Tyrimas: kodėl moksleiviai nevalgo pietų arba kemša kebabus?

Daug moksleivių pietauja arba mokyklos valgykloje (41 proc.), arba namie (42 proc.), tačiau likusi dalis pietų nevalgo išvis arba renkasi nesveiko maisto užkandines, tiekiančias picas, kebabus, čeburekus, traškučius, kurios įsikūrusios visai šalia mokyklų.

Apklausus per tūkstantį moksleivių paaiškėjo, kad kasdien mokyklos valgykloje lankosi 40 proc. jų, o 21 proc. į valgyklą užsuka tik 3–4 kartus per savaitę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Apklausus per tūkstantį moksleivių paaiškėjo, kad kasdien mokyklos valgykloje lankosi 40 proc. jų, o 21 proc. į valgyklą užsuka tik 3–4 kartus per savaitę.<br>„123rf.com“ nuotr.
E.Vasiliauskaitė: „Mokiniai linkę atsisakyti pietų ir vietoj jų rinktis menkavertį maistą – pirmenybę jie teikia tam, kas skanu.“
E.Vasiliauskaitė: „Mokiniai linkę atsisakyti pietų ir vietoj jų rinktis menkavertį maistą – pirmenybę jie teikia tam, kas skanu.“
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Aug 25, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 12:14 AM

Kaip valgo mokiniai, atskleidė mokykloms maitinimo paslaugas teikiančios įmonės „Pontem“ atlikta mokinių apklausa.

Apklausus per tūkstantį moksleivių paaiškėjo, kad kasdien mokyklos valgykloje lankosi 40 proc. jų, o 21 proc. į valgyklą užsuka tik 3–4 kartus per savaitę.

Mokykloje – sveiki valgiai

Dietologės, mitybos ekspertės Eglės Vasiliauskaitės teigimu, mokiniai linkę atsisakyti pietų ir vietoj jų rinktis menkavertį maistą dėl paprasčiausios priežasties – pirmenybę jie teikia tam, kas skanu.

„Subproduktuose, nesveikuose užkandžiuose yra daug maisto priedų, kurie maistą padaro patrauklesnės išvaizdos, jo skonį ir kvapą – malonesnį. Maisto pasirinkimą turėtume ugdyti nuo kuo ankstesnio amžiaus, – patarė dietologė. – Tiktai taip vaikas mokės atsirinkti, ką galima valgyti, ko geriau vengti, o tėvai džiaugsis, kad jis valgo sveikai.“

E.Vasiliauskaitė siūlo valgyklose neatsisakyti sriubos, salotų, liesos mėsos patiekalų, grūdų košių. Pietums šie patiekalai patys tinkamiausi, atitinkantys gaunamų maistinių medžiagų normas.

Pasak „Pontem“ generalinės direktorės Audronės Tendzegolskienės, vaikai, paskatinti tėvų, turėtų nevengti lankytis mokyklos valgykloje, nes tai padėtų subalansuoti jų mitybą.

„Valgiaraščiai mokykloms sudaromi pagal rekomenduojamas paros energijos bei maistinių medžiagų normas ir atsižvelgiant į vaikų ugdymo trukmę, – teigė A.Tendzegolskienė. – Pietūs – pagrindinis dienos valgis, kuris turi būti visavertis, o vaikui neturint galimybės sveikai pavalgyti namie siekiame paskatinti pietauti valgyklose.“

Sukelia ligas

Pasiteiravus, kokių produktų moksleiviai labiausiai pageidauja valgyklose, beveik pusė apklaustųjų (49 proc.) teigė į savo racioną norintys įtraukti desertų – ledų, bandelių. Panašiai tiek – 47 proc. moksleivių – norėtų valgyti daugiau vaisių.

Ledai, bandelės ir kiti desertai turi daug sočiųjų riebalų bei cukraus, kurie kaupiasi organizme riebalų pavidalu ir skatina ligas – tarkime, širdies ir kraujagyslių ar cukrinį diabetą.

„Švieži ar džiovinti vaisiai, daržovės, riešutai – tinkamiausias užkandžių pasirinkimas. Juose apstu vitaminų ir mineralų, svarbių vaiko augimui bei geram vystymuisi.

Taip pat omega-3, omega-6 riebalų rūgščių, kurios būtinos smegenų membranų funkcijoms bei smegenų aktyvumui, normaliam odos funkcionavimui, organizmo atsparumui, kraujo krešėjimui, kaulų stiprumui“, – aiškino dietologė.

Siūlo įvairių košių

Remiantis tyrimu, pusryčiauti vis dar labiausiai įprasta namie – tai daro 76 proc. moksleivių. Tačiau mitybos ekspertė E.Vasiliauskaitė susirūpinusi, kad, kaip atskleidė tyrimas, net 14 proc. mokyklinio amžiaus vaikų iš viso nepusryčiauja.

„Ne veltui sakoma, kad pusryčiai – svarbi dienos pradžia. Vaikai nevalgo pusryčių, nes jie nepripratę to daryti, o tėvai per daug jų neskatina.

Reikėtų stengtis pripratinti vaiką valgyti pusryčius, nes taip jis nuo ryto bus aktyvesnis, geriau susikaups per pamokas, – sakė E.Vasiliauskaitė. – Geriausias pusryčių pasirinkimas – neskaldytų grūdų košės.

Tinkamos perlinių, kvietinių, avižinių, ruginių kruopų, grikių, sorų košės. Košes dietologė patarė gardinti riešutais ar džiovintais vaisiais, nes uogienės, cukrus ar sviestas turi daug cukraus, sočiųjų riebalų rūgščių, kurios kaupiasi organizme riebalų pavidalu ir skatina ligų atsiradimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.