Kepsnys ar lašiša širdžiai taip pat gerai, kaip nerūkymas

Pusė litro nugriebto pieno, 75 g kepsnio porcija arba 100 g lašišos filė, vartojamų kasdien, padėtų išvengti širdies ligų, teigia Norvičo mokslininkai. Šiuose produktuose esančios amino rūgštys padeda stiprinti ląsteles, raumenis, rašo dailymail.co.uk. Naudingų medžiagų širdžiai esama ir pupelėse, lęšiuose, brokoliuose bei špinatuose.

Valgykite daugiau lašišos – stiprinkite širdį.<br>123rf nuotr.
Valgykite daugiau lašišos – stiprinkite širdį.<br>123rf nuotr.
Mažo kepsnio valgymas kasdien gali turėti tokį pat gerą poveikį sveikatai, kaip ir metimas rūkyti.<br>123rf nuotr.
Mažo kepsnio valgymas kasdien gali turėti tokį pat gerą poveikį sveikatai, kaip ir metimas rūkyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrt.lt

Aug 31, 2015, 12:02 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:19 AM

Mažo kepsnio valgymas kasdien gali turėti tokio pat gero poveikio sveikatai, kaip ir metimas rūkyti, sako mokslininkai. Žmonių, kurie valgo daug baltymų turtingo maisto, kraujo spaudimas yra žemesnis, arterijos – sveikesnės. Tai mažina infarkto ir insulto riziką. Panašiai veikia ir metimas rūkyti, druskos vartojimo sumažinimas.

Mokslininkų komanda iš Rytų Anglijos universiteto tikina, kad produktai, kuriuose yra daug baltymų – mėsa, žuvis, pienas, pupelės, lęšiai, brokoliai, špinatai – turi naudingų medžiagų junginių.

Britų mokslininkai ištyrė dviejų tūkstančių moterų mitybą, sutelkdami dėmesį į septynias skirtingas amino rūgštis. Tyrėjai pastebėjo, kad skirtingų maisto rūšių nauda sveikatai – skirtinga.

Amino rūgštys iš daržovių ir ankštinių augalų lemia mažesnį kraujo spaudimą. Tuo tarpu amino rūgštys iš mėsos, žuvies ir pieno produktų lemia mažesnį arterijų standumą.

„Norėjome išsiaiškinti, iš kokių šaltinių gaunami baltymai yra naudingesni sveikatai, todėl tyrėme amino rūgštis iš augalinės ir iš gyvulinės kilmės produktų.

Įdomiausias atradimas buvo tas, kad amino rūgščių vartojimas turi tiek pat įtakos sveikatai, kaip ir fizinė veikla ar druskos atsisakymas“, – teigė Norvičo medicinos mokyklos daktarė Amy Jennings.

Pasak specialistės, aukštas kraujospūdis yra vienas didžiausių rizikos veiksnių susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Taigi, į kasdienę mitybą įtraukus daugiau mėsos, žuvies, pieno produktų ir ankštinių augalų galima užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.