Energijos bomba: trys Gražinos Gum žalieji kokteiliai

Leiskite sau pailsėti nuo maisto ruošos, o skrandžiui – nuo sunkaus virškinimo. Medikė, augalinio maisto ekspertė Gražina Gum ragina kelias dienas praleisti geriant tiktai sveikus kokteilius – taip gausite ir maisto, ir energijos. 

Žalieji kokteiliai labai lengvai virškinami. Plakant žalių lapų ir vaisių ląstelės yra puikiai suskaidomos, dėl to organizmas gali lengviau įsisavinti maisto medžiagas.<br>123rf nuotr.
Žalieji kokteiliai labai lengvai virškinami. Plakant žalių lapų ir vaisių ląstelės yra puikiai suskaidomos, dėl to organizmas gali lengviau įsisavinti maisto medžiagas.<br>123rf nuotr.
G. Gum ragina pasirinkti kurį nors savaitgalį ar kelias savaitės dienas praleisti tik su maistingais, detoksikuojančiais kokteiliais, kurie ne tik naudingi, bet ir skanūs.
G. Gum ragina pasirinkti kurį nors savaitgalį ar kelias savaitės dienas praleisti tik su maistingais, detoksikuojančiais kokteiliais, kurie ne tik naudingi, bet ir skanūs.
„Šokoladinis imbieras“.
„Šokoladinis imbieras“.
„Riešutinė braškė“.
„Riešutinė braškė“.
Kokteilis su grūdais.
Kokteilis su grūdais.
Kasdien išgerdami 2–3 stiklines žaliojo kokteilio, suvartosite pakankamai žalialapių augalų.<br>123rf nuotr.
Kasdien išgerdami 2–3 stiklines žaliojo kokteilio, suvartosite pakankamai žalialapių augalų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Oct 26, 2015, 5:40 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 9:44 PM

„Virškinimo sistemai nelengva virškinti prastai dantimis sukramtytų žalėsių, tokių, kaip petražolės, morkų lapai, dilgėlės ir kiti žalumynai. Geriau šį darbą patikėti trintuvui. Reikia tik išmanyti, ką su kuo maišyti.

Vaisiuose, daržovėse ir žalėsiuose gausu ne tik mikroelementų, bet ir ląstelienos, kuri tarsi kempinė valo žarnyną ir atkuria mikroflorą. Žalėsiuose itin gausu chlorofilo bei kitų mums naudingų medžiagų, bet visą naudą galime gauti tik susmulkinę ar sumalę augalus į kokteilį“, – vis labiau populiarėjančių žaliųjų kokteilių naudą paaiškino G.Gum.

Ji ragina pasirinkti kurį nors savaitgalį ar kelias savaitės dienas praleisti tik su maistingais, detoksikuojančiais kokteiliais, kurie ne tik naudingi, bet ir skanūs. Tą dieną ar kelias dienas reikėtų atsisakyti kito maisto, taip pat ir alkoholio, kavos, cukraus, miltinių ir gyvūninės kilmės produktų.

Žaliųjų kokteilių jėga

Žalieji kokteiliai yra puikus maistas dėl daugybės biologiškai veiklių medžiagų. Su jais organizmas gauna įvairiausių naudingų medžiagų iš augalų, kurių niekada tiek nesukramtytų ir juolab nesuvirškintų.

Žalieji kokteiliai labai lengvai virškinami. Plakant žalių lapų ir vaisių ląstelės yra puikiai suskaidomos, dėl to organizmas gali lengviau įsisavinti maisto medžiagas. Pasak žaliųjų kokteilių kūrėjos ir išradėjos Viktorijos Butenko, maisto medžiagos iš tokių kokteilių pradedamos virškinti jau burnoje, o žarnyne jos tarsi kempinės atlieka valymo funkciją. Žarnynas tampa švaresnis ir atkuriama tinkama mikroflora, taigi kartu stiprėja imunitetas.

Žaliuosiuose kokteiliuose gausu chlorofilo. Natūraliosios medicinos atstovai pastebėjo, kad chlorofilo molekulė yra labai panaši į žmogaus kraujo hemoglobino molekulę. Taigi organizmas šią medžiagą labai gerai ir lengvai įsisavina.

Mitybos specialistai teigia, kad daugelis žmonių – ir visavalgiai, ir vegetarai – valgo per mažai žalumynų. Kasdien išgerdami 2–3 stiklines žaliojo kokteilio, suvartosite pakankamai žalialapių augalų.

Ar žinote?

Įvairių alergijų priežastis gali būti padidėjęs organizmo rūgštingumas. Sąnarių skausmas juntamas, kai rūgštys pakeičia sąnarinį tepalą ir dėl nepakankamos mitybos sąnarių kremzlės nusidėvi.

Įvairias kvėpavimo takų ligas taip pat dažnai paskatina rūgštys. Jų pertekliaus kamuojami asmenys skundžiasi galvos skausmais, bloga nuotaika, energijos trūkumu, nerviniu išsekimu, jautrumu, taip pat nevaldomomis emocijomis, gyvenimo džiaugsmo praradimu, apatija, nuovargiu, atsirūgimu rūgštimi, vidurių užkietėjimu. Juos dažnai vargina nuolatinė sloga, ašarojančios akys, odos egzemos, skrandžio ir kitų vidaus organų negalavimai.

Tai vadinamosios civilizacijos ligos. O kokia visa to priežastis? Per mažai judame, valgome per daug ir per sočiai, gausus gyvūninės kilmės baltymų maistas rūgština organizmą, