Kas kaltas dėl spuogų? Mitai apie produktus, veikiančius odą

Atsisakėte šokoladinių triufelių ar kavos, nes norite atsikratyti spuogų? Tačiau ar tai iš tiesų turės poveikio odai?

Juodasis šokoladas ne toks kenksmingas kaip pieninis ar baltasis.<br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas ne toks kenksmingas kaip pieninis ar baltasis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 2:06 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:46 AM

Amerikietė dietologė Brigitte Zeitlin portalui „The Daily Meal“ atskleidė, ką valgyti ir ko – ne, norint išsaugoti sveiką, jaunatvišką, lygią odą.

Vienas didžiausių mitų, pasak jos, kad su maistu gaunami riebalai nulemia visas odos problemas. Iš tiesų kur kas daugiau įtakos jai turi angliavandenių vartojimas.

Sužinokite, kokie produktai iš tiesų kenkia, ir kokie yra naudingi odai. Dažniausi mitai:

1. Mitas: riebūs produktai – spuogų priežastis. Nors avokadai, riešutai ar lašiša – riebūs, jų negalima vertinti vienareikšmiškai. Šiuose produktuose esantys riebalai ne tik neriebina odos, bet atvirkščiai – jie daro ją atsparesnę spuogams. Sveikieji riebalai odai – tarsi vitaminai.

2. Tiesa: odai kenkia balta duona ir makaronai. Labiau nei riebalų pasisaugoti reikėtų angliavandenių, esančių makaronuose, ryžiuose, baltoje duonoje, pyraguose, saldumynuose – tai vienas didžiausių odos priešų. Rafinuoti angliavandeniai – tiesus kelias į spuogus. Jei norite išsaugoti švarią odą, venkite šių produktų.

3. Tiesa: pieno produktai riebina odą. Sūris ir kiti pieno produktai gali turėti įtakos odai. Tuo labiau, jeigu netoleruojate laktozės – tokiu atveju valgydami sūrį pakenksite ne tik sveikatai, bet ir odai – ji gali tapti spuoguota.

4. Tiesa: odai kenkia kava. Pats kavos gėrimas odai nekenkia, bet jeigu jos gersite pernelyg daug, rizikuojate, kad organizmas praras daug skysčių. Dėl to oda sausės, joje greičiau atsiras problemų. Tad išgėrę kavos nepamirškite puodelio vandens. 5. Tiesa: alkoholis taip pat turi įtakos jūsų išvaizdai. Alkoholio vartojimas turi tokio pat poveikio, kaip kava – jis skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo.

6. Mitas: dėl aknės galima kaltinti šokoladą. Nekaltinkite šokolado dėl spuogų – dėl to kalti jame esantys angliavandeniai, kitaip tariant, cukrus. Juodajame šokolade (60 proc.) angliavandenių yra daug mažiau nei pieniniame ar baltajame.

7. Mitas: jeigu valgysi daug žuvies, oda smirdės žuvimi. Žuvies valgymas ne tik nepakenks odos kvapui – jeigu valgysite žuvį, kurioje yra daug omega-3 riebalų rūgščių, tai gali sumažinti uždegimą ir padėti išsaugoti jaunatviškai skaisčią ir be spuogų odą.

8. Mitas: tai, ką valgote, odos sveikatai turi daugiau įtakos nei higiena. Manote, kad geriau suvalgyti tinkamą vakarienę nei nuvalyti odą prieš einant miegoti? Esate neteisūs. Tinkama odos priežiūra – pats svarbiausias veiksnys, lemiantis jos sveikatą. Žinoma, svarbu ir tinkamai maitintis, tačiau svarbiausia – nuvalyti veidą du kartus per parą švelniu valikliu.

9. Mitas: tam tikrų produktų atsisakymas padės išspręsti problemą. Netiesa. Dietologės B.Zeitlin teigimu, svarbiausia – ne ko atsisakote, o ką valgote. Daržovės, kuriose yra daug vitamino C ir seleno, padeda išsaugoti odoje kolageną ir apsaugo nuo odos senėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.