Sėkmingą karjerą banke vilnietė iškeitė į eksperimentus virtuvėje

Vietoj dalykinio kostiumėlio – virtuvės prijuostė, vietoj aukštakulnių batelių – patogus apavas, vietoj šurmulio banke – mėgstama veikla. Karjerą banke metusi vilnietė Aistė Švetkauskė (35 m.) džiaugiasi radusi širdžiai mielą užsiėmimą – moteris visa galva pasinėrė į sveikų produktų paieškas, maisto ruošimo paslaptis ir sveikos mitybos mokymus.

 Aistė įsitikinusi: mes visi galime maitintis paprasčiau, sveikiau, natūraliau, ir tai nėra labai sudėtinga ar brangu.<br>O.Posaškovos nuotr., J.Estko stilius ir grimas
 Aistė įsitikinusi: mes visi galime maitintis paprasčiau, sveikiau, natūraliau, ir tai nėra labai sudėtinga ar brangu.<br>O.Posaškovos nuotr., J.Estko stilius ir grimas
Su vyru Domantu dvi dukreles auginanti A.Švetkauskė labiausiai laukia savaitgalių – tuomet sukviečia būrį draugų ir visi kartu ragauja naujus jos patiekalus.<br>O.Posaškovos nuotr., J.Estko stilius ir grimas
Su vyru Domantu dvi dukreles auginanti A.Švetkauskė labiausiai laukia savaitgalių – tuomet sukviečia būrį draugų ir visi kartu ragauja naujus jos patiekalus.<br>O.Posaškovos nuotr., J.Estko stilius ir grimas
Aistė įsitikinusi: mes visi galime maitintis paprasčiau, sveikiau, natūraliau, ir tai nėra labai sudėtinga ar brangu.<br>O.Posaškovos nuotr., J.Estko stilius ir grimas
Aistė įsitikinusi: mes visi galime maitintis paprasčiau, sveikiau, natūraliau, ir tai nėra labai sudėtinga ar brangu.<br>O.Posaškovos nuotr., J.Estko stilius ir grimas
Silkių užkandėlė<br> O.Posaškovos nuotr.
Silkių užkandėlė<br> O.Posaškovos nuotr.
Morkų cinamoninis pyragas<br> O.Posaškovos nuotr.
Morkų cinamoninis pyragas<br> O.Posaškovos nuotr.
 O.Posaškovos nuotr.
 O.Posaškovos nuotr.
 O.Posaškovos nuotr.
 O.Posaškovos nuotr.
 O.Posaškovos nuotr.
 O.Posaškovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

(„Lietuvos rytas“)

Dec 25, 2017, 10:27 PM, atnaujinta Dec 26, 2017, 9:32 AM

Sveikas maistas dažnam vis dar sukelia kančios, skanėstų atsisakymo, alkio jausmus. Aistė siekia paneigti šį požiūrį ir įrodyti – sveikas maistas yra netgi labai skanus, tereikia žinoti kai kuriuos svarbius dalykus.

Darbą banke metusi ir studiją „Good Food Studio“ įkūrusi vilnietė rengia maisto ruošimo kursus ir mėgaujasi galėdama dirbti tai, kas jai suteikia daugiausia laimės. „Tai tikrasis gyvenimo skonis“, – šyptelėjo dvi dukreles su vyru Domantu (33 m.) auginanti A.Švetkauskė.

Apie tokią veiklą jaunystėje ji net nesvajojo, nors visada mėgo ruošti maistą – kiek save pamena, visada juo domėjosi.

Dar buvo vos sėdinti mažylė, kai mėgstamiausiais žaislais tapo mamos puodai ir mediniai šaukštai.

Pojūtį, kas yra geras maistas, Aistė paveldėjo iš savo močiutės, kuri gamino ne tik savo šeimai, bet ir ruošdavo vestuvių vaišes.

„Kelti vestuvių puotą buvo didžiulė garbė“, – močiutės pasakojimus prisiminė Aistė.

Baigusi mokyklą ji pasirinko tarptautinio verslo mokslus Vilniaus universitete. Studijuodama įsidarbino viename didžiausių šalies bankų, jame liko ir baigusi studijas.

Banko darbuotojos kelią pasirinkusios Aistės karjera ėjo kaip per sviestą. Bet jos širdis dainavo tuomet, kai virtuvėje ruošdavo valgį, improvizuodavo, kurdavo, ragaudavo.

Naujai veiklai labiausiai ją įkvėpė dukterų gimimas. Prieš aštuonerius metus, gimus pirmajai dukrai, moteris ėmė labiau domėtis sveika mityba.

