10 praktiškų patarimų, kaip mityboje išvengti cheminių priedų

Kai kurie žmonės teigia, kad sveika mityba atima daug laiko arba taip maitintis yra sudėtinga. Taip neturėtų būti. Jeigu žinote, kaip teisingai maitintis, galite nesunkiai praturtinti savo racioną gerokai sveikesniais patiekalais.

Jeigu namuose turėsime sveikų užkandžių, valgysime juos ir išalkę. Taip sumažės tikimybė suvalgyti nesveiko maisto.<br>123rf nuotr.
Jeigu namuose turėsime sveikų užkandžių, valgysime juos ir išalkę. Taip sumažės tikimybė suvalgyti nesveiko maisto.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:40 PM

Štai keletas patarimų, kaip maitintis sveikai, kuriuos pateikė interneto portalas „MindBodyGreen“:

1. Kaip išlaikyti šviežias žoleles?

Šviežios žolelės, tokios kaip bazilikas, mėtos ar raudonėliai, maistą padarys skanesniu. Jomis gardindami patiekalus nenaudosite cheminių priedų. Tačiau kartais nusipirkę daug šviežio baziliko ar mėtų panaudojame tik kelis lapelius, o likę sugenda, tiesa?

Pasirodo, yra būdas išlaikyti šviežias žoleles ilgą laiką! Atskirkite lapelius nuo kotelių, sudėkite juos į orui nepralaidų sandarų stiklainį ir laikykite šaldytuve. Svarbiausia, kad žolelės būtų visiškai sausos. Naudojant šį būdą mėtos ir šalavijai išliks švieži net 2 savaites. Bazilikai, raudonėliai ir kalendros išliks švieži 7-10 dienų.

2. Sutirštinkite sriubas ir padažus žiediniais kopūstais.

Visiems patinka puiki patiekalo tekstūra. Kreminės, tirštos sriubos, švelnūs padažai, bulvių košė yra skanu, bet juose labai daug riebalų, dažniausiai nesveikų.

Gerai, kad yra viena superdaržovė – žiedinis kopūstas. Joje mažai riebalų ir kalorijų, bet gausu ląstelienos ir vitaminų. Tiesiog įdėkite garuose paruoštą arba lengvai apvirtą žiedinį kopūstą į sriubą ar padažą ir sutrinkite tai maišytuvu. Kreminė tekstūra jus maloniai nustebins. 

Jeigu mėgstate bulvių košę, vietoj bulvių naudokite žiedinius kopūstus. Skonis bus panašus, bet mažiau kalorijų ir lengviau suvirškinti.

3. Vietoje miltų naudokite avižas.

Balti miltai yra stipriai perdirbti, dėl to juose yra mažiau vertingų medžiagų. Taip pat juose yra gliuteno. Sveikesnė alternatyva yra kvietinius miltus pakeisti avižomis. Paprasčiausiai sumalkite avižas trintuvu arba kavos malūnėliu.

Jeigu jums kenkia gliutenas, įsigykite avižas be jo. Avižose natūraliai gliuteno nėra, bet jos dažnai maišomos su mažomis dalimis kviečių, rugių ar miežių, kurie šio baltymo turi.

4. Kvietinius makaronus pakeiskite augaliniais „makaronais“.

Kvietiniai makaronai yra perdirbti, juose taip pat gausu kenksmingo gliuteno. Tad makaronai dažnai kenkia virškinimui. 

Kvietinius makaronus galima pakeisti daržovių makaronais, pagamintais iš cukinijos, morkų ar agurkų. Paprasčiausiu skustuku susmulkinkite daržoves, panašiai, kaip lupant žievelę. Daržovių makaronai, sumaišyti su padažu, savo tekstūra primena tikrus makaronus.

5. Pasigaminkite kokteilių ir ledų iš šaldytų bananų.

Užšaldyti bananai pakeičia skonį, o kai juos susmulkinate kokteilinėje, jie kokteiliui suteikia nuostabią kreminę tekstūrą.

