Dizainerė dalinasi lengvai pagaminamų ledų paslaptimis

Londone įsikūrusi grafikos dizainerė Greta Dičiūnaitė (27 m.) po darbo dienos atsigaivina pačios paruoštais naminiais ledais. Lietuvė juos gardina uogomis ir prieskoniais, tačiau ledų gamybos paslaptį sudaro vos vienas svarbus produktas – šaldyti bananai.

Iš Kupiškio kilusi G.Dičiūnaitė Londone atrado nemažai ledų skonių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Kupiškio kilusi G.Dičiūnaitė Londone atrado nemažai ledų skonių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Kupiškio kilusi G.Dičiūnaitė Londone atrado nemažai ledų skonių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Kupiškio kilusi G.Dičiūnaitė Londone atrado nemažai ledų skonių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Rikotos desertas su uogomis ir sausainiais<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Rikotos desertas su uogomis ir sausainiais<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Bananų ir aviečių ledai su čiobreliais<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Bananų ir aviečių ledai su čiobreliais<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 2:17 PM

Vasarą šaldiklyje pakanka turėti bananų – nesunkiai karštą dieną pasigaminsite gaivų desertą. Šie vaisiai – pagrindinė ledų sudedamoji dalis, dėl jos skanėstas įgauna tinkamą tirštumą ir kreminį pavidalą.

O su šaldytais bananais dera daug vasaros sezono uogų: braškės, žemuogės, avietės, šilauogės. Jeigu pamiršote nusipirkti šviežių uogų, o norite atsigaivinti, žvilgtelėkite – gal namuose užsilikusi žalioji citrina, gal turite tik mėtų?

Bananai su keliais mėtų lapeliais – puikus skonio ir gaivos derinys. Tačiau žalioji citrina pakylės į dar gaivesnio skonio aukštumas.

Į trintuvą sumeskite šaldytas bananų riekeles, žaliosios citrinos žieveles ir sutrinkite. Po to supilkite citrinos sultis ir dar kartą viską trinkite, nes įpylus skysčio bananai turėtų įgauti kreminį pavidalą, bet tam kartais reikia ir laiko.

Jei po kelių minučių masė netapo vientisa, maisto tinklaraščio „Wild Spoons“ („Laukiniai šaukštai“) ir knygos „Vegetariniai valgiai“ autorė G.Dičiūnaitė pasiūlė įpilti šlakelį kokosų pieno.

Ledai bus tarsi kreminiai, juos galima valgyti ir iškart pagamintus, kol jie minkšti. Bet galima kelioms valandoms dėti į šaldiklį, kad sustingtų.

„Braškėmis pasimėgauju dažniau negu gyvendama Lietuvoje. Šalia mano namų Londone yra ūkininkų turgelis, ten dažnai nusiperku britiškų braškių.

Gal jos ir nėra gardesnės nei mamos užaugintos darže, tačiau ledams labai tinkamos ir skanios“, – pasakojo už dėžutę braškių vieną svarą (1,14 euro) įprastai mokanti G.Dičiūnaitė.

Tačiau braškės – ne vienintelės mėgstamos uogos. Grafikos dizainerė sezono metu gardžiuojasi ir juodaisiais bei raudonaisiais serbentais. Iš jų tinklaraštininkė taip pat gamina ledus, naudoja pyragams.

Į uogų, kurios pasižymi rūgštumu, ledus Greta nededa jokio cukraus, nes pakanka bananų saldumo. O jeigu norisi daugiau saldumo, siūlo į tokius ledus įdėti vos porą datulių. Tuomet sveikas šaldytas desertas džiugins ir didžiausius smaližius.

Šie gaivūs saldėsiai paruošiami ir be ledų gaminimo mašinos, pakanka virtuvėje turėti elektrinį trintuvą. Sutrynus šaldytus vaisius ir uogas ledai bus skystesni nei įprastai. Jeigu jums tokie patinka, galite valgyti iš karto. Jei norite kietesnių, palaikykite šaldiklyje.

Tuomet išėmę indą su ledų mase kelias minutes juos palaikykite kambario temperatūroje, kad nebūtų sunku kabinti samteliu ir formuoti rutuliukų.

Dalydamasi patarimais, kaip pagaminti tinkamus valgyti ledus, G.Dičiūnaitė pabrėžė, kad svarbiausia naudoti šaldytus bananus, kitaip turėsite trintą košę, o ne ledų masę.

G.Dičiūnaitė ledus gamina ištisus metus, nes juos galima greitai paruošti ir pavaišinti desertu, jeigu ateina svečių.

Tokių ledų receptas labai praverstų žmonėms, sulaukusiems netikėtų draugų, giminaičių. Turėdami šaldytų bananų visus nustebinsite gardžiomis vaišėmis.

Keliauti mėgstanti lietuvė nepraleidžia progos pasmaguriauti įvairių kraštų ledais. Tinklaraštininkei sunku pamiršti itališkus ledus, kurie ne tik šioje šalyje, bet ir Europoje pripažinti vienais geriausių.

Greta studijavo Vilniaus dailės akademijoje, sėmėsi žinių Mačeratos universitete Italijoje, todėl ši šalis ir jos maistas užkariavo Londone dirbančios kupiškėnės širdį ir skrandį.

Toskanoje, San Džiminjano mieste, G.Dičiūnaitė užsuko į ledainę, kuri 2007 metais buvo pripažinta viena geriausių pasaulyje dėl ruošiamų ledų skonio.

Čia ji ragavo pistacijų ledų. Tokius lietuvė valgo visur, kur tik nuvyksta, nes šio skonio ledai jos mėgstamiausi. O San Džiminjano desertas buvo tiesiog dieviškas.

Ši vieta Gretai taip pat įsiminė ir dėl braškių su rozmarinais bei alyvuogių aliejaus ir sūrio skonio ledų. Pastarieji buvo saldūs, tačiau turėjo alyvuogių aliejaus prieskonį.

Viešnagė itališkoje ledainėje G.Dičiūnaitę įkvėpė pamėginti namuose paruošti ledus su prieskoniais, žolelėmis. Kadangi ant palangės ji augina bazilikus ir čiobrelius, kartais įmeta po keletą lapelių ir į desertus.

Su čiobreliais dera avietės, su bazilikais – braškės, tad prieskonių lapelius drąsiai šaldykite su uogomis ir mėgaukitės pikantiškais ledais.

Natūralūs ledai be pridėtinio cukraus numalšina troškulį, atgaivina. Jeigu esate dideli smaližiai, į bet kokių trintų vaisių ir uogų šaldytą masę kaip įdarą įmaišykite šaukštą sutirštinto pieno. Paįvairinimui labai tiktų ir cinamonas – truputėlį jo įberkite plakdami ledus.

Gretai kartais atrodo, kad prieskoniai nederės, bet rezultatas būna neblogas. Todėl ruošiant desertus vertėtų paeksperimentuoti – gal atrasite naują skonį.

Bananų ir aviečių ledai su čiobreliais

Reikės (2 porcijoms):

3 sunokusių bananų (supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į šaldiklį, kol visiškai užšals),

saujos aviečių (šviežių ar šaldytų),

šakelės šviežių čiobrelių,

50 ml migdolų arba kokosų pieno.

Bananus sudėkite į smulkintuvą kartu su šviežiais čiobreliais, supilkite kokosų arba migdolų pieną. Trinkite, kol masė taps kreminė. Tuomet suberkite avietes ir toliau trinkite iki vientisos masės. Ledus galite valgyti minkštus arba dėkite porai valandų į šaldiklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.