Virtuvės šefas rekomenduoja: 10 patiekalų, kurių būtina paragauti Turkijoje

Kiekviena šalis garsėja unikaliais tradiciniais patiekalais. Prancūzija išgarsino kruasanus, italai padovanojo pasauliui picą, o Turkijoje gimė kebabas. Tačiau poilsiauti į Turkiją vykstantys lietuviai turėtų žinoti, kad viena didžiausių pasaulio virtuvių gali didžiuotis ne tik kebabais. 

 Turkiškų desertų gausa.<br> Autorės nuotr.
 Turkiškų desertų gausa.<br> Autorės nuotr.
Tradicinio patiekalo giozleme gamybos technologijų vis dar neatsisakė net ir moderniausių viešbučių restoranai.<br> Autorės nuotr.
Tradicinio patiekalo giozleme gamybos technologijų vis dar neatsisakė net ir moderniausių viešbučių restoranai.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška arbata, geriama iš specialių varpelio formos puodelių.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška arbata, geriama iš specialių varpelio formos puodelių.<br> Autorės nuotr.
 Turkijos moterys gamina giozleme.<br> Autorės nuotr.
 Turkijos moterys gamina giozleme.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška pica.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška pica.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška pica.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška pica.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška pica.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška pica.<br> Autorės nuotr.
 Firin sutlac – orkatėje apkeptas gaivus ir lengvas ryžių desertas.<br> Autorės nuotr.
 Firin sutlac – orkatėje apkeptas gaivus ir lengvas ryžių desertas.<br> Autorės nuotr.
 Turkijos moterys gamina giosleme.<br> Autorės nuotr.
 Turkijos moterys gamina giosleme.<br> Autorės nuotr.
Tradicinio patiekalo giozleme gamybos technologijų vis dar neatsisakė net ir moderniausių viešbučių restoranai.<br> Autorės nuotr.
Tradicinio patiekalo giozleme gamybos technologijų vis dar neatsisakė net ir moderniausių viešbučių restoranai.<br> Autorės nuotr.
 Kumpir – tai sūriu, alyvuogėmis, dešrelėmis, kopūstais ir kukurūzais įdaryta bulvė. <br> Autorės nuotr.
 Kumpir – tai sūriu, alyvuogėmis, dešrelėmis, kopūstais ir kukurūzais įdaryta bulvė. <br> Autorės nuotr.
 Didžiausio Antalijos regiono viešbučio „Rixos Sungate“ virtuvės šefas Muhammed Rasid pateikė dešimt patiekalų, kuriuos šalyje viešintys turistai privalo paragauti.<br> Autorės nuotr.
 Didžiausio Antalijos regiono viešbučio „Rixos Sungate“ virtuvės šefas Muhammed Rasid pateikė dešimt patiekalų, kuriuos šalyje viešintys turistai privalo paragauti.<br> Autorės nuotr.
 Lokma – tešlos rutuliukai kepti fritiūrinėje ir apipilti sirupu.  <br> Autorės nuotr.
 Lokma – tešlos rutuliukai kepti fritiūrinėje ir apipilti sirupu.  <br> Autorės nuotr.
 Lokma – tešlos rutuliukai kepti fritiūrinėje ir apipilti sirupu <br> Autorės nuotr.
 Lokma – tešlos rutuliukai kepti fritiūrinėje ir apipilti sirupu <br> Autorės nuotr.
 Tradicinis turkiškas patiekalas yra ir kepta bulvė.<br> Autorės nuotr.
 Tradicinis turkiškas patiekalas yra ir kepta bulvė.<br> Autorės nuotr.
 Kumpir – tai sūriu, alyvuogėmis, dešrelėmis, kopūstais ir kukurūzais įdaryta bulvė. <br> Autorės nuotr.
 Kumpir – tai sūriu, alyvuogėmis, dešrelėmis, kopūstais ir kukurūzais įdaryta bulvė. <br> Autorės nuotr.
 Turkiška virtuvė.<br> Autorės nuotr.
 Turkiška virtuvė.<br> Autorės nuotr.
Žuvies ir kitų jūros gėrybių patiekalai.<br> Autorės nuotr.
Žuvies ir kitų jūros gėrybių patiekalai.<br> Autorės nuotr.
 Turkiški patiekalai.<br> Autorės nuotr.
 Turkiški patiekalai.<br> Autorės nuotr.
Virtuvės šefai stebina turistus išradingais desertais.<br> Autorės nuotr.
Virtuvės šefai stebina turistus išradingais desertais.<br> Autorės nuotr.
Borek – sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su sūrio, mėsos, špinatų ar bulvių įdaru.<br> Autorės nuotr.
Borek – sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su sūrio, mėsos, špinatų ar bulvių įdaru.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
Nuo turkiškų desertų raibsta akys.<br> Autorės nuotr.
 Turkiško kebabo gamyba.<br> Autorės nuotr.
 Turkiško kebabo gamyba.<br> Autorės nuotr.
 Turkiški desertai.<br> Autorės nuotr.
 Turkiški desertai.<br> Autorės nuotr.
 Turkiški desertai.<br> Autorės nuotr.
 Turkiški desertai.<br> Autorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (30)