„Nepasakyčiau, kad iki tol maitinomės nesveikai, tačiau nelabai mėgau žuvį, salotas, kai kuriuos kitus produktus“, – prisiminė A.Švetkauskė.

Ji ėmė skaityti knygas apie mitybą, ieškoti informacijos, sveikų valgių receptų.

Tuomet lietuviškuose šaltiniuose buvo aprašomos tik tradicinės salotos – pupelės su kepta duona, burokėliai su majonezu ir panašiai. O Aistė pradėjo daržoves maišyti su aliejumi, ieškoti kitų būdų jas paskaninti, ėmė domėtis košių, sriubų, kitų sveikesnių patiekalų receptais.

Sukaupusi daugiau patirties moteris ir kitus ėmė mokyti, kaip gaminti sveikesnius patiekalus. Prieš 4 metus susilaukusi antrosios dukrelės ir ją kiek paauginusi vilnietė suprato, kad grįžti į banką nebenori – jos širdis atsidavusi maisto ruošimo studijai.

Aistė neslėpė – kamavo didelės abejonės ir svarstymai: į išsilavinimą investuota daug laiko, žinių, pastangų, jos karjera klostėsi puikiai, daug – visa tai palikti nebuvo lengva.

„Juk mums reikėjo galvoti ir apie šeimos finansus, vaikų auklėjimą. Priimti sprendimą man padėjo vyras. Jis ėmėsi atsakomybės už šeimą ir leido man daryti tai, ką norėjau, – ką mėgstu, ką moku, kuo galiu džiuginti kitus. Vyras tiesiog man leido būti savimi“, – dėkingumo vyrui neslėpė Aistė.

Ji teigė banke gavusi labai įdomios ir naudingos patirties, už kurią jaučiasi dėkinga buvusiems vadovams ir kolegoms.

Smalsi moteris, norėdama jaustis dar tvirčiau ir suteikti klientams daugiau žinių, prieš keletą mėnesių baigė mokslus Londone, Leithso maisto ir vyno mokykloje, – ten ji įgijo profesinę kvalifikaciją, leidžiančią gaminti sveikus patiekalus, kuriuose suderintos visos maistinės medžiagos.

Mokykloje, kurią itin vertina virtuvės mėgėjai ir profesionalai, A.Švetkauskė mokėsi ir pačių paprasčiausių dalykų, ir gilinosi į labai rimtus mokslus – kaip maistas veikia organizmą, kas su kuo dera ir panašiai.

Gautas žinias ir įgūdžius vertino žinomi maisto srities profesionalai. Iš jų Aistė gavo puikius tiek teorinių žinių, tiek praktinių darbų įvertinimus.

„Ir, žinoma, neįkainojamą patirtį, kaip sveikai, skaniai ir greitai pasigaminti valgį“, – pasidžiaugė ji.

Dabar moters dienos bėga visai kitaip. Ji mėgaujasi ramesniu gyvenimo tempu ir mėgstama veikla.

„Kai rytais visi bėga į darbą, aš suprantu, kokią didelę dovaną turiu, – galiu mėgautis gyvenimu ir savo veikla.

Turiu laiko ir pro langą pažiūrėti, pamatyti, kaip keičiasi gamta. O po to ramiai kurti naujus receptus, konsultuoti klientus, gaminti ir mokyti juos gaminti sveikus ir skanius patiekalus. Džiaugiuosi, kad einu tuo keliu“, – neslėpė A.Švetkauskė.

Ruošdama valgį Aistė tarsi atsijungia nuo pasaulio: „Aš tarsi išnykstu, imu gyventi visai kitame pasaulyje, kuriame man labai gera.“ Ji įsitikinusi: mes visi galime maitintis paprasčiau, sveikiau, natūraliau, ir tai nėra sudėtinga ar brangu. Tereikia žinoti kai kuriuos dalykus.

„Klientai dažnai manęs klausia, kodėl jiems namuose kartais nepavyksta pasigaminti tokių pat skanių salotų, kokias valgė pas draugę ar kurias pasigamino mano kursuose? Aš visada rekomenduoju įdėti keletą prieskonių: šiek tiek meilės, šiek tiek džiaugsmo, šiek tiek skonių, ir viskas pavyks savaime“, – Aistė stengiasi įskiepyti savo mokiniams, kaip svarbu gaminant neskubėti ir būti gerai nusiteikus.

Ruošiant maistą smulkmenų nebūna – viskas yra svarbu. Tad su klientais ji dalijasi pačia įvairiausia informacija – net kaip sutarkuoti morkas ar ką daryti, kad į salotas nereikėtų pilti daug aliejaus, kaip pasigaminti vegetariškus ir veganiškus patiekalus, kurie neatimtų daug laiko, bet būtų skanūs.

