Bulvės ir kiti produktai padės išvengti skaudžių saulės bučinių

Visi žinome, kaip pavojingi saulės spinduliai, tad kasdien tepame odą specialiais kremais, mažinančiais pavojų susirgti odos vėžiu. Bet ar žinojote, kad kai kurie maisto produktai taip pat gali apsaugoti nuo odos pažeidimų arba padėti juos išgydyti, jeigu saulė skaudžiai nubučiavo kūną?

Arbūzuose yra daug antioksidantų, kurie stabdo ultravioletinių spindulių poveikį organizmui.<br>123rf nuotr.
Arbūzuose yra daug antioksidantų, kurie stabdo ultravioletinių spindulių poveikį organizmui.<br>123rf nuotr.
Morkose yra daug beta karoteno, kuris saugo odą nuo nudegimo.<br>123rf nuotr.
Morkose yra daug beta karoteno, kuris saugo odą nuo nudegimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-07-05 11:00, atnaujinta 2017-10-27 22:45

Morkose, pomidoruose, braškėse yra beta karoteno – ši medžiaga veikia kaip natūrali apsauga nuo saulės spindulių.

Kaip teigė mitybos specialistė Geeta Sidhu-Robb, žmonės, kurie daug laiko praleidžia saulėje, turėtų vartoti daugiau daržovių ir vaisių, su kuriais gautų pakankamai beta karoteno ir antioksidantų – šios medžiagos padeda užkirsti kelią vėžiui. 

Taip pat verta valgyti produktus, kuriuose yra daug vitamino C, pavyzdžiui, braškių. Vitaminas C, vartojamas su vitaminu E, gali padėti išvengti nudegimo saulėje.

Vistik tai nereiškia, kad reikia mesti kremus nuo saulės šalin – tinkama mityba tik padės sumažinti ligų pavojų, tačiau jų nepakeis.

„Femail“ sudarė produktų, kurie padės apsaugoti odą, sąrašą.

Bulvės. Jose yra ne tik krakmolo, bet ir beta karoteno bei vitamino C. Saldžiosios bulvės naudingesnės, tačiau paprastos taip pat turi šių medžiagų. O jeigu nudegėte saulėje, išvirkite bulves, nulupkite, palaukite, kol atauš, ir dėkite ant pažeistos odos – manoma, kad bulvėse esantis krakmolas padeda sumažinti odos karštį.

Žalioji arbata. Tyrimas atskleidė, kad žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai padaro odą atsparesnę ultravioletiniams spinduliams. Du puodeliai žaliosios arbatos per dieną sumažina tikimybę susirgti melanoma – pavojingiausiu odos vėžiu.

Avižiniai dribsniai. Juose yra tam tikrų antioksidantų, kurių nėra jokiuose kituose produktuose, tad kasdien valgoma avižinių dribsnių košė gali padėti išvengti odos vėžio. O avižų dribsnių kompresas labai tinka sudirgusiai, nudegusiai odai. Išvirkite košę, tačiau skystesnę nei įprastai. Dėkite ant pažeistos odos, o kai ji atvės, nuplaukite šaltu vandeniu.

Braškės. Šiose uogose yra medžiagų, kurios blokuoja saulės spindulių poveikį odai. Panašiai veikia ir kiviai, gervuogės. Vitamino C paros dozę sukaupsite suvalgę 100 g braškių ir pusantro kivio.

AgurkaiDidžiąją jų dalį sudaro vanduo, kuris padeda išlaikyti odos drėgnumą. O jeigu nudegėte, pasidarykite agurkų košelę, ir tepkite ja pažeistą odą. Antioksidantai, skausmą malšinančios medžiagos, vitaminas C padeda malšinti odos uždegimą ir nemalonius pojūčius.

PomidoraiTai daržovė, kuri geriausiai saugo nuo ultravioletinių spindulių. Vitaminas C ir likopenas palaiko odos drėgmę ir kovoja su vėžį sukeliančiais laisvaisiais radikalais. Beje, karščiu apdorotuose – virtuose ar keptuose – pomidoruose, jų pastoje yra dar daugiau likopeno.

Arbūzai. Jų poveikis – panašus į pomidorų. Juose yra daug antioksidantų, kurie stabdo ultravioletinių spindulių poveikį organizmui.

Žalialapės daržovės ir žolelės. Jeigu mėgstate valgyti žalialapes daržoves, didelė tikimybė, kad jums mažiau gresia odos vėžys. Petražolės, bazilikai, rozmarinai, špinatai, salotos – visi šie augalai pilni polifenolių ir karotenoidų, saugančių odą nuo saulės spindulių.

Juodasis šokoladas. Jame, kaip ir žaliojoje arbatoje, yra flavonoidų, kurie padeda apsaugoti odą nuo ultravioletinių spindulių. Jeigu susižavėjote šiuo faktu, rinkitės tik šokoladą, kurio 70 proc. sudarytų kakava. Ir nevalgykite daugiau kaip plytelės per dieną.

Morkos. Tai dar vienas galingas ginklas kovai su kenksmingaisiais saulės spinduliais. Beta karotenas, kuris organizme virsta vitaminu A, padeda sumažinti odos reakciją į saulės spindulius.

Vieno tyrimo metu jo dalyviai 12 savaičių gėrė morkų sultis ir valgė pomidorų pastos. Jų oda saulėkaitoje raudonavo mažiau nei tų, kurie negavo nei morkų, nei pomidorų. Dietologai rekomenduoja suvalgyti kelias morkas per dieną. Tačiau nereikėtų padauginti – tuomet oda nusidažys oranžine spalva.

Granatai. Šiuose vaisiuose itin daug antioksidantų, medžiagų, slopinančių uždegimą – jų sėklos gali padėti odai tapti atspariai pažeidimams, kuriuos sukelia UVA ir UVB spinduliai. Naudingos tiek sėklos, tiek granatų sultys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.