Tyrimas: rauginti kopūstai padės įveikti nerimą ir gėdos jausmą

Baiminatės žmonių, nejaukiai jaučiatės bendraudami su nepažįstamuoju, kitaip tariant – patiriate socialinį nerimą? Pamirškite psichologines knygas ar gilų kvėpavimą – jums padės tinkama mityba.

Jeigu esate nedrąsus, nejaukiai jaučiatės tarp kitų žmonių, valgykite daugiau raugintų kopūstų.<br>123rf nuotr.
Jeigu esate nedrąsus, nejaukiai jaučiatės tarp kitų žmonių, valgykite daugiau raugintų kopūstų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2015, 11:29 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:25 AM

Merilendo universiteto mokslininkų komanda tiki, kad probiotikai, arba gerosios bakterijos, esančios fermentuotame maiste, padidina neurotransmiterių, vadinamų GABA, gamybą, o jų poveikis yra toks pat, kaip nerimą slopinančių medikamentų.

„Manoma, kad fermentuotuose produktuose esantys probiotikai pakeičia žarnyno mikroflorą, o tai turi įtakos smegenų veiklai“, – teigė profesorius Matthew Hilimire.

Tyrime dalyvavo 700 savanorių. Jie pildė klausimynus apie fermentuotų produktų, kuriuose yra daug probiotikų, tokių, kaip rauginti kopūstai ar agurkai, vartojimą.

Tie, kurie nurodė valgantys daugiau fermentuoto maisto, patyrė mažiau socialinio nerimo simptomų. Ir atvirkščiai – tokių produktų nevalgantys asmenys pasirodė esą didesni neurotikai.

Socialinis nerimas apibrėžiamas kaip nuolatinė socialinių situacijų baimė. Tai vienas dažniausių sutrikimų pasaulyje. Nuo jos kenčiantieji bijo kalbėti grupei, naujų pažinčių, nepažįstamų žmonių, jie netgi bijo kalbėti telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.