Patarimai tėvams, kaip maitinti vaikus, neturinčius apetito

Termometro stulpelis, šoktelėjęs iki 30 laipsnių šilumos ir daugiau, varginančios karščio bangos keičia ir mitybos įpročius. Suaugusiems ir vaikams, kurių augančiam organizmui reguliari ir subalansuota mityba – itin svarbi, ženkliai sumažėja apetitas.

Vasarą vaikai neretai maitinasi nereguliariai ir netenka apetito.<br>123rf nuotr.
Vasarą vaikai neretai maitinasi nereguliariai ir netenka apetito.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 24, 2015, 4:22 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 2:51 AM

Sertifikuotas mitybos specialistas Gediminas Čižauskas pastebi, kad vaikų mityba šiuo sezonu pasikeičia ir dėl ilgų vasaros atostogų – šaltuoju periodu vaikai sėdi mokyklos suole ar lanko darželį, kur kiekvieną dieną jų laukia karštas maistas, o pusryčius ir vakarienę pavalgo kartu su šeima. Vasarą ši rutina sutrinka.

„Per atostogas vaikai lieka vieni namuose, tad dažniau valgo nereguliariai, piktnaudžiauja ledais, traškučiais ar saldumynais, o tėvai į visa tai žiūri atlaidžiau, kadangi negali visą dieną būti namuose ir pasirūpinti visaverčiu maistu, – sako G. Čižauskas. – Iš tiesų, vasaros ir karščių metu tėvai turėtų dar atidžiau susirūpinti savo atžalų maisto racionu, kadangi jų organizmo temperatūra yra labiau svyruojanti, o medžiagų apykaita dar greitesnė dėl aktyvaus laisvalaikio, nuolatinio buvimo lauke.

Visavertis maistas, vanduo ir mikroelementai jų organizmui yra tiesiog būtini, o riebaus maisto apskritai derėtų atsisakyti šiuo sezonu – raudoną mėsą geriau keisti į paukštieną, grietininius ledus – į naminius vaisinius-jogurtinius, o šokoladą ir pyragaičius – į vaisius, uogas ir daržoves“.

5 mitybos specialisto patarimai, į kuriuos tėvai turėtų atkreipti dėmesį

Reguliari mityba. Visais metų laikais vaikams labai svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą ir tuo pačiu paros metu. Išsiderinus dienos režimui, vaikas gali susidurti su virškinimo problemomis, nuo kai kurių medžiagų, esančių saldumynuose, ir jų kiekio gali atsirasti hiperaktyvumas, sumažėti apetitas sveikesniam maistui, išsiderinti skonio receptoriai ar kitaip sutrikti sveikata. Taip pat, mažamečiams itin kenkia greitas maistas ir pusgaminiai, tad esant galimybei, specialistas pataria pusryčiauti ir vakarieniauti kartu su vaikais, o pietums palikti pačių pagamintų patiekalų, kuriuos vaikai galėtų lengvai pasišildyti – iškepti vištienos kepsnelius užtruks vos keletą minučių, o sveiki pietūs jūsų atžalai bus garantuoti.

Svarbiausia naudingosios medžiagos, o ne sotumo jausmas. Viena iš didžiausių klaidų, kurias daro tėvai – noras pamaitinti vaiką taip, kad jis būtų sotus. Pirmiausia reikia galvoti, kaip jam su maistu duoti kuo daugiau naudingųjų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai, baltymai, angliavandeniai ir riebalai iš kuo sveikesnių šaltinių, o ne tik „užkimšti“ skrandį. „Vaiko organizmas dar vystosi ir jam būtina gauti reikiamą kiekį visų reikalingų medžiagų, tad žiemą patariama atkreipti dėmesį, kad jaunas organizmas gautų pakankamai gerųjų riebalų, kurie savyje saugo daugybę vitaminų ir mineralų bei padeda išlaikyti šilumą organizme.

Tuo tarpu vasarą maistas turėtų būti vėsesnis ir lengvesnis, kadangi didelė temperatūra lauke bei karštas maistas gali „perkaitinti“ vaiko organizmą ir paskatinti dehidrataciją. Taigi ir iškylų metu patartina vengti riebios mėsos: kaip sveikesnę alternatyvą rinktis liesą mėsą, pavyzdžiui vištienos dešreles ar kepsnelius, kurie neapsunkins vaiko organizmo bei savyje turės mažiau kenksmingų medžiagų, kurios išsiskiria kepimo ant grotelių metu“, – pataria G. Čižauskas.

Mėsa vaiko vystymuisi – reikalinga. Vaiko racione visais metų laikais mėsa yra reikalinga, tik ypatingai vasarą ji neturėtų būti riebi. Patariama gaminti lengvesnį ir mažiau kalorijų turintį maistą, atsisakyti tokių patiekalų kaip cepelinai, įvairūs apkepai ar plokštainiai ir rinktis žuvį ar liesesnę mėsą, pavyzdžiui vištieną, kurioje gausu baltymų – 100 g vištienos krūtinėlės yra apie 22,8 g baltymų ir 0,9 g riebalų, todėl ši mėsa lengvai virškinama. Tėvai turėtų atsiminti, kad viena suaugusio žmogaus porcija turėtų būti 80-160 g, tuo tarpu vaiko – 30-50 g. Žinoma, suvalgomas mėsos kiekis priklauso ir nuo fizinio aktyvumo ar kūno sudėties. Taip pat mėsą geriau troškinti arba virti, vengti kepimo ant riebalų.

Vaisiai ir daržovės – išsigelbėjimas karštomis dienomis. Itin karštomis dienomis būtina valgyti daug vandeningų, maistingų ir kupinų vitaminų produktų, tokių kaip arbūzai, melionai, obuoliai, bananai ir kiti vaisiai bei daržovės bei gerti daugiau vandens. Šie produktai turėtų pakeisti vaikų mėgstamus ledus, saldainius, traškučius ir kitus ne tokius naudingus skanėstus, bet nepakeisti pagrindinių dienos patiekalų. Torto ir pyragėlių su riebiais kremais vertėtų atsisakyti viso karštojo sezono metu. Geriau vaiką palepinti namine želė, naminiais vaisiniais-jogurtiniais ledais ar kartu pasigaminti pieno ir uogų desertą, kad vietoje cukraus ir riebalų vaiko organizmas gautų reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Nepamirškite vandens. Vaikai vasarą turėtų gerti ypatingai daug vandens, kadangi nesėdi vienoje vietoje ir užsiima aktyvia veikla, bei vengti limonadų ir saldžių gėrimų. Mitybos specialistas pastebi, kad, norint paskaninti vandenį vaikui, paprastą vandenį reikėtų pagardinti vaisiais ar uogomis be jokio cukraus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.