Vasarą lietuviai kemša gerokai daugiau aliejuje gruzdinto maisto

Vasarą suvalgome trečdaliu daugiau maisto, paruošto aliejuje. Tokią išvadą daro atliekų tvarkytojai, kurie surenka panaudotą augalinės kilmės aliejų iš maitinimo įstaigų.

Panaudotas aliejus negali būti išpilamas, jis turi būti tinkamai sutvarkomas, kaip ir kitos atliekos.
Panaudotas aliejus negali būti išpilamas, jis turi būti tinkamai sutvarkomas, kaip ir kitos atliekos.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2015, 9:41 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 4:12 PM

„Jei žiemą surenkame vidutiniškai 6 tonas aliejaus per mėnesį, tai vasarą kiekvieną mėnesį pas mus atkeliauja apie 10 tonų panaudoto augalinio aliejaus“, – pasakoja įvairias atliekas surenkančios ir tvarkančios bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius.

Tokį surinkimo padidėjimą jis sieja su mūsų mitybos įpročiais – vasarą greičiausiai suvalgoma daugiau aliejuje gruzdinamų patiekalų – bulvių, duonos, čeburekų, beliašų, žagarėlių ir kt.

Mitybos specialistai nuogąstauja dėl tokių lietuvių mitybos įpročių.

„Liūdna, kad vasarą, kai tiek uogų, vaisių ir daržovių, kai yra puikios galimybės sveikiau maitintis, žmonės taip dažnai renkasi aliejuje virtus produktus, kurių maistinė vertė nėra labai didelė“, – sako dietistė Indrė Šemetienė.

Anot jos, vietoje aliejuje virtų bulvių ar keptos duonos tikrai geriau rinktis šviežių, termiškai neapdorotų daržovių porciją, kuri ne tik praturtintų mūsų mitybą, bet ir suteiktų reikalingų medžiagų organizmui.

Panaudotas aliejus negali būti išpilamas, jis turi būti tinkamai sutvarkomas, kaip ir kitos atliekos. Sertifikuota bendrovė „Atliekų tvarkymo centras“ iš kavinių, restoranų, maisto gaminimo cechų surenka augalinės kilmės riebalus, juos filtruoja, išvalo ir taip paruoštus parduoda biodegalus gaminančioms įmonėms. Lietuvoje surenkamas aliejus dažniausiai eksportuojamas į Lenkiją, Vokietiją ar Austriją.

Aliejus gali būti alternatyva dyzeliniam kurui. Tokią prielaidą sudaro ne tik aliejaus kaina, bet ir ekologiškumas – toks kuras neteršia aplinkos, jame nėra sieros komponentų, toksinų. Naudoti vietoj dyzelino tinka rapsų, sojos, kukurūzų, saulėgrąžų, palmių aliejus. Kai kuriose pasaulio šalyse, pavyzdžiui Austrijoje, aliejus naudojamas automobilių varikliuose. Aliejumi važinėjančiam transportui dėl aplinkos saugojimo taikomos įvairios mokesčių lengvatos.

Aliejaus surinkimo sertifikatą turinti bendrovė „Atliekų tvarkymo centras“ surenka pavojingas ir nepavojingas atliekas, jas rūšiuoja ir perdirba. Atliekų tvarkymo paslaugas bendrovė teikia įmonėms, organizacijoms, gamintojams, importuotojams, savivaldybėms, regioniniams atliekų tvarkymo centrams, gyventojams bei visiems, kurių veiklos metu ar buityje susidaro atliekos. Jau kelerius metus „Atliekų tvarkymo centras“ yra aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ partneris. Pagrindiniai bendrovės veiklos tikslai yra mažinti aplinkos taršą bei tobulinti atliekų tvarkymo sistemą, kuri užtikrina tinkamą atliekų perdirbimą bei efektyvų vertingų antrinių žaliavų panaudojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.