Savo patiekalų įvairove ir skoniais užburianti turkų tauta ypač mėgsta šaltus užkandžius, vadinamus mezeler. Ant stalo taip pat dažniausiai patiekiama mėsa – aviena, ėriena, jautiena, jūros gėrybės. Ypatingą dėmesį turkai skiria desertams, kurių visus vargu ar įmanoma išragauti. Taigi, nuvykus į saulėtą Turkiją nepasimesti skonių ir kulinarinių pagundų pasaulyje išties nelengva.
Didžiausio Antalijos regiono viešbučio „Rixos Sungate“ virtuvės šefas Muhammedas Rasidas pateikė dešimt patiekalų, kuriuos šalyje viešintys turistai privalo paragauti.
Pirmiausia paragauti, žinoma, vertėtų turkiško kebabo. Šio patiekalo Turkijoje suskaičiuojama daugiau nei 300 rūšių. Todėl daugelio jų skoniai ir patiekalo pateikimas gali smarkiai skirtis nuo mums pažįstamų ir įprastų matyti populiariose lietuviškose užkandinėse. Turkijoje kebabai patiekiami ir kaip pitos paplotėliuose įvyniota ėriena, ir ant iešmo, ir mėsa, sumaišyta su daržovėmis ir ryžiais.
Pagrindinių patiekalų pagrindą sudaro ėriuko mėsa. Todėl virtuvės šefas šalyje viešintiems svečiams siūlo paragauti tradicinio kofte – grilyje keptų mėsos kukulių arba cig kofte – aštrių žalios maltos mėsos rutuliukų, kuriuos, beje, Turkijoje gamina tik vyrai.
Kumpir – tai sūriu, alyvuogėmis, dešrelėmis, kopūstais ir kukurūzais įdaryta bulvė. Gana netikėtas tradicinis turkiškas patiekalas, kuris turėtų ypatingai patikti bulves mėgstantiems lietuviams. Šį patiekalą pasigaminti nėra sunku. Tereikia didelės bulvės, kurią mažiausiai porai valandų reikia pašauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.
Šaltais užkandžiais garsėjančioje šalyje būtina paragauti dolmos. Tai vienas įdomiausių užkandžių, pagamintas iš vynuogių lapų, įdarytų ryžiais, prieskoniais ir daržovėmis. Virtuvės šefas pasakoja, kad šis patiekalas žinomas jau nuo XV a. Vietiniai turkai sako, kad būtent dolma yra patiekalas, kurio gamyba išmėginamas moters pasiruošusi santuokai.
Giozleme – ant įkaitusio metalo lakšto (sadžo) kepta įdaryta tešla, vadinama jufka (iš kvietinių miltų ir vandens). Įdomu tai, kad tradicinių patiekalo gamybos technologijų vis dar neatsisakė net ir moderniausių viešbučių restoranai.
Ant žemės atsisėdusios turkų moterys giozleme tešlą su kočėlais kočioja ypatingai kruopščiai ir kantriai. Ant sadžo kepti tešlos blynai pagardinami sūriu, mėsa, daržovėmis.
Iš tokios pat jufka tešlos gaminamas ir kitas itin populiarus turkiškas užkandis borek – sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su sūrio, mėsos, špinatų ar bulvių įdaru.
Karni yarik – svogūnais ir faršu kimšti baklažanai. Skirtingai nei mezeler užkandžiai, įdaryti baklažanai valgomi šilti.
Baklava – neabejotinai pats populiariausias desertas šalyje, gaminamas iš tai sluoksniuotos plonos tešlos, riešutų, medaus ir sviesto. Skaičiuojama, kad Turkijoje yra per pusšimtį skirtingų baklavos deserto rūšių!
Firin sutlac – orkatėje apkeptas gaivus ir lengvas ryžių desertas.
Lokma – tešlos rutuliukai kepti fritiūrinėje ir apipilti sirupu.