Tyrėjų išvada pribloškė: medus ne toks ir sveikas produktas

Daugybė žmonių medų laiko natūralia ir gerokai sveikesne alternatyva baltajam cukrui. Bet naujausi tyrimai atskleidžia kitokią tiesą – medus gali būti ne toks ir sveikas, kaip manėte.

Meduje – daugiau kalorijų nei cukruje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Meduje – daugiau kalorijų nei cukruje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Jeigu arbatą saldinate medumi ir manote, kad tai sveikiau nei cukraus, susimąstykite – gausite daugiau kalorijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jeigu arbatą saldinate medumi ir manote, kad tai sveikiau nei cukraus, susimąstykite – gausite daugiau kalorijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medus labai populiarus, tačiau juo nereikėtų piktnaudžiauti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medus labai populiarus, tačiau juo nereikėtų piktnaudžiauti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 20, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:28 PM

Žurnale „Journal of Nutrition“ grupė mitybos specialistų paskelbė, kad medus organizmą veikia taip pat, kaip ir baltasis cukrus ar daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas – pigus ir plačiai naudojamas saldiklis.

Tyrimui vadovavusi Susan Raatz paaiškino: „Medus laikomas kur kas natūralesniu, o baltasis cukrus ir aukštos fruktozės kukurūzų sirupas – perdirbtais. Mes norėjome išsiaiškinti, ar jie išties yra skirtingi, nors chemine sudėtimi labai labai panašūs.“

Kaip rašo interneto dienraštis „The Telegraph“, atlikdami tyrimą mokslininkai palygino, kokį poveikį 55 savanoriams darė medus, cukrus ir aukštos fruktozės kukurūzų sirupas. Savanorių buvo paprašyta kasdien dvi savaites suvalgyti po 50 g vieno iš šių trijų saldiklių.

Baigiantis tyrimui paaiškėjo, kad visi trys saldikliai tiriamuosius paveikė vienodai. Visiems savanoriams, nepaisant saldiklio, kurį jie valgė, padidėjo trigliceridų – lipidų, kurie gali padidinti širdies ligų riziką, rūšies – lygis.

Medus būdavo smarkiai reklamuojamas kaip sveika alternatyva cukrui, kadangi jis gali aprūpinti organizmą maistingomis medžiagomis, kurių nėra cukruje, tokiomis, kaip vitaminas B. Manuka medus (reta ir brangi medaus rūšis iš Naujosios Zelandijos) netgi buvo vadinamas supermaistu.

Tačiau dietologė Sara Stanner įspėjo, kad teigiamas jo poveikis pasireiškia tik vartojant tokį medų labai mažais kiekiais. Todėl ji nesiūlo laikyti medų sveiku pasirinkimu.

Dietologė taip pat paskelbė, kiek kalorijų yra meduje: „Arbatiniame šaukštelyje medaus yra 23 kalorijos ir 6 gramai pridėtinio cukraus. Palyginkite tai su arbatiniu šaukšteliu stalo cukraus, kuriame yra 16 kalorijų ir 4 g pridėtinio cukraus, net jei medus yra saldesnis, ir jo mažiau reikia saldžiam skoniui išgauti.“

S.Stanner pridūrė: „Šiek tiek medaus nepadarys jokio žalos. Bet privalote prisiminti, kad jis jūsų organizmui suteikia papildomo pridėtinio cukraus ir kalorijų.“

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.