Kiaušiniai: valgyti ar ne? Senas teorijas keičia naujos

Daugelis mūsų girdėjome teoriją, neva kiaušiniuose yra daug arterijas kemšančio cholesterolio, todėl jų mėgėjus anksčiau ar vėliau užklumpa širdies kraujagyslių ligos.

Paskaitykite, kodėl verta valgyti kiaušinius, o po to jau žinosite, ką paruošti pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Paskaitykite, kodėl verta valgyti kiaušinius, o po to jau žinosite, ką paruošti pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 6:34 PM

Tačiau ši teorija buvo paneigta, kai Veik Foresto universiteto tyrėjai, įvertinę ne vieną mokslinę studiją, neaptiko jokių sąsajų tarp kiaušinių ir širdies ligų.

Daugelis mitybos ir sveikatos ekspertų dabar kiaušinį vadina tobulu valgiu, kuris aprūpina organizmą svarbiais vitaminais ir mineralais, sveikais riebalais ir kitomis naudingomis medžiagomis. Be to, kiaušinyje nėra daug kalorijų – maždaug 72 viename.

Dar puikiau, kad kiaušinių patiekalus lengva pagaminti, rašo „Rondale's organic“. Paskaitykite, kodėl verta valgyti kiaušinius, o po to jau žinosite, ką paruošti pusryčiams.

Sargas nuo vėžio. Geroji naujiena yra ta, kad moterys, kurios su maistu gauna daugiau cholino – tai kiaušiniuose esanti medžiaga – sumažina krūties vėžio tikimybę, rodo tyrimai. Viename dideliame kiaušinyje yra beveik trečdalis per parą reikalingo cholino. Beje, didžioji šios medžiagos dalis yra koncentruota trynyje, tad neatsisakykite jo!

Maistas smegenims. Kiaušiniuose esantis cholinas labai reikalingas ir smegenims, nes padidina acetilcholino išsiskyrimą, o ši medžiaga saugo smegenis ir atmintį. Laisvai auginamų ir žolę lesančių vištų kiaušiniuose yra daugiau omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios maitina smegenis, ir vitamino E – manoma, kad jis padeda išvengti Alzheimerio ligos.

Pagerina nuotaiką. Kiaušiniuose esantis omega-3 riebiųjų rūgščių, cinko, vitamino B ir jodo derinys puikiai kovoja su nuovargiu ir šalin nuveja liūdnas mintis.

Stiprina raumenis. Kiaušiniai – vienas geriausių natūralių produktų, kuriame yra mažai kalorijų, tačiau daug raumenims reikalingų baltymų.

Saugo regėjimą. Kiaušiniai yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis. Šie antioksidantai saugo nuo geltonosios dėmės nykimo ir kataraktos. Tačiau dėmesio: šios medžiagos kaupiasi tryniuose. Beje, norėdami gauti dar daugiau naudos akims, į kiaušinienę įmaišykite špinatų – juose taip pat daug zeaksantino.

Padeda sulieknėti. Gera naujiena – Luizianos universiteto mokslininkai nustatė, kad nutukę žmonės, kurie pusryčiams pamėgtus riestainius pakeitė kiaušinių patiekalais, atsikratė daugiau svorio nei mitybos įpročių nepakeitę tyrimo dalyviai. O Sent Luiso universiteto mokslininkai teigia radę įrodymų, jog ryte kiaušinių patiekalą suvalgę žmonės vėliau per dieną suvartoja mažiau kalorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.