Tyrimas: kai kurios daržovės ne tirpdo, o augina kilogramus

Pasitvirtino tai, apie ką buvo kalbama jau seniai – bulvės kenkia dailiai talijai. Tačiau, kaip parodė naujausi tyrimai, ši daugelio pamėgta kukli daržovė nėra vienintelis besilaikančiųjų dietos priešas.

Brokoliai – viena iš daržovių, labiausiai padėjusių mesti svorį.<br>123rf nuotr.
Brokoliai – viena iš daržovių, labiausiai padėjusių mesti svorį.<br>123rf nuotr.
Bulvės yra naudingos, bet jose gausu krakmolo ir mažai vandens, todėl jos yra vienos kaloringiausių daržovių.<br>123rf nuotr.
Bulvės yra naudingos, bet jose gausu krakmolo ir mažai vandens, todėl jos yra vienos kaloringiausių daržovių.<br>123rf nuotr.
Iš daržovių labiausiai mesti svorį padėjo žiediniai kopūstai.<br>123rf nuotr.
Iš daržovių labiausiai mesti svorį padėjo žiediniai kopūstai.<br>123rf nuotr.
Geriausiai nereikalingus riebalus tirpdė mėlynės. Kasdien suvalgant po saują mėlynių svoris nukrisdavo apytiksliai 700 gramų.<br>123rf nuotr.
Geriausiai nereikalingus riebalus tirpdė mėlynės. Kasdien suvalgant po saują mėlynių svoris nukrisdavo apytiksliai 700 gramų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Oct 1, 2015, 7:43 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 2:16 PM

Norintys sulieknėti turėtų nepiktnaudžiauti ir saldžiaisiais kukurūzais bei žirniais. O štai kai kurios uogos gali tiesiog stebuklingai ištirpdyti nereikalingus kilogramus.

Didelis ir ilgalaikis tyrimas

Net ir salierai, kurie dažnai laikomi dietiniu maistu, stebuklingai svorio nesumažina. Bet jeigu valgysite daugiau mėlynių, džiovintų slyvų ir žiedinių kopūstų, greičiau galėsite pasidžiaugti norimu svoriu.

Tai paaiškėjo Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkams atlikus tyrimą, kurio metu išsamiai išanalizuota daugiau kaip 130 tūkst. JAV gyvenančių vyrų ir moterų dieta.

Tyrimas truko 24 metus. Kas 4 metus tirtieji žmonės atsakinėdavo į klausimus, kaip dažnai jie valgė 131 skirtingą valgį, įskaitant vaisius ir daržoves.

Tirtieji buvo nuolat sveriami. Jie taip pat mokslininkams pateikdavo informaciją apie rūkymą, sportą, laiką, praleistą prie televizoriaus, ir kitas savo gyvenimo veiklas.

Per tą laiką buvo surinkta daug informacijos, kurią mokslininkai naudojo įvairiais tikslais. Bet labiausiai jie kreipė dėmesį į tai, kiek įtakos svorio pokyčiams turėjo vaisiai ir daržovės, rašo interneto puslapis „MailOnline“.

Kuo naudingos mėlynės?

Nenuostabu, kad tų, kurie valgė daugiau vaisių ir daržovių, svoris pamažu krito.

Vaisiai šiuo atveju buvo du kartus naudingesni nei daržovės. Kasdien papildomai suvartojama vaisių porcija lėmė svorio pokyčius. Per ketverius metus svoris sumažėdavo beveik po 200 gramų.

Geriausiai nereikalingus riebalus tirpdė mėlynės. Kasdien suvalgant po saują mėlynių svoris nukrisdavo apytiksliai 700 gramų.

Džiovintos slyvos, obuoliai, kriaušės, braškės, razinos ir vynuogės taip pat labai padėjo mesti svorį.

Svoris krito, nes paprastai žmonės šiomis uogomis ir vaisiais pakeisdavo riebius desertus. Be to, šiuose vaisiuose ir uogose buvo gausu augalinių medžiagų, vadinamų polifenoliais, kurie tiekia daug naudos sveikatai, pavyzdžiui, pagreitina medžiagų apykaitą ir padeda organizmui lengviau perdirbti cukrų.

Tegyvuoja žiediniai kopūstai

Iš daržovių labiausiai mesti svorį padėjo žiediniai kopūstai. Kitos svorį sparčiau tirpdančios daržovės yra brokoliai ir briuseliniai kopūstai.

Tyrėja Monica Bertoia, rašanti į žurnalą „PLOS Medicine“, pasakojo, kad kiekvieno produkto atskira nauda gali atrodyti menka, bet vertinant juos kartu situacija pasikeičia.

„Nors svorio pokyčiams kiekvienos atskiros vaisių ir daržovių porcijos nauda atrodė kukli, tačiau jeigu kasdien valgysite ne po vieną daržovių porciją, bet po dvi ir nuo vienos vaisių porcijos per dieną pereisite prie dviejų, tai lems ryškų svorio pokytį“, – paaiškino M.Bertoia.

Sveikatai gali būti naudinga ne tik numesti nereikalingus kilogramus, bet ir išlaikyti tą patį svorį, jo palaipsniui nepriaugant.

Bulvės yra ir naudingos

Ne visos daržovės padeda išlaikyti dailias kūno linijas. Kukurūzai, žirniai ir bulvės netgi lemia svorio augimą. Daktarė M.Bertoia patarė bulves verčiau pakeisti nevalytais ryžiais ir visadalių grūdų duona.

Tačiau Britų dietologų asociacijos (BDA) narė Rebecca Lawton nemano, kad reikėtų visiškai atsisakyti bulvių.

„Bulvėse yra daug naudingų dalykų. Jose yra gausu vitamino C, kalio, ląstelienos ir jos suteikia sotumo jausmą“, – teigė dietologė.

Vis dėlto bulvėse gausu krakmolo ir mažai vandens, todėl jos yra vienos kaloringiausių daržovių.

Štai kodėl mitybos specialistai linkę bulves grupuoti su duona, ryžiais ir makaronais.

BDA specialistai pataria sumažinti bendrą bulvių, duonos, ryžių ir makaronų suvartojimą iki saujos dydžio vienai porcijai.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.