Ar tiesa, kad figūrai kenkia tik po pietų suvalgytas pyragaitis?

Nevalgyk angliavandenių po pietų – vis labiau populiarėjanti dietos forma, sklindanti iš lūpų į lūpas. Neva iki pietų galima kirsti angliavandenius, gardžiuotis saldumynais ir pyragaičiais, o po pietų galima valgyti viską ir kiek tik nori, tačiau būtina vengti angliavandenių.

Saldumynus reikėtų riboti visuomet, ne tik po pietų.<br>123rf nuotr.
Saldumynus reikėtų riboti visuomet, ne tik po pietų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:40 AM

Ar saugantiems figūrą tikrai reikia riboti angliavandenių, ypač saldumynų kiekį antroje dienos pusėje?

Atsako gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė:

Angliavandeniai yra skirstomi į lėtai įsisavinamuosius sudėtinius ir greitai įsisavinamuosius paprastuosius angliavandenius. Didelis paprastųjų angliavandenių vartojimas siejamas su didesne rizika sirgti nutukimu, cukriniu diabetu, dislipidemija, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Paprastųjų angliavadenių turintys produktai pasižymi ir aukštu glikeminiu indeksu. Šiai grupei priklauso visi saldumynai, krakmolingi ir miltiniai produktai. Šių angliavandenių vartojimą būtina riboti norint išsaugoti normalų svorį ir gerą sveikatą.

Didžioji dalis energijos turi būti gaunama iš sudėtiniais angliavandeniais gausių maisto produktų – visadalių grūdų ir kruopų, daržovių ir vaisių.

Dėl angliavandenių vartojimo antroje dienos pusėje nėra sutariama. Dažniau teigiama, kad didžioji dalis angliavandenių, kaip pagrindinio energijos šaltinio, turi būti vartojama pirmoje dienos pusėje. Bet yra mokslinių tyrimų, kurių rezultatai rodo visai ką kitą.

2011 m. „Obesity“ moksliniame žurnale publikuotame straipsnyje aprašomas tyrimas, kurio metu buvo stebėti 78 antsvorio turintys ir nutukimu sergantys Izraelio policininkai. Jie buvo padalinti į dvi grupes, kurioms buvo sudaryti sumažinto kalorijų skaičiaus valgiaraščiai.

Kontrolinei grupei angliavandeniai buvo paskirstyti proporcingai visos dienos valgymams, o eksperimentinė grupė daugiausiai angliavandenių valgė vakarienės metu.

Po šešių tyrimo mėnesių išaiškėjo, kad eksperimentinės grupės tiriamieji neteko daugiau svorio, jų kūno masės indeksas, pilvo apimtis ir kūno riebalų procentas taip pas sumažėjo ženkliau nei kontrolinės grupės.

Visgi norit pateikti tvirtas maitinimosi rekomendacijas, reikalingi tolimesni ir gilesni tyrimai.

O kalbant apie saldumynus, juos reikia riboti nepaisant paros laiko.“

Nepraleiskite naujienų – lankykitės lrytas.lt svetainėje „Skonis“ arba tapkite mūsų draugu „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.