Kaip šaldyti bananus? Paprasčiausiai nulupkite prinokusius bananus, sudėkite juos į užsegamą maišelį ar plastikinį indelį ir palikite šaldymo kameroje per naktį. Naudokite juos kokteiliams plakti vietoj šviežių bananų.

Jeigu bananus susmulkinsite kokteiline ar virtuviniu kombainu, gausite puikių ledų, kurie bus kreminės tekstūros ir puikaus skonio! Kad geriau susismulkintų, į plaktuvą įpilkite vandens. Jeigu norite šokoladinių ledų, įberkite kakavos miltelių. Galite pridėti ir šviežių ar šaldytų uogų, jeigu norite kitokio skonio.

6. Užpilus bei užtepėles paruoškite patys ir laikykite stiklainiuose.

Parduotuvėje įsigytuose užpiluose ir užtepėlėse gausu cheminių medžiagų, sočiųjų riebalų ir konservantų. Net ir sveikose užtepėlėse yra konservantų bei ne pačių sveikiausių sudedamųjų dalių.

Geriausia pasigaminti užpilus patiems. Yra įvairiausių receptų, kaip pagaminti sveikų salotų užpilų. Supiltus į stiklainį ar butelį juos galima laikyti šaldytuve iki savaitės.

Dar geresnis patarimas: sudėkite paruoštas sudedamąsias užpilo dalis (pavyzdžiui, šviežiai spaustas citrinų ar apelsinų sultis, šviežias žoleles, pipirus) į stiklainį, uždenkite dangteliu ir plakite, kol priedai susimaišys. Tai – paprastas būdas pasigaminti užpilą. 

7. Visada namie turėkite sveikų užkandžių.

Visada valgome tai, kas po ranka. Bet jeigu namuose turėsime sveikų užkandžių, valgysime juos ir išalkę. Taip sumažės tikimybė suvalgyti nesveiko maisto. Juk dažniausiai pasirenkama netinkamą maistą, kai esame išalkę, ar ne?

8. Pasiruoškite sveikus pusryčius iš vakaro.

Taip, rytai dažnai būna pilni skubėjimo ir chaoso. Bet juk galima pasiruošti sveikus pusryčius ir iš vakaro.

Pavyzdžiui, paruoškite visas sveiko kokteilio sudedamąsias dalis iš vakaro. Ryte tereikės tai supilti į smulkintuvą ir suplakti. Tad pusryčių ruoša užims mažiau nei 3 minutes!

9. Pasigaminkite skanių gėrimų patys.

Įvairūs gazuoti ir saldinti gėrimai dabar yra nemadingi. Įrodyta, kad jie gali tapti antsvorio, diabeto ir širdies ligų priežastimi. Jei norite atsigerti ko nors skanaus, galite puikaus skonio vandenį pasigaminti patys.

Į vandenį įdėkite šviežių žolelių, tokių kaip bazilikas ar mėta, įpilkite citrusinių vaisių (apelsinų ar citrinos) sulčių, pridėkite vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, braškių, agurkų, apelsinų ar imbiero, gabaliukų. Geriausia tokį gėrimą pasigaminti prieš einant miegoti, o gerti iš ryto.

10. Atsisakykite pieno. Pakeiskite jį naminiu migdolų ar kitokių riešutų pienu, o sviestą – avokadu.

Pieno produktai taip pat yra praeities atgyvena. Juose gausu antibiotikų, hormonų ir pesticidų. Be to, karvės pienas yra naudingas veršiukams, o ne žmonėms. Daug žmonių netoleruoja laktozės, to net nežinodami.

Migdolų ar kitokių riešutų pieną pasigaminti paprasta. Galite jo pasiruošti daugiau ir laikyti šaldytuve.

Sviestas taip pat nėra sveikas. Jame gausu sočiųjų riebalų, užkemšančių kraujagysles ir sukeliančių širdies ligas. Sviestą pakeiskite širdžiai naudingesniu ir išties gardesniu avokadu.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.