Kodėl žmonės valgo bananų žievę? Jie žino tai, ko nežinome mes

Galbūt sunku patikėti, bet banano žievė yra ne tik valgoma, bet ir naudinga. Paprastai ją išmetame į šiukšlių dėžę, bet žmonės iš daugybės kitų šalių, pavyzdžiui, Indijos, banano žievę valgo jau seniai. Matyt, jie žino kai ką daugiau nei mes.

Išmesdami banano žieveles teršiame aplinką.<br>123rf nuotr.
Išmesdami banano žieveles teršiame aplinką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2015, 8:30 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 1:22 AM

Vidutinio dydžio bananas yra labai maistingas, rašo businessinsider.com.

Jame yra 12 proc. rekomenduojamos paros skaidulų normos (tai palengvina žarnyno veiklą, taip pat gali sumažinti diabeto riziką), 17 proc. paros vitamino C dozės (tai padeda imuninės sistemos veiklai), 20 proc. rekomenduojamos vitamino B6 dozės (jis organizmui padeda maistą versti energija), 12 proc. parai reikalingos kalio normos (jis padeda ląstelių, audinių ir organų vystymuisi) bei 8 proc. reikalingo magnio (tai svarbu gliukozės bei kraujospūdžio reguliavimui ir energijos gamybai).

Tiek medžiagų gaunate suvalgę tik minkštimą, o jei suvalgytumėte ir žievelę, organizmas gautų dar daugiau naudingų medžiagų.

„Žievėje yra daugybė vitaminų B6 ir B12, magnio, kalio, skaidulų ir baltymų,“ – teigė mitybos ekspertė Laura Flores.

Baiminatės, kad banano žievė kieta ir šiek tiek karti? Kad ji taptų priimtinesnio skonio, galima jos įmaišyti į tirštąjį kokteilį arba pakaitinti – pakepinti ar pavirti ją bent 10 minučių. Žievės skaidulos dėl karščio suskyla, todėl ji suminkštėja, tampa lengviau kramtoma bei virškinama.

Be to, kuo labiau prinoksta bananas, tuo plonesnė ir saldesnė pasidaro jo žievė. Taip yra todėl, kad augalai nokdami išskiria etilenu vadinamą hormoną.

Etilenas keičia molekulinę banano žievės struktūrą: sudėtingus cukraus junginius paverčia paprastais bei suskaido pektiną, kuris palaiko žievelės standumą. Dėl pektino banano spalva iš geltonos keičiasi į rudą.

Jei nenorite valgyti banano žievės, galite ją panaudoti kitaip – įmerkite į vandens kibirą, leiskite pastovėti kelias dienas, o tada laistykite augalus – šios natūralios trąšos sustiprins augalus.

Taip pat galima ant banano žievės orkaitėje kepti mėsą – ji išliks minkšta ir drėgna.

Tačiau nepamirškite – prieš valgant ar naudojant žievę svarbu gerai ją nuplauti.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.