Nevalgių mažylių apetitą pažadins tinkamai parinkti prieskoniai

Jei vaikas nenoriai valgo grūdų košę, ją pagardinti galima švelniu prieskonių mišiniu iš pankolių, gvazdikėlių, kuminų, juodgrūdžių, juodųjų garstyčių, ožragių. Pakaitinus ant aliejaus ir įmaišius šaukštą šių prieskonių į košę – ji vaikui taps kur kas patrauklesnė.

Ar jūsų vaikas noriai valgo daržoves? Jeigu ne – pagardinkite jas prieskoniais.<br>123rf nuotr.
Ar jūsų vaikas noriai valgo daržoves? Jeigu ne – pagardinkite jas prieskoniais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

alytusplius.lt

Jul 14, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 8:51 AM

Žolininkė Ieva Jonaitienė teigė, kad šiam tikslui pasiekti puikiai padeda prieskoniai. „Kai kalbame apie prieskonius, daugeliui jie asocijuojasi su Rytų virtuve, deginančiais, aštriais ir intensyviais skoniais. Tačiau prieskoniuose slypi visi 5 skoniai ir galybė poskonių. Juos sumaišius – paletė begalinė. Todėl negalima įvardinti prieskonio, kuris tiks visiems vaikams, kadangi visų vaikų skoniai skirtingi. Kas patiks vienam, nebūtinai tiks ir kitam, tačiau yra keletas pagrindinių skonių, kurie patinka daugeliui,“ – teigė I. Jonaitienė. Jeigu vaikas nevalgo ryžių, į juos galima įdėti ciberžolės. Tuomet jie tampa aukso spalvos, įgauna naują skonį ir kvapą. Vaiką traukia ne tik kvapas, bet ir spalva.

Jei vaikas nenoriai valgo grūdų košę, ją pagardinti galima švelniu prieskonių mišiniu iš pankolių, gvazdikėlių, kuminų, juodgrūdžių, juodųjų garstyčių, ožragių. Pakaitinus ant aliejaus ir įmaišius šaukštą šių prieskonių į košę – ji vaikui taps kur kas patrauklesnė.

Vištienos krūtinėlę, kaip ir įvairias košes, galima pagardinti cinamonu – jis ne tik patinka vaikams, bet ir turi įvairių naudingų savybių. Žolininkės teigimu, jeigu vaikas nemėgsta salotų, mišrainės, ją pagardinti galima pakaitintomis ir sutrintomis pankolių bei krapų sėklomis – taip salotoms, mišrainėms bus suteiktas puikus aromatas. Pankolių sėklų naudą vaikams atspindi tai, kad seniau, kai mama neturėdavo pieno naujagimiui, jam buvo duodamas pankolio sėklų nuoviras.

Salotoms taip pat galima naudoti pakaitintas ir susmulkintas sezamo, linų, juodgrūdės ar ispaniško šalavijo (chia) sėklas. Kaip teigia I. Jonaitienė, vaikams, kurie ryte nemėgsta valgyti kiaušinienės, kuri praturtinta naudingais gyvulinės kilmės baltymais, – ją galima paruošti su kvapniojo kario prieskonių mišiniu (jį sudaro ciberžolė, kalendra, imbieras, ožragė, saldžioji paprika, gvazdikėliai, juodieji pipirai, cinamonas).

Kiaušinienė ne tik įgaus aromatą, bet ir taps vaikų mėgstamos, skaisčiai geltonos spalvos. Taip pat galima naudoti juodgrūdę, sezamo, linų sėklas.

„Tiesiog reikia bandyti įvairius prieskonius ir stengtis suprasti, kokie aromatai ir skoniai vaiką traukia“, – sakė I. Jonaitienė. Kaip rasti natūralų prieskonį Renkantis prieskonius, žolininkė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų natūralumą, o tą dažniausiai išduoda kvapas. „Pats prieskonių pakelis negali kvepėti įvairiais kvapais. Prieskoniai gali kvepėti tik tada, kai turi sąlytį su maistu, karštu vandeniu arba smulkinamas, kai išskleidžia savo eterinius aliejus.

Natūralūs prieskoniai negali kvepėti per pakelį ar per dėžutę, kaip prekybos centruose parduodamos sintetinės arbatos, kurių saldžiarūgštis kvapas riečia nosį. Prieskoniai turi kvepėti švelniai, silpnai, – teigia I. Jonaitienė. – Taip pat sintetiniai kvapikliai įprastai savo kvapą praranda vos tik pradėjus juos virti – jie žūsta, dingsta. O verdant natūralų prieskonį jo kvapas turi tik stiprėti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.