Akla degustacija parodė, kuris majonezas skaniausias

Neatsiejamas Velykų atributas yra margučiai, o virtų kiaušinių valgymą dauguma mūsų sunkiai įsivaizduoja be majonezo.

 Ragauti penki majonezai.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Ragauti penki majonezai.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Ragautojams reikėjo išrinkti skaniausią majonezą.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Ragautojams reikėjo išrinkti skaniausią majonezą.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 6:51 AM

Šis riebus kreminis padažas kulinarijoje egzistuoja jau daugiau nei 200 metų. Per tą laiką buvo ne tik išgrynintas jo receptas, bet ir atsirado daugybė majonezo variacijų.

Dabar parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių majonezų.

Pavyzdžiui, užsukus pasižvalgyti į prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves, matyti, kad siūlomame gausių prekių asortimente yra ne tik tradicinių majonezų ar majonezinių padažų, bet ir gardintų mangais, aitriosiomis paprikomis, krienais, čiobreliais, petražolėmis, grybais, sūriu, taip pat – veganiškų.

Prekybininkai pastebi, kad didėjant visuomenės sąmoningumui, vis daugiau pirkėjų, rinkdamiesi maisto produktus, kreipia dėmesį ne tik į skonį, bet ir sudedamąsias dalis. Tad nenuostabu, kad vis dažniau pirkėjų krepšeliuose atsiranda majonezas, pagamintas iš ekologiniuose ūkiuose laikomų vištų kiaušinių.

Nors populiariausi išlieka tradiciniai majonezai, tačiau gausėja įvairių skonių, ypač grybų, majonezo gerbėjų gretos.

Didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, patys populiariausi majonezai, kurie dažniausiai atsiduria klientų krepšeliuose yra „Hellmann's Original“ be konservantų (630 ml talpos), „Šeimininkės“ 62 proc. riebumo be konservantų (650 ml talpos) ir „Daumantų“ be konservantų (450 ml talpos).

O kurie gi majonezai yra patys skaniausi?

Tai nusprendėme patikrinti, redakcijos darbuotojams surengę aklą degustaciją.

Keturiolikos įvairaus amžiaus ir lyčių žmonių paprašėme paragauti penkis skirtingus majonezus, nežinant, kuris yra kuris, ir išrinkti gardžiausius.

Visus majonezus sudėjome į vienodus plastikinius puodelius, ant kiekvieno užrašę tik numerį, kad galėtume suprasti, kuriam produktui buvo skirta simpatija.

Taigi degustuotojai nežinojo, kurį majonezą ragauja, tačiau kai kurie ragaudami teisingai atspėjo pavadinimą.

Nors dar prieš degustaciją kai kurie dalyviai teigė turintys savo favoritą, kurį visada perka, tačiau akla degustacija pakeitė dalies jų nuomonę.

Anksčiau kai kurių ragautojų mėgstamiausiu laikytas majonezas, palyginus jo skonį su kitais, degustacijos metu, pasirodė esantis mažiausiai gardus.

Savanoriai ragavo šiuos majonezus: „Daumantų“ pusriebį, „Šeimininkės“ 62 proc. riebumo be konservantų, „Hellmann's Original“ be konservantų, „Kėdainių konservų“ be konservantų ir „Vilniaus“ majonezą.

Visi jie buvo be ypatingų priedų (grybų, aitriųjų pipirų ar pan.), kurie būtų trukdę atsiskleisti tikrajam majonezo skoniui.

Kai kurie ragautojai išsirinko po du ar net tris labiausiai patikusius majonezus, nes negalėjo apsispręsti, kuris gi skanesnis.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad daugiausia simpatijų pelnė „Hellmann's Original“ majonezas. Jį kaip skaniausią paminėjo 9 ragautojai.

Už šį majonezą balsavusieji teigė, kad jis – švelniausio, neutraliausio ir įprastesnio skonio bei mažiau rūgštus nei kiti.

Daug simpatijų sulaukė ir „Šeimininkės“ majonezas. Dalis žmonių, skyrusių balų „Hellmann's Original“ majonezui, taip pat puikiai įvertino ir šį padažą.

„Šeimininkės“ majonezas degustuotojams taip pat pasirodė mažiau rūgštus nei kai kurie kiti. Buvo ir tokių, kuriems jo skonis pasirodė net švelnesnis nei „Hellmann's Original“. Be to, ragautojai teigiamai įvertino jo riebumą.

„Šeimininkės“ majonezą skaniausiu išrinko 7 ragautojai.

Trims degustuotojams labiausiai patiko „Kėdainių konservų“ majonezas.

„Šis majonezas, manau, labiausiai leistų atsiskleisti patiekalo, ant kurio uždėtas, savybėms, nesvarbu, ar tai būtų virtas jautienos liežuvis, ar mišrainė“, – „Kėdainių konservų“ majonezą įvertino viena ragautoja.

„Daumantų“ ir „Vilniaus“ majonezai sulaukė po vieną balą.

„Daumantų“ majonezą skaniausiu išrinkusi respondentė sakė, kad šis majonezas jai priimtiniausias, nes kiti „voliojasi“ burnoje.

Taigi visi majonezai per aklą degustaciją sulaukė teigiamų įvertinimų: vieni daugiau, kiti mažiau.

„Vilniaus“ ir „Daumantų“ majonezai įvertinti kaip rūgščiausi. Taigi jie turėtų patikti mėgstantiems rūgštesnį maistą arba tikti prie patiekalų, kuriems norisi suteikti daugiau rūgštumo.

O tiems, kas vertina švelnesnio skonio maistą, galbūt derėtų atkreipti dėmesį į „Hellmann's“ ar „Šeimininkės“ majonezus.

Tuo metu „Kėdainių konservų“ majonezas yra per tarpinis variantas tarp rūgštaus ir švelnesnio skonio majonezų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?