Gaminti nemėgstanti kėdainietė džiaugiasi netikėtais rezultatais virtuvėje

Sunku būtų paneigti, kad gaminimas nėra kūryba. Maišyti vienus prieskonius su kitais, atrasti netikėtus skonius yra tarsi alchemija. Vieniems gyventojams tai – pareiga. Pareiga patiekti pusryčius, pietus ir vakarienę ant šeimos stalo. Kitiems – pomėgis. Tiems, kurie neįsivaizduoja, kaip kitaip galėtų praleisti laisvalaikį ar tiesiog mėgsta išbandyti įvairius receptus. O dar yra tokių, kaip kėdainietė Gabija Sabulytė, kuriai gaminimas toli gražu nėra malonumas. Jai virtuvėje gaminti nepatinka, kur kas labiau patinka rizikuoti, eksperimentuoti ir nusivilti arba džiaugtis gautu rezultatu.

Gabija Sabulytė: „Man patiko justi tą jausmą, kuomet didžiuojiesi, kad tai, ką valgai ar kuo vaišini kitus, pagaminai pati.“ <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Gabija Sabulytė: „Man patiko justi tą jausmą, kuomet didžiuojiesi, kad tai, ką valgai ar kuo vaišini kitus, pagaminai pati.“ <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Ypatingos salotos.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Ypatingos salotos.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Vištienos krūtinėlė su sezamu.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Vištienos krūtinėlė su sezamu.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Gardžios salotos.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Gardžios salotos.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Dovydas Paslauskas

Sep 1, 2018, 10:17 AM

„Nemėgstu gaminti, tačiau kai gaminu... džiaugiuosi ir procesu, ir patiekalo rezultatu“, – prisipažįsta ji.

Virtuvėje neįsivaizduoja savęs

Kol vieni mėgina įvairiausius receptus ir gamina gardžiausius, sudėtingiausius patiekalus, Gabijai gaminimas prilygsta kankinimuisi.

„Neįsivaizduoju savęs virtuvėje. Nemėgstu gaminti. Prisiversti ką nors padaryti man yra tikrų tikriausia kančia. Mielai nuolatos lankyčiausi kavinėse, kur nereikėtų nieko gamintis pačiai. Pats nuostabiausias dalykas yra šaldytas maistas – įmetei į puodą, išvirei ir patiekalas paruoštas. Nereikia pačiai krapštytis virtuvėje ir vėliau plauti visų tų įrankių“, – apie antipatiją kulinarijai atvirauja Gabija.

Pasiteiravus, kodėl jai nepatinka gaminti, atsako, jog tiesiog niekuomet to nedarė.

„Nesu įpratusi. Anksčiau gamindavo mama. Gal iš jos neperėmiau tokio... pomėgio“, – svarsto ji, tačiau paatvirauja, kad keletą kartų pavykus pagaminti gardžius patiekalus apima pasididžiavimo jausmas.

„Esu keletą kartų gaminusi įvairiausius patiekalus – makaronai, salotos, blynai. Visi jie buvo skanūs, pirmi blynai neprisvilo, todėl man patiko justi tą jausmą, kuomet... didžiuojiesi, kad tai, ką valgai ar kuo vaišini kitus, pagaminai pati“, – pasakojo Gabija.

Užsikrėtė #foodporn mada

Gabijos išvysti virtuvėje gaminančios nepavyko, tačiau aptikau kelis jos patiekalus, pasidalintus socialiniuose tinkluose. Įdomu, kaip jai pavyko pagaminti visa tai, kuo dalinosi su sekėjais, jei pačiai nepatinka gaminti?

„Kaune studijuoju maisto saugą ir kokybę, reikia prisipažinti, kad daug laiko tenka praleisti prie laboratorinių darbų. Grįžusi į bendrabutį, kur gyvenu, nesinori gaminti. Tačiau grįžus namo į Kėdainius turiu daug laisvo laiko. Savaitgaliais, kai nėra ką veikti, iš šaldytuvo turinio susigalvoju pasigaminti ką nors skanaus ir pasižiūrėti, kas iš to išeis. Mėgstu eksperimentus. Jei rezultatas mane tenkina, kartais pasidalinu patiekalais kuriame nors socialiniame tinkle“, – teigė Gabija, pridurdama, kad dabar neįsivaizduoja patiekalo, kurio jos draugai ar ji pati nebūtų platinusi socialiniuose tinkluose su grotažymėmis #foodporn, kas šiais laikais yra labai madinga – dalintis patiekalų nuotraukomis.