Daugybė jos mokinių nustemba sužinoję, kiek daug patiekalo skonis priklauso nuo to, kaip valgis bus patiektas, ar net nuo to, kaip supjaustytos daržovės.

„Netgi darome eksperimentą: vieną burokėlį supjaustome šiaudeliais, kitą sutarkuojame burokine tarka. Ir vieną, ir kitą pagardiname citrina, druska, balzaminiu padažu. Paragaujame, o tuomet pamatome, kaip ryškiai skiriasi salotų skonis“, – pasakojo maisto žinovė.

Ji dalijasi daugybe maisto ruošimo gudrybių ir paslapčių – kaip pasigaminti naminę rikotą, kaip išvirti skanią sriubą, kaip paruošti mėsą ar ankštinių daržovių patiekalus ir dar daug kitų, kurių nerasi skaitydamas receptų knygą.

„Kai žmonės sužino tokius paprastus, tačiau veiksmingus dalykus, jie supranta, kad be reikalo iki šiol nevalgė vieno ar kito produkto. Jie išmoksta tinkamai paruošti, o tuomet atranda šimtus naujų skonių“, – atskleidė A.Švetkauskė.

Dar viena maža, bet labai svarbi paslaptis – ruošdama maistą ji naudoja daug prieskonių.

„Kiti deda daug druskos, nes nori sūrumo, o iš tikrųjų druskos norisi, kai trūksta skonio“, – sakė Aistė.

Manote, kad sveikuoliško maisto šalininkės namuose nebūna saldumynų? Anaiptol. Aistė išvardijo ilgiausią sąrašą skanėstų, kurie ne mažiau gardūs nei tradiciniai, tačiau kur kas sveikesni.

Tai ir keptų obuolių desertas, kepti vaisiai ar slyvos, patiekti su jogurtu, išplaktu su cinamonu, morkų pyragai, pupelių šokoladainis, šokoladinis burokėlių pyragas, sveikuoliški ledai, rutuliukai – visų ir neišvardysi.

Namiškiai ir artimieji jau priprato prie dažnų Aistės eksperimentų.

Ypač visiems patinka savaitgaliai, kai į namus suguža draugai su šeimomis ir ragauja naujus jos kūrinius. „Mūsų šeima mėgsta dalytis“, – šyptelėjo moteris.

Ypatingas jos švenčių patiekalas – lašiša su keptais smidrais ir burokėliais. O šiemet didžiosioms metų šventėms ji ruoš sveiką silkių užkandėlę ir keps cinamoninį morkų pyragą.

Ir viską būtinai paskanins žiupsneliu meilės ir geros nuotaikos. Nes Aistė įsitikinusi: geras maistas – tai gera nuotaika, o gera nuotaika lemia gerą gyvenimą.

Silkių užkandėlė

Reikės:

1 didelio obuolio,

100 g silkių filė,

1 mažo avokado,

20 g mėlynojo svogūno,

20 g žalio burokėlio,

keleto mažųjų raugintų agurkėlių,

3 v. š. medaus ir garstyčių padažo,

1/4 a. š. malto cinamono.

Nedideliais ovaliais griežinėliais supjaustykite obuolį. Pailgais gabaliukais supjaustykite silkę. Nulupkite ir gabaliukais supjaustykite avokadą, mėlynąjį svogūną.

Bulvių skutimo peiliuku supjaustykite žalią burokėlį.

Viską sudėkite sluoksniais: pirmiausia dėkite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu, dėkite avokadus, silkę, mėlynąjį svogūną, burokėlių griežinėlius, agurkėlių puseles, viską apliekite medaus ir garstyčių padažu.

Morkų cinamoninis pyragas

Reikės:

750 g morkų (6–7 didelių morkų),

4 naminių kiaušinių,

150 g klevų ar agavų sirupo,

170 g 82 proc. riebumo sviesto,

200 g avižų ar speltų miltų,

1 a. š. kepimo miltelių arba gesintos sodos,

1 a. š. malto cinamono,

3 v. š. skrudintų dribsnių (vadinamosios granolos),

žiupsnelio vanilinio cukraus,

Puošti reikės:

skrudintų dribsnių,

šviežių aviečių.

Morkas sutarkuokite smulkia trintuve, puikiai tinka elektrinė bulvių tarka. Kuo smulkesni tarkiai – tuo švelnesnis pyrago skonis.

Žemoje temperatūroje ištirpinkite sviestą. Išplakite kiaušinius.

Sumaišykite visas sudėtines dalis ir supilkite tešlą į kepimo indą arba kekso formas. Dėkite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą.

Galima pagardinti skrudintais dribsniais, namuose sumaltu ruduoju cukranendrių cukrumi, riešutais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.