Siūlo palydėti saulę ypatingoje vietoje lepinantis gurmanišku maistu

Kurortuose populiari saulės palydėjimo tradicija priartėjo dar arčiau šalies sostinės, o šią patirtį papildo gerai žinomo šefo – prabangiuose pasaulio ir Lietuvos restoranuose dirbusio Javiero Lopezo – paruoštas Pietų Amerikos gatvės maistas.

„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
Šefas J. Lopezas.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
Šefas J. Lopezas.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
„Bona Relaxeria“.<br>D. Gumbrevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 6:04 PM, atnaujinta Jun 17, 2021, 7:00 PM

Svečius jau priima unikalioje vietoje Trakuose – šalia vandens su geriausiu vaizdu į istorinę pilį – įsikūrusi „Bona Relaxeria“. Šios vietos meniu įkvėpė kelionių ilgesys.

Populiarėja saulėlydžių su gardžiu maistu tradicija

Nuo populiariosios Balio salos iki keliautojų pamėgto Tulumo Meksikoje saulės palydėjimai ragaujant egzotinius kokteilius ir gurmanišką maistą yra tradicija, kuri atkeliauja ir į Lietuvą.

Trakuose įsikūręs „Apvalaus stalo klubo“ kompleksas, kuriam priklauso vienas geriausių šalies restoranų, atvėrė savo krantinę vakarotojams.

„Po daugiau nei metų pandemijoje esame išsiilgę kelionių į šiltus kraštus ir naujų skonių, todėl sukūrėme šią vietą, kurioje kviečiame palydėti dieną tarsi atostogose, tik niekur toli nekeliaujant“, – pasakoja komplekso šeimininkė Rasa Šnaiderienė.

Ji džiaugiasi, kad saulės lydėjimo tradicija lietuviams ir miesto svečiams tampa vis artimesnė: „Kad ši patirtis būtų kuo smagesnė, čia visada groja muzika. Taip pat stengėmės sukurti patogias vietas sėdėjimui kuo arčiau vandens: šezlongai ant žolės, staliukai ant plausto, sėdmaišiai ant tiltelio. O esant vėsesniam vakarui, veikia ir šildytuvai.“

Garsus šefas J.Lopezas kone 20 metų dirbo gurmė restoranuose skirtinguose pasaulio kraštuose, tačiau kurdamas „Bona Relaxeria“ meniu nemažai laiko praleido ir Trakuose. „Vasaros vakarai šioje vietoje yra nepamirštami“, – teigia jis.

Gatvės maistą gamina pripažinti šefai

Gurmaniškas ir kokybiškas maistas nebėra tik restoranų privilegija. Tokį maistą žinomi šefai vis dažniau kuria ir patiekia tiesiog gatvėje.

Tai ypač populiaru pietinėse pasaulio šalyse, tačiau ši tendencija pasiekė ir Lietuvą.

„Prieš kelerius metus turbūt nė nebūtume pagalvoję pasikviesti pripažintą gurmė šefą sukurti gatvės maisto meniu. Tačiau pasaulinės tendencijos padiktavo kitaip. Geriausi, netgi „Michelin“ apdovanoti šefai išėjo į gatves gaminti maisto, kad tik būtų arčiau žmonių“, – pastebi R.Šnaiderienė.

Tad restoranas, sekdamas pasaulines tendencijas, taip pat neša „į gatvę“ aukštos kokybės produktus, pavyzdžiui, brandintą anguso jautieną, jūros gėrybes: „Nesvarbu, kad visa tai patiekiame lauke, šiek tiek pankiškai, iškylos sąlygomis ir netgi vienkartiniuose induose, tačiau tai yra puiki proga kokybiško maisto paragauti visiems. Ypač dabar, kai dauguma maisto švenčių vyksta gryname ore“, – sako „Bona Relaxeria“, „Bona“ picerijos ir restorano „Apvalaus stalo klubas“ šeimininkė.

