Ir kas kartą smalsiai tyrinėtumėte: o kas šiandien pietums? O ką gausiu vakarienei? Ir nesižvalgytumėte į šaldytuvą, nes gautumėte tokį maisto kiekį, kuris atitinka jūsų organizmo poreikius.
Kai kuriems tai – ne svajonė. Mitybos programą pagal dietologės subalansuotą valgiaraštį pasiūlusi programos „21 diena“ įkūrėja Živilė Jokimčiūtė jau džiaugiasi pirmais ištikimais klientais – yra tokių, kurie nenutraukia programos jau keletą mėnesių.
„Jiems skanu, patogu, jie maitinasi sveikai, o svarbiausia – jiems pavyksta mažinti kūno svorį“, – teigė vilnietė verslininkė.
Idėja pasiūlyti tokią mitybos programą jai kilo pernai vasarą.
„Pastebėjau, kad daugybė žmonių nori sulieknėti arba maitintis sveikai ir palaikyti kūno svorį, tačiau jie neturi laiko gaminti arba domėtis, ką valgyti – kuo daugiau žmogus dirba, tuo sunkiau jam maitintis sveikai. Tad pasiūlėme kasdien pristatyti dienos valgio normą – maisto paketus“, – pasakojo Ž.Jokimčiūtė.
Valgiaraštis sudarytas pagal lieknėjimo programą sukūrusios Vaidos Kurpienės programą. Kiekvienas gali išrinkti pagal jam reikalingų kilokalorijų kiekį – 1200, 1600 ir 2000.
Mitybos programoje nėra jokių kraštutinumų – į ją įtraukti visi produktai. Maistas paprastas, kuo mažiau apdorotas, siekiant išsaugoti daugiau vertingųjų medžiagų.
Per tris savaites nepasikartoja nė vienas patiekalas, o programos dalyviai tikina net nejaučiantys, kad laikosi dietos – maisto pakanka.
„Kodėl ši programa jiems patinka? Pirmiausia – patogu. Nereikia rūpintis maisto ruošimu, o tai – sutikime – atima nemažai laiko. Antra, sutaupoma laiko, kurį praleidžiame parduotuvėse. O vaikščiodami parduotuvėje tarp lentynų dažnai prisirenkame per daug produktų, kurių net nesunaudojame – tad maitinantis pagal programą taupomas ne tik laikas, bet ir pinigai“, – pasakojo verslininkė.
Kita vertus, su maisto paketais žmonės keliauja į darbą, maistas visada šalia, tad nėra galimybių peralkti, kaip nutinka itin daug dirbantiems ir užsiėmusiems žmonėms.
„Laiko pavalgyti neturintys žmonės dažnai peralksta, o po to nebejaučia saiko jausmo. Programoje dalyvaujantys žmonės visada turi maisto – jį patogu valgyti darbe, net lauke ant suoliuko. Beje, vyrams tai ypač aktualu“, – pasakojo Ž.Jokimčiūtė. Vyrai, pasak jos, sudaro ketvirtadalį visų programos klientų.
Šią programą, pasak jos, moterys neretai dovanoja vyrams. Vienos dienos maisto racionas kainuoja 16,20 euro.