8 svarbios priežastys pusryčiams valgyti avižų košę

Prisipažinkite – juk dažnai girdite raginimus pusryčiams valgyti avižinių dribsnių košę, tačiau kažin, ar įsigilinote, kodėl? Manote, ji vertinama tik dėl to, kad yra greitai paruošiama? Anaiptol.

Avižų košė – puikus baltymų ir angliavandenių šaltinis dienos pradžiai.<br>123rf nuotr.
Avižų košė – puikus baltymų ir angliavandenių šaltinis dienos pradžiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2015, 8:28 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 12:28 AM

Sužinoję, kokius avižinės košės privalumus išskiria specialistai, būtinai jos išsivirsite, o jei neturite avižinių dribsnių – dar šiandien jų nusipirksite.

1. Avižinių dribsnių košė padeda reguliuoti kūno svorį. 2009-aisiais paskelbtas tyrimas atskliedė, kad avižų dribsniuose yra medžiagos betagliukano, kuri sumažina apetitą padidindama hormono, slopinančio alkio jausmą, kiekį.

2. Mažina kraujo spaudimą. Aukštas kraujospūdis – šių dienų epidemija. Pasirodo, mityba, kurioje daug grūdinių kultūrų, tarp jų – ir avižų dribsnių – taip pat efektyviai mažina kraujo spaudimą, kaip ir vaistai. Tačiau taip maitintis reikia nuolat.

3. Mažina cholesterolio kiekį. Lyginant su kitomis grūdinėmis kultūromis avižose yra daugiausiai tirpiųjų skaidulų. Tyrimai parodė, kad žmonės, kurie per dieną gauna 3 g tirpiųjų skaidulų, vadinamojo blogojo cholestrolio kiekį sumažino 8-23 proc. Viename puodelyje avižų yra maždaug 4 g skaidulų!

4. Sumažina storosios žarnos vėžio riziką. Tyrimas, atliktas Didžiojoje Britanijoje ir Nyderlanduose, parodė, kad egzistuoja ryšys tarp daug skaidulų turinčios mitybos ir storosios žarnos vėžio – kuo daugiau skaidulų, tuo vėžio rizika mažesnė. Šiame tyrime dalyvavo net 2 milijonai žmonių. Paaiškėjo, kad papildomi 10 g skaidulų sumažina storosios žarnos vėžio išsivystymo riziką 10 proc.

5. Stabilizuoja gliukozės kiekį. Tai reiškia, kad avižos sumažina staigius gliukozės kiekio svyravimus, dėl kurių atsiranda nevaldomi alkio priepuoliai. Žmogus ilgiau jaučiasi sotus.

6. Suteikia energijos ir padeda išsaugoti figūrą. Avižos – puikus angliavandenių ir baltymų šaltinis. Vienas tyrimas parodė, kad jos gali paspartinti medžiagų apykaitą ir padidinti fizines galias – jeigu jų valgysite iki sportavimo likus valandai, turėsite daugiau ištvermės – galėsite ilgiau mankštintis.

7. Padidina atsparuma infekcijoms. Avižos dabar daug tiriamos dėl gebėjimo sustiprinti imuninės sistemos atsparumą. Jose esantis betagliukanas padeda neutrofilams greičiau pasiekti infekcijos sukėlėjus ir juos sunaikinti.

8. Padeda geriau miegoti. Pasirodo, avižų košė naudinga ir prieš miegą – škotų mokslininkai pataria suvalgyti dubenėlį košės, kad užmigtumėte greitai ir miegotumėte ilgai. Avižose yra melatonino – medžiagos, kuri padeda greičiau užmigti. Taip pat jose yra vitamino B6, kuris taip pat yra gero miego palydovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.