Tradicinė dvylikos patiekalų Kūčių vakarienė: užsakomų patiekalų TOP 12

Kūčios – tai metas, kai nesinori trikdyti vidinės ramybės ir įsupančio namų jaukumo. Šeimos susibūrimas aplink dvylika patiekalų nukrautą kūčių stalą – štai kas įkvepia šio vakaro magiją. Tik dažnai ji trikdoma maisto ruošimo sumaišties.

Kūčių stalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kūčių stalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Marek Seržantovič.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Marek Seržantovič.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 10:10 AM

Ar galima išvengti to ir kurti šventės stebuklą harmoningame būvyje, artimame bendravime, viso savo laiko bei dėmesio skyrime savam artimui? Tai, kas kadais buvo, rodos, neįmanoma, dabar tapo pasiekiama ranka!

Kintančios tendencijos

Ypač didžiųjų miestų nuolat skubantiems gyventojams toks pasirinkimas – jau įprasta kasdienybė. Vis dėlto ši praktika tampa gerokai dažnesne ir per šventes. Anksčiau dieną ar dvi skyrę maisto ruošimui šventiniam vakarui, dabar žmonės, taupydami savo laiką ir energiją, renkasi užsisakyti jau paruoštą kūčių vakarienę.

Tradicija ar naujovė?

Tradicinė dvylikos patiekalų vakarienė. Rodos, ar begali būti kitaip? Būtent tai byloja, jog sėdame prie kūčių stalo. Tik ar tieji patiekalai vis dar išlaiko senųjų kūčių valgių papročius? Ar kintantis gyvenimo būdas keičia ir valgiaraštį?

„Žmonės vis dažniau pageidauja naujovių. Taip meniu atsiranda tokie patiekalai kaip suši ar ingredientai kaip krevetės, lašiša ir panašiai.

Taipogi valgiaraštį privalu atnaujinti ir todėl, jog kinta maisto kultūra. Vis daugiau žmonių renkasi kitokius mitybos įpročius. Taigi svarbu pasirūpinti bei sveiką mitybą propaguojančių, vegetarų ar veganų poreikiais,“ – meniu pokyčių ypatumus aptaria M. Seržantovič.

Užsakomų patiekalų TOP 12

Taigi ką renkasi žmonės, vertinantys komfortą bei kokybę?

Pirmosiose vietose puikuojasi dar vaikystės prisiminimais dvelkiantys silkės patiekalai.

1. Silkė kaimiškai – tai toji dar mūsų močiučių kūčių stalui ruošta silkė, kvepianti aromatingu svogūnu bei saldžiomis morkomis.

2. Silkės užkandis su kelmučiais – ištikimiems silkės gerbėjams, nusprendusiems paįvairinti savo kūčių valgių pasirinkimą.

Karalienė lašiša taipogi įžengia į pirmąsias gretas. Žmonės vertina ne tik jos skonį, bet ir naudą sveikatai. Taigi ši žuvis įkopia į trečią poziciją, o visame sąraše sutinkama dar ne kartą.

3. Trapios tešlos pyragas su lašiša ir porais – kąsnelis iškilmingumo.

4. Špinatų ir lašišos suktinukai – ne tik malonumas gomuriui, bet ir patiekalas, puošiantis stalą savo sodriomis spalvomis.

5. Kietojo sūrio užkandis su lašiša – tai dar vienas pasirinkimas išrankiems gurmanams.

6. Traškūs žuvies gabalėliai su „Teriyaki“ padažu, suteikiančiu patiekalui egzotikos.

Žmones traukia naujovės ir netgi per tradicines šventes norima pasilepinti išskirtiniais užkandžiais – išmėginti lašišos tartaru ar išskirtinį „Wakame“ salotų bei krevetės derinį. 

7. Skrebutis su lašišos tartaru.

8. Sumuštinukas su „Wakame“ salotomis ir krevete.

9. Salotos su karamelizuotais burokėliais ir mėlynuoju sūriu – dar vienas skonis, kuriame persipynusi tradicija ir naujovės.

Ir vis dėlto savas pozicijas populiariausių dvyliktuke išlaiko bei vis gilyn į papročius keliauja jau įprastais valgiaraštyje tapę sumuštinukai su lašiša bei tikrąsias kūčias menantys pyragėliai su įdaru ar kvapnus spanguolių kisielius.

10. Sumuštinukai su lašiša.

11. Kalėdinis pyragėlis su kopūstų ar grybų įdaru.

12. Kalėdinis spanguolių kisielius.

„Žmonės ieško ne tik naujovių, bet ir kokybės. Maistą šventėms galima nusipirkti prekybos centre, vis dėlto renkamasi kokybišką bei šviežią maistą siūlančias įmones. Ši kartelė visuomet išlaikoma akylai. Maistas gaminamas tą pačią dieną. Klientai mėgaujasi išskirtiniais patiekalais,“ – klientų pasirinkimą detalizuoja M. Seržantovič.

Tad kodėl gi neapmąsčius tokios galimybės. Galbūt šiais metais leisti sau ir atsipūsti bei tiesiog pasimėgauti į namus įžengiančia švente?!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.