Nuo žuvies ir mėsos kepinių iki pyragų – iš kulinarų rankų

Šiais laikais žmonės nuolatos kur nors skuba, lekia, yra įpratę vienu metu daryti daug darbų. Todėl ne kiekvienas randa laiko ilgam užsidaryti virtuvėje, kad šventėms galėtų priruošti daug patiekalų: iškepti mėsą, tortą ar pyragą, pagaminti vyniotinį ar šaltienos. Ne visi, tiesą sakant, ir mėgsta ar sugeba gaminti. O juk taip norisi, kad per didžiąsias metų šventes – Kūčias, Kalėdas ar Naujuosius metus – švenčių stalas būtų nukrautas kuo gausiau.

Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 8:09 AM

Tačiau šiais laikais galima pasikliauti ir profesionalais. Juk nusipirkti gardžių, įdomių patiekalų galima ir parduotuvėje.

Kaip pažymėjo prekybos tinklo „Norfa“ parduotuves gaminiais aprūpinančios UAB „Rivona“ mažųjų kulinarijos cechelių vadovė Marina Taraškevičienė, per šventes žmonės pastebimai daugiau perka žuvies ir mėsos patiekalų, vyniotinių ir salotų. Šiemet pirkėjai ypač pamėgo švenčių stalui užsakinėti įdarytą keptą vištą.

Tarp perkamiausių šventėms produktų jau ne vienus metus yra ir keptas karpis. Šie daug pirkėjų simpatijų pelnę patiekalai gaminami mažuosiuose kulinarijos cecheliuose, kurie yra NORFA H ir XXL lygio parduotuvėse Jonavoje, Elektrėnuose, Vilniuje, Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Rokiškyje, Šiauliuose ir Telšiuose.

M.Taraškevičienė rekomendavo tiek įdarytą vištą, tiek karpį užsisakyti iš anksto, bent prieš 3 dienas, nes tą pačią dieną galite ir negauti. Prieš šventes prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse šiais metais daug klientų dėmesio sulaukė ir dvi naujienos: keptos žuvies užpiltinė, išvaizda šiek tiek panaši į puošnią šaltieną, ir žuvies „Kijevo“ kotletas.

UAB „Rivona“ kulinarijos cecho technologė Jūratė Abračinskienė pasakojo, kad užpiltinė gaminama iš 1–2 valandas marinuotos žuvies. „Kijevo“ kotletai taip pat gaminami iš žuvies filė, o į jų vidų dedamas sviestas su prieskoniais. Kulinarijos cecheliuose „Kijevo“ kotletai apskrudinami gruzdintuvėje ir dar kelioms minutėms pašaunami į konvekcinę krosnį, kad būtų visiškai termiškai apdoroti.

Pirkėjui lieka kotletą pašildyti orkaitėje – ir puikus šventinis patiekalas gali keliauti ant stalo. Tiems, kurie norėtų per šventes ir patys ką nors paruošti, bet nėra pakankamai įgudę, „Norfa“ parduotuvėse siūloma įsigyti medaus ir imbiero marinate marinuotą kalėdinę antį.

Anot M.Taraškevičienės, tokią antį tikrai pavyks gerai iškepti, o mėsa bus minkštutėlė, jeigu laikysitės visų gamintojo nurodymų. Tiesa, kol kas kalėdinių ančių sveriamos produkcijos skyriuose nėra. Prekybos tinkle „Norfa“ jų atsiras tik nuo gruodžio 22 dienos. 

Galvojantiems apie šaltuosius užkandžius M.Taraškevičienė rekomendavo rinktis vietoje gaminamus mėsos gaminius bei vyniotinius – nuo įdarytos karkos iki vištienos su abrikosais, kurie pelnė daug pirkėjų simpatijų.

Prie visų šių mėsos ir žuvies patiekalų puikiai derės ir mažuosiuose kulinarijos cechuose paruoštos salotos. Jų yra pačių įvairiausių: nuo „Gaiviųjų“ salotų su spanguolėmis iki pupelių ir kumpelio salotų su kariu. Švenčių stalas sunkiai įsivaizduojamas be saldumynų – tortų, pyragų, pyragaičių. Tad nenuostabu, kad prieš šventes žmonės tokių gardėsių užsako ir perka daugiau.

Saldumynų mėgėjams šiemet prekybos centras „Norfa“ pristatė nemažai naujienų. Iš jų dvi – riešutinė tartaletė ir tartaletė „Vyšnios sniege“ – iškart sužavėjo pirkėjus. Prieš Kalėdas ypač mielai perkama tartaletė „Vyšnios sniege“. Tai – į trapų krepšelį įdėtas vyšnių įdaras, tarsi sniegu užklotas kiaušinių baltymų piurė.

Šis desertas atrodo ypač kalėdiškai, tad nenuostabu, kad yra tiesiog graibstomas smaližių. Konditerijos ceche gaminamos ir pastaruoju metu labai Lietuvoje populiarios kanelės – mažyčiai karamelizuoti prancūziški pyragaičiai.

Jų paklausa labai didelė ir dar labiau išauga per šventes. Juk mažyčiai pyragaičiai puikiai papuošia švenčių stalą. Jurgita Jasionytė, UAB „Rivona“ konditerijos cecho technologė, labai rekomendavo paragauti ir tortą „Riešutėlis“, kurio šokoladinis biskvitas suvilgytas brendžiu ir cukraus sirupu.

Šis žemės riešutų sviestu perteptas ir šokoladiniu glaistu aplietas tortas neabejotinai patiks smaližiams ir labai papuoš švenčių stalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.