Kas bendra tarp vynuogių sulčių ir motinos pieno?

Vynuogės pradėtos auginti 4 000 metų prieš Kristų, dabartinės Armėnijos teritorijoje. Manoma, kad maždaug tuo pat metu žmonės pradėjo gamintis ir džiovintas vynuoges – razinas.

Vynuogės – išties unikalios uogos, ypatingos ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir chemine sudėtimi.<br>123rf nuotr.
Vynuogės – išties unikalios uogos, ypatingos ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir chemine sudėtimi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Žinių radijas“

Apr 21, 2015, 11:11 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:42 AM

Vynuogės – išties unikalios uogos, ypatingos ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir chemine sudėtimi. Tai tikras žmogaus organizmui reikalingų cheminių medžiagų lobis. Mokslininkai vynuogėse yra aptikę apie 150 biologiškai aktyvių medžiagų. Joms skirta net speciali mokslo šaka – ampelografija.

Garsusis graikų gydytojas Hipokratas teigė, kad vynuogių sultys ir motinos pienas yra lygiaverčiai produktai savo maistingumu ir nauda žmogaus organizmui.

Vynuogių auginimo tradicija sparčiai plito senajame pasaulyje, kartu populiarėjo ir razinos. Antikos laikais razinos būdavo vertinga prekė, karo grobis, auka dievams. saulėje išdžiovinti saldžias uogas žmonės išmoko greitai, tačiau didžiausia problema buvo... razinų kauliukai.

Iki pat XIX a. pabaigos džiovinimui skirtų vynuogių kauliukai buvo šalinami rankomis ar su primityviais prietaisais. Besėklių vynuogių veislė buvo išvesta Amerikoje ir pirmasis 1870 m. jas pasisodino Kalifornijos vyndarys Viljamas Tompsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.