Specialiai lrytas.lt, Turkija

May 12, 2018, 3:19 PM, atnaujinta May 12, 2018, 3:41 PM

Savo patiekalų įvairove ir skoniais užburianti turkų tauta ypač mėgsta šaltus užkandžius, vadinamus mezeler. Ant stalo taip pat dažniausiai patiekiama mėsa – aviena, ėriena, jautiena, jūros gėrybės. Ypatingą dėmesį turkai skiria desertams, kurių visus vargu ar įmanoma išragauti. Taigi, nuvykus į saulėtą Turkiją nepasimesti skonių ir kulinarinių pagundų pasaulyje išties nelengva. 

Didžiausio Antalijos regiono viešbučio „Rixos Sungate“ virtuvės šefas Muhammedas Rasidas pateikė dešimt patiekalų, kuriuos šalyje viešintys turistai privalo paragauti.

Pirmiausia paragauti, žinoma, vertėtų turkiško kebabo. Šio patiekalo Turkijoje suskaičiuojama daugiau nei 300 rūšių. Todėl daugelio jų skoniai ir patiekalo pateikimas gali smarkiai skirtis nuo mums pažįstamų ir įprastų matyti populiariose lietuviškose užkandinėse. Turkijoje kebabai patiekiami ir kaip pitos paplotėliuose įvyniota ėriena, ir ant iešmo, ir mėsa, sumaišyta su daržovėmis ir ryžiais.

Pagrindinių patiekalų pagrindą sudaro ėriuko mėsa. Todėl virtuvės šefas šalyje viešintiems svečiams siūlo paragauti tradicinio kofte – grilyje keptų mėsos kukulių arba cig kofte – aštrių žalios maltos mėsos rutuliukų, kuriuos, beje, Turkijoje gamina tik vyrai.

Kumpir – tai sūriu, alyvuogėmis, dešrelėmis, kopūstais ir kukurūzais įdaryta bulvė. Gana netikėtas tradicinis turkiškas patiekalas, kuris turėtų ypatingai patikti bulves mėgstantiems lietuviams. Šį patiekalą pasigaminti nėra sunku. Tereikia didelės bulvės, kurią mažiausiai porai valandų reikia pašauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Šaltais užkandžiais garsėjančioje šalyje būtina paragauti dolmos. Tai vienas įdomiausių užkandžių, pagamintas iš vynuogių lapų, įdarytų ryžiais, prieskoniais ir daržovėmis. Virtuvės šefas pasakoja, kad šis patiekalas žinomas jau nuo XV a. Vietiniai turkai sako, kad būtent dolma yra patiekalas, kurio gamyba išmėginamas moters pasiruošusi santuokai.

Giozleme – ant įkaitusio metalo lakšto (sadžo) kepta įdaryta tešla, vadinama jufka (iš kvietinių miltų ir vandens). Įdomu tai, kad tradicinių patiekalo gamybos technologijų vis dar neatsisakė net ir moderniausių viešbučių restoranai. 

Ant žemės atsisėdusios turkų moterys giozleme tešlą su kočėlais kočioja ypatingai kruopščiai ir kantriai. Ant sadžo kepti tešlos blynai pagardinami sūriu, mėsa, daržovėmis.

Iš tokios pat jufka tešlos gaminamas ir kitas itin populiarus turkiškas užkandis borek – sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su sūrio, mėsos, špinatų ar bulvių įdaru.

Karni yarik – svogūnais ir faršu kimšti baklažanai. Skirtingai nei  mezeler užkandžiai, įdaryti baklažanai valgomi šilti.

Baklava – neabejotinai pats populiariausias desertas šalyje, gaminamas iš tai sluoksniuotos plonos tešlos, riešutų, medaus ir sviesto. Skaičiuojama, kad Turkijoje yra per pusšimtį skirtingų baklavos deserto rūšių! 

Firin sutlac – orkatėje apkeptas gaivus ir lengvas ryžių desertas.

Lokma – tešlos rutuliukai kepti fritiūrinėje ir apipilti sirupu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.