Virtuvės temą kilo iš kelionių ilgesio

Ypatinga vieta su geriausiu vaizdu į Trakų pilį ir saulėlydžiais apdovanotos „Bona Relaxeria“ virtuvei vadovaujantis ispanas J. Lopezas pastebėjo, kad žmonės yra išsiilgę naujų skonių ir potyrių, todėl kurdamas meniu nutarė nerti į Lotynų Amerikos gastronomiją.

Neseniai pristatytame meniu yra visa temperamentingosios Amerikos skonių puokštė: nuo saulėtoje Meksikoje išpopuliarėjusių įvairių rūšių takų (isp. – tacos), braziliškos mokeka (port. – moqueca) sriubos iki peruietiškos šviežutėlės sevičės (isp. – ceviche).

Taip pat čia galima paragauti kibinų pusbrolių – empanadų. Šis gardus ispanų palikimas – tai sulenktas tešlos paplotėlis su įdaru.

„Dauguma patiekalų į lėkštes keliauja tiesiai nuo grilio. Tai yra ir Lotynų Amerikos maisto išskirtinumas, ir gatvės maisto privalumas“, – pastebi J.Lopezas.

O jei paragavus, pavyzdžiui, braziliškos sriubos, kiltų noras tokią pasigaminti ir savo namuose, šefas atskleidžia ypatingą receptą.

Braziliška žuvies sriuba (port. k. – moqueca)

Reikalingi produktai:

  • 1 nedidelis svogūnas (sukapotas)
  • kelios šakelės laiškinių svogūnų (sukapotų)
  • 40 g šviežio imbiero (nulupto ir susmulkinto)
  • 4 skiltelių česnako (susmulkintų)
  • 6 šaukštai kokosų (arba alyvuogių) aliejaus
  • 70 g kapotų kalendrų
  • 600 g baltos žuvies (supjaustytos kąsnio dydžio gabalėliais)
  • 1 susmulkinta paprika (raudonoji/oranžinė/geltonoji)
  • 350 ml žuvies sultinio
  • 1 skardinė kokosų pieno
  • 40 g pomidorų pastos
  • 10 g citrinos sulčių
  • 2 pomidorai (supjaustyti kubeliais)
  • 25 g žuvies padažo
  • 15 g šviežiai maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti

Negiliame dubenyje sumaišykite pusę laiškinių svogūnų, pusę svogūno, pusę imbiero, pusę kalendros, pusę česnako ir 4 šaukštus aliejaus. Sudėkite žuvies gabalėlius ir uždenkite dubenį plastikine plėvele. Padėkite į šaldytuvą 3 valandoms.

Penkiolika minučių iki gaminimo išimkite dubenį iš šaldytuvo, kad šis sušiltų iki kambario temperatūros. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Išdėstykite dubens turinį ant didelės kepimo skardos ir užpilkite citrinos sultimis. Pagardinkite druska ir pipirais. Likusius 2 šaukštus aliejaus supilkite į troškinimui skirtą indą arba keptuvę aukštais kraštais. Į keptuvę suberkite likusius svogūnus ir papriką. Kepkite ant vidutinės ugnies pamaišydami apie 3 minutes, kol daržovės suminkštės.

Į keptuvę suberkite likusį česnaką ir imbierą. Patroškinkite apie minutę. Supilkite baltos žuvies sultinį ir leiskite jam užvirti. Įpilkite kokosų pieno ir pomidorų pastos. Vėl užvirkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir iš lėto virkite padažą.

Įdėkite skardą su žuvimi į orkaitę ir kepkite, kol žuvis bus beveik, tačiau ne iki galo iškepusi, apie 8–12 minučių (priklausomai nuo žuvies gabalėlių storio).

Į verdantį padažą su sultiniu suberkite beveik iškepusią žuvį kartu su skardoje ištekėjusiomis kepimo sultimis. Uždenkite keptuvę, sumažinkite ugnį ir troškinkite, kol žuvis suminkštės, apie 5–7 minutes.

Atidenkite keptuvę, sudėkite susmulkintus pomidorus ir pamaišydami virkite apie 2 minutes.

Įmaišykite žuvies padažo. Patiekdami užbarstykite juodųjų pipirų ir kalendros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.