Sportuoja, todėl maitinasi sveikai

Gabija negamina ypatingai sudėtingų patiekalų. Dažniausiai jos racione – naminiai miltiniai patiekalai. Tačiau mergina pasakoja, jog vasarą laisvu metu sportuoja, todėl ir patiekalai, kuriais maitinasi, yra sveiki – salotos, vaisiai, uogos, paukštiena.

„Kol kiti savo laiką leidžia gamindami, mano pomėgiai kitokie – anksčiau aktyviai bėgiodavau, todėl ir dabar noriu – nenoriu, tenka pasportuoti. Bėgimas, dviračiai, pasivaikščiojimas gryname ore. Žinau, kas sveika mano kūnui, ką mėgstu valgyti, todėl šiuo metu dažniausiai renkuosi vaisius ir daržoves“, – pasakojo Gabija.

Su skaitytojais Gabija pasidalino keletu nesudėtingų patiekalų, kuriuos pagaminti jai pavyko be ypatingų kulinarinių sugebėjimų ar pastangų.

Ypatingos salotos

Jums prireiks: garžgarsčių lapų, pomidoro, rausvo svogūno, šlakelio aliejaus ir šaldytų krevečių

Gaminimas: susmulkinti svogūną, griežinėliais supjaustyti pomidorą. Į dubenį sudėti garžgarstes, jau supjaustytas daržoves ir viską sumaišyti. Ant jų užpilti šlakelį aliejaus. Tuomet keptuvėje pakepinti krevetes ir sudėti jas ant salotų.

Malonumas akims

Pasak Gabijos, norint save palepinti moterims nebūtina gerti juodos kavos ar suvalgyti šokolado plytelės.

„Man labiausiai patinka vaisiai. Ir gardu, ir sveika, o svarbiausia – puikiai atgaivina nuo karščių“, – patarimu, kaip atsigaivinti karštą vasaros dieną, pasidalijo ji.

Jums prireiks: obuolio, arbūzo arba apelsino, vyšnių

Gaminimas: jeigu vaisius – apelsinas, tuomet tereikia jį nulupti (galima ir nelupti), nuplauti ir supjaustyti griežinėliais. Tas pats ir su obuoliu, arbūzu. O vyšnios taip pat tinka atsigaivinimui karštą vasaros dieną. Tereikia jas nuplauti, suberti į dubenėlį ir vuola – galima mėgautis ir ilsėtis.

Gardžios salotos

Jums prireiks: slyvinių pomidoriukų, traškių salotų, agurko, morkos, 250 g lašišos.

Gaminimas: vaisius nuplauname, tuomet nuskutame morką ir sutarkuojame. Agurką taip pat galima sutarkuoti arba supjaustyti plonyčiais griežinėliais. Slyvinius pomidoriukus perpjauname per pusę. Į dubenį sudedame salotos lapus, ant jų suberiame agurkus, pomidoriukus ir viską išmaišome. Ant viršaus užpilame lašišos ir pagardiname morkomis. Rezultatas – kalnas gardžių salotų. Skanaus!

Vištienos krūtinėlė su sezamu

Jums prireiks: vištienos krūtinėlės, pakelio sezamo sėklų, druskos, kiaušinio

Gaminimas: išplakti kiaušinį. Vištieną supjaustyti griežinėliais ir kiekvieną švelniai pasūdyti druska. Tuomet vištieną merkti į kiaušinį ir abi vištienos puses gerai apvolioti sezamo sėklomis. Kepti keptuvėje dešimt–penkiolika minučių, kol vištiena paraus.

Tiek šį kartą skanių patiekalų. Malonaus gaminimo. Patiekalai – nesudėtingi, bet sveiki. Ir vasariški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.