Čikagos Rusho universiteto mokslininkai dešimt metų stebėjo 950 vyresnio amžiaus žmonių – aiškinosi, ką jie valgo ir tyrė protinius gebėjimus. Tyrimo dalyviai, kurių vidutinis amžius – 81 metai, atliko įvairius testus, kurie išaiškino jų atminties galias, pažinimo funkcijas.
Kaip rašo telegraph.co.uk, Paaiškėjo, kad tie, kurių racione kasdien būdavo žalialapių daržovių – špinatų, lapinių (kale) kopūstų, protinė veikla, atmintis, gebėjimas priimti naują informaciją buvo geresnė nei tų, kurie jų nevalgė.
Įdomu tai, kad mityba turėjo daugiau įtakos nei žmogaus išsilavinimas ar šeimos istorijoje buvę demencijos (senatvinės silpnaprotystės) atvejai.
Žalialapių salotų valgytojai atitolino demencijos požymius vidutiniškai 11 metų.
„Įvairios demencijos, dėl kurių žmogus praranda atmintį, vyresniame amžiuje – viena dažniausių ir didžiausių bėdų. Pasirodo, kad Alzheimerio ligą ir kitas demencijas pristabdo paprastas metodas - žalialapių daržovių valgymas“, – teigė tyrimui vadovavusi Martha Clare Morris.
Jos manymu, žalialapių salotų nauda susijusi su jose esančiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis – vitaminu K, liuteinu, folatais ir betakarotenu.
Tai ne pirmoji studija, patvirtinanti špinatų naudą – kiek anksčiau Švedijoje atlikta studija parodė, jog špinatų valgymas yra tiesiogiai susijęs su raumenų stiprumu.