiau nei gaminant namuose“, – apie maisto gaminimo įpročius kalba Raminta.

Savo mėgiamiausiais receptais Raminta Linevienė dalijasi ir su mūsų laikraščio skaitytojais, išbandykite!

Makaronai su pomidorais

Reikės: 2 česnakų, 100 g smulkintų, šviežių petražolių, 2–3 didelių pomidorų arba pakuotės vyšninių pomidorų, 50 ml alyvuogių aliejus, pakelio „Thai Choice“ ryžių makaronų, 100 g tarkuoto parmezano, 1 šaukšto maltos aitriosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, druskos ir medžiotojų prieskonių be druskos ar 10 žolelių prieskonių be druskos (pagal skonį).

Gaminimas: makaronus išvirti, kaip rekomenduojama ant pakuotės. Į pakaitintą aliejų įdėti susmulkintus česnakus, aitriųjų paprikų miltelius ir keletą minučių pakepti (svarbu neprideginti česnakų). Tada sudėti susmulkintą papriką, pjaustytus pomidorus ar vyšninių pomidorų puseles ir viską pakaitinti dar 1–2 minutes. Į keptuvę taip pat sudėti išvirtus ir nusunktus makaronus ir dar kaitinti 1–2 minutes. Patiekti su parmezanu ir šviežiomis petražolėmis (tinka ir krevetės ar vištiena).

Tirštas žaliasis kokteilis

Reikės: 200 g natūralus jogurto, stiklinės špinatų, saujelės žaliųjų vynuogių, 200 ml vandens (pašnekovė pila ir sulą), 1 banano, puselės avokado, 1 šaukšto Chia sėklų, 1 šaukšto maltų linų sėmenų.

Gaminimas: visus ingredientus suplakti kokteilinėje, kol gausis tiršta, vientisa masė.

Pusryčių sumuštinis

Reikės: 5 grūdų duonos riekelės, trinto avokado, Himalajų druskos (pagal skonį), 1 pomidoro, špinatų lapų, galima dėti virtą kiaušinį ar lašišos.

Gaminimas: ant duonos riekelės užtepti avokadą, riekelėmis pjaustytą šviežią pomidorą ir špinatų lapus. Jei sumuštinį ruošite su virtais kiaušiniais ir lašiša, juos dėti ant duonos riekelės, išteptos avokadu.

Humusas

Reikės: skardinės avinžirnių, 4 šaukštų „Tahin“ sezamų pastos, 4 šaukštų šviežios citrinos sulčių, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, druskos ir pipirų (pagal skonį)

Gaminimas: visus ingredientus sudėti į plaktuvą ir suplakti iki vientisos masės. Humusą sudėti į dubenį, pašlakstyti aliejumi ir skanauti su kuo tik norite.

Blynai be miltų ir cukraus

Reikės: 2/3 puodelio graikiško jogurto, pusės puodelio avižinių dribsnių, pusės sunokusio banano, 1 kiaušinio, 1 šaukštelio kepimo miltelių, pusės šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, kokosų aliejaus (kepimui).

Gaminimas: visus produktus dėti į plaktuvą ir suplakti, kol gausis vientisa tešla. Tada į įkaitintą keptuvę dėti kokosų aliejaus, pilti po 1,5 šaukšto tešlos ir kepti iš abiejų pusių, kol blyneliai taps auksinės spalvos.

Sausainiai „Greitukai“

Reikės: 2 bananų, 2 stiklinių avižinių dribsnių, saujos razinų, trupučio džiovintų spanguolių (galima dėti šokolado gabalėlių), žiupsnelio cinamono.

Gaminimas: smulkiai pjaustytus bananus sutrinti rankomis su avižiniais dribsniais. Į masę suberti džiovintus vaisius ar šokolado gabalėlius, paskaninti cinamonu. Dėti į kepimo skardą rankomis suformavus norimos formos sausainukus ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.