Nustebsite, koks gėrimas gali derėti su desertais

Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų.

Su „Pana Cotta“ gali derėti ir kvietinis alus.<br> 123rf nuotr. 
Su „Pana Cotta“ gali derėti ir kvietinis alus.<br> 123rf nuotr. 
„Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.<br> Organizatorių nuotr. 
„Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.<br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-01 17:54

„Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą – su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti vienas kito skonius aromatus ir paslėptas natas“, – pažymi „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.

Nors pasaulyje alaus ir desertų derinimo tradicija egzistuoja jau kurį laiką, Lietuvoje ji dar tik skinasi savo kelią. Iki šių dienų daugelis stebisi sūrio ir alaus deriniu, tad mažiau girdėtas – alaus ir desertų daugeliui yra nesuprantamas ir neatrastas. V. Čičelis įsitikinęs, kad šio derinio prigijimui Lietuvoje dar reikia laiko ir patirties sėmimosi iš užsienio šalių.

„Puikus pavyzdys – Belgija, atkreipkite dėmesį, kad prekybos centruose šalia atitinkamų maisto produktų galima rasti derančius gėrimus. Pasaulyje daugelyje kavinių ir restoranų galima rasti desertų meniu, kur surašyti geriausiai prie saldėsių derantys alaus pavadinimai. Po mažu tai atkeliauja ir iki Lietuvos, kuo mažiau nusistatymų turėsime, tuo daugiau galėsime išbandyti ir atrasti naujų skonių“, – pastebi alaus someljė V.Čičelis.

Anot jo, dažniausia klaida, kurią daro žmonės derindami alų ir saldumynus yra panašių skonių pasirinkimas. Pvz., jei rinksimės salstelėjusį alų ir saldų desertą, skoniai vienas kitą perpildys ir nederės.

„Tai lygiai tas pats lyg gerti arbatą su cukrumi ir įsidėti dar daugiau cukraus, nes prieš tai buvo neskanu. Alus yra lengvas alkoholinis gėrimas, turintis labai plačią skonių paletę, tad jį galima pritaikyti prie kiekvieno deserto. Vienas iš Vilniaus Alaus Festivalio rėmėjų, „Vilkmergės Nealkoholinis alus“ suteiks ypatingą galimybę pasisemti žinių, kaip derinti alų ir desertus. Šiuos netradicinius derinius pirmieji bandys aptarnavimo srities profesionalai kelių uždarų paskaitų metu specialiai tam skirtoje degustacijų salėje“, – sako V. Čičelis, vienas iš festivalio organizatorių.

Norint atrasti labiausiai patinkantį derinį, svarbu žinoti keletą taisyklių.

„Derinant saldėsius ir alų nereikėtų rinktis per daug stipraus, kartaus ar rūgštaus alaus, nes tai alkoholio skonį padarys agresyviu. Verčiau rinkitės tokią alaus rūšį, kuri bus saldesnė už desertą, antraip saldumynas užgoš alų. Pavyzdžiui, vaisiniai desertai puikiai derės su nealkoholiniu šviesiu alumi. Pabandėme sukurti kelis derinius su „Vilkmergės“ nealkoholiniu alumi. Geriausiai desertų ir alaus skonių paletės atsiskleidė derinant nealkoholinį alų ir švelnias uogų kremo tartaletes bei figų ir rikotos sūrio pyragą.

Džiugu, kad alaus skonių ir derinimo galimybių apstu: karamelinius desertus siūlome derinti su šviesiu alumi, varškės pyragus, turinčius šiek tiek rūgštumo – su stout stiliaus alumi“, – patarimais dalijasi „Vilkmergės“ alaus someljė V. Čičelis.

Jis primena, kad alus ir desertas neturėtų būti tokio paties skonio. Pvz., šokoladinis porteris nėra tinkamiausias pasirinkimas su šokoladiniu tortu, toks derinys vienas kito nepapildys ir greičiau susipeš.

Tačiau svarbiausia, anot someljė, kuo daugiau ragauti ieškant labiausiai tinkančio skonio.

„Reikia ragauti kuo daugiau skirtingų derinių, o tada ateis ir suvokimas ir apie tai, koks gi yra puikus derinys. Džiaugėmės, kad Vilniaus Alaus Festivalio rėmėjai stengiasi edukuoti festivalio dalyvius. Nealkoholinio alaus meistrai nuolat stengiasi nustebinti ir atskleisti netradicinius skonius, neatrastas maisto ir nealkoholinio alaus natas, nebijo eksperimentuoti. Kuo daugiau įsitikinimų turėsime, tuo labiau save apribosime nuo suvokimo, todėl reikia ragauti, ragauti ir dar sykį ragauti“, – teigia someljė.

Alaus rūšys ir desertų derinimo rekomendacijos pagal V. Čičelį:

Šviesusis alus –karameliniai desertai

Tamsusis alus – vyšnių pyragas, juodųjų serbentų pyragas

Kvietinis alus – „Pana Cotta“

Nealkoholinis alus – vaisiniai pyragai

Kriek alus – šokoladiniai pyragai

Stout stiliaus alus – varškės pyragai, gali būti lengvą rūgštelę turintys

Degustacijos vyks Vilniaus alaus festivalyje – VAF 2018, kuris vyks lapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis, Lofte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.