Keltuose – D. Praspaliausko sukurtas jūros įkvėptas meniu

Vilnietis virtuvės vadovas Deivydas Praspaliauskas (32 m.) niekada nėra plaukęs jūrų keltais, tačiau tai nesutrukdė jam paruošti naujo valgiaraščio keliautojams, pasirinkusiems keliones Baltijos jūra iš Klaipėdos į Kylį (Vokietija) ir Karlshamną (Švedija).

D.Praspaliauskas mano, kad šią vasarą pavyks išplaukti į pirmąją kelionę jūrų keltu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D.Praspaliauskas mano, kad šią vasarą pavyks išplaukti į pirmąją kelionę jūrų keltu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D.Praspaliauskas mano, kad šią vasarą pavyks išplaukti į pirmąją kelionę jūrų keltu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D.Praspaliauskas mano, kad šią vasarą pavyks išplaukti į pirmąją kelionę jūrų keltu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D.Praspaliauskas mano, kad šią vasarą pavyks išplaukti į pirmąją kelionę jūrų keltu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D.Praspaliauskas mano, kad šią vasarą pavyks išplaukti į pirmąją kelionę jūrų keltu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
„Wikipedia“ nuotr.
„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-06-25 10:36, atnaujinta 2021-06-25 10:37

Keturių DFDS jūrų keltų restoranuose jau galima paragauti patiekalų iš naujojo meniu, kurto atsižvelgiant į Baltijos jūros regiono virtuvę ir tradicijas.

Sukurti jūrinį valgiaraštį, paruošti visų keltų virtuvių darbuotojus, užtikrinti, kad keltus laiku pasiektų visi būtini produktai, prireikė poros metų.

Virtuvės šefo teigimu, įprastu metu šis procesas būtų trukęs dar ilgiau – šįkart į naudą išėjo karantino apribojimai šalyje, todėl Deivydas galėjo daugiau laiko skirti naujajam projektui.

„Mes turime puikių produktų, įdomių skonių, kai kurie jų nuo seno mėgstami ir vertinami, reikia tik jiems suteikti naujų spalvų.

Pavyzdžiui, lietuviai, latviai, estai visada mėgo silkių patiekalus, kurie išliko kaip nepakeičiama žuvis švenčių metu. Keltų restoranuose pateikiama tradicinio skonio silkė“, – pasakojo D.Praspaliauskas.

Pasak jo, nustatyta, kad skrendant orlaiviais keičiasi žmogaus skonių potyriai, todėl ruošiant maistą dedama daugiau druskos, skonio stipriklių. Kas vyksta plaukiant laivais, kol kas netirta, tačiau tikriausiai skoniai ir pojūčiai keičiasi panašiai.

Suprantama, kad keltų restoranuose patiekiama daugiau žuvies patiekalų.

Atėjusiųjų vakarieniauti į restoraną laukia dovana „Šefo komplimentas“ – švelnaus skonio lengvai rūkyto lietuviško šamo užtepėlė su šviežiu padažu ir burokėlių duona.

Naujajame meniu yra ir daugiau žuvies patiekalų: upėtakio sevičė (ceviche) – bene garsiausias jūrų gėrybių perujietiška užkanda, paplitusi po visą pasaulį, tuno salotos, kepta dorada, keptas sterkas, jūrų gėrybių sriuba.

„Tikiuosi, kad mano sukurtas meniu padės atrasti naujus skonius ir praplėsti mėgstamų žuvų sąrašą.

Štai sterkas – viena labiausiai vertinamų Baltijos jūros žuvų, galinti sverti iki 20 kilogramų ir būti daugiau kaip metro ilgio. Tinkamai paruoštas sterkas kartais skaniau negu lašiša – jis neašakotas ir labai sultingas“, – pasakojo D.Praspaliauskas.

Nebus nuvilti ir raudonos mėsos ar paukštienos mėgėjai.

Nuo senų laikų Baltijos regiono šalių gyventojai medžiojo, o žvėriena dažnai papildydavo bajorų stalą. Naujajame meniu yra elnienos tartaras. Elniena – puikaus, išskirtinio skonio, kurį paryškina žolelės ir prieskoniai. Pirmieji patiekalai kainuoja nuo 5 iki 11 eurų, pagrindiniai – nuo 14 iki 25 eurų.

Atskiras meniu skirtas vaikams. O desertui – keltuose kepamas morkų ar šokoladinis pyragas.

„Būtų paprasčiau nupirkti jau paruoštus desertus ir nesukti galvos, kaip elgiamasi dažname restorane, nes juose retai dirba konditerininkai. Tačiau žinau, kad prastas desertas gali sugadinti ir gerą vakarienę, o geras desertas – puikus galutinis vakarienės akordas“, – pabrėžė D.Praspaliauskas.

Keturiuose DFDS keltuose dirba aštuonios restoranų darbuotojų pamainos – reikėjo visus juos apmokyti ruošti patiekalus pagal naujus receptus. Virtuvės vadovas džiaugėsi, kad jie buvo pasiilgę naujovių ir mokėsi stropiai.

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių renkasi keliones keltais. Jie vyksta automobiliais arba kemperiais, atostogų dažniausiai traukia į atokesnes, turistų mažiau lankomas vietas.

Kelionė keltu ir gurmaniška vakarienė ant bangų besimėgaujant saulėlydžiais – puiki atostogų pradžia.

Ką valgė legendinio „Titaniko“ keleiviai?

Prieš 109 metus atsitrenkęs į ledkalnį Atlanto vandenyne nuskendo legendinis laivas „Titanikas“.

Prieš kelionę laivui buvo parengtas ilgiausias meniu. Plaukiant į pirmąjį reisą į laivo sandėlius buvo sukrauta 34 tūkst. kilogramų mėsos, 4990 kilogramų šviežių žuvų, 40 tonų bulvių, 40 tūkst. kiaušinių, 250 statinių miltų, 15 tūkst. butelių alaus ir daugybė kitokių produktų.

Skirtingi meniu buvo parengti pirmos, antros ir trečios klasės keleiviams. Paprasčiausi patiekalai buvo skirti pigiausius bilietus įsigijusiems keleiviams, tačiau spėjama, kad jie laive valgė gausiau ir skaniau negu namie.

Trečios klasės keleiviai nebuvo kviečiami vakarienės – tai buvo pirmos ir antros klasių privilegija. Tačiau vakare jiems buvo skirtas gausus užkandžių stalas.

Antros klasės meniu buvo sriuba su tapijoka, kepta juodadėmė menkė su aštriu padažu, kepta ėriena su mėtų padažu, kalakutienos kepsnys su spanguolių padažu, jautienos didkepsniai, kepta aviena, daržovių koldūnai, jaučių liežuviai ir kt.

Aukščiausios klasės keleiviai pusryčiams galėjo užsisakyti ko širdis geidžia – net keturiais skirtingais būdais virtų kiaušinių ar trimis būdais ruoštų bulvių.

Per pietus jų laukė veršienos ir kumpio pyragas, krevečių ir vištienos patiekalai, ant žarijų kepta ėriena, antiena ar jautiena.

Vakarienė – vieno kąsnio sumuštiniai, austrės, veršienos sriuba, puošta jūrų šukutėmis, garinta lašiša, jautienos medalionai, keptas balandis su šparagų salotomis ir dar daug skaniausių gėrybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.