Kas turėtų valgyti daugiau juodųjų serbentų, o kas – vengti?

Juodasis serbentas – uoga, kurios iš valgiaraščio išbraukti nevalia: valgomos ne tik šio krūmo uogos, bet ir geriama lapų arbata bei spaudžiamas aliejus, kuris naudojamas kosmetikoje ir medicinoje.

Serbentų uogas rekomenduojama valgyti likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus pusvalandžiui po jo.<br>123rf nuotr.
Serbentų uogas rekomenduojama valgyti likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus pusvalandžiui po jo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Stanapėdytė, lrt.lt

Jul 22, 2015, 6:00 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:58 PM

Serbentuose yra daug vitaminų C, D, E, K, geležies, cinko, vario. Jie ne tik skatina virškinimą, gerina apetitą, bet ir yra vaistas nuo anemijos, peršalimo, menopauzės bei puikus pagalbininkas gydant daugybę kitų ligų.

Santariškių klinikų gydytoja Goda Denapienė teigė, kad serbentai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, malšina temperatūrą, skatina prakaitavimą, didina šlapimo išsiskyrimą.

Šios vasaros uogos gali padėti sergant artroze, podagra, jaučiant sąnarių skausmus 

Nors serbentų valgyti reikia tiek, kiek norisi, vaikus prie jų pratinti reikia po truputį.

„Tai rūgšti uoga, o labai prinokę serbentai yra saldžiarūgščiai. Nereikėtų perlenkti lazdos, kad  ir kokie serbentai būtų naudingi – tiems, kuriuos kamuoja rėmuo, padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, nereikėtų jų persivalgyti“, – patarė G.Denapienė. 

Serbentus valgant prieš maistą sužadinamas apetitas. Uogas rekomenduojama valgyti likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus pusvalandžiui po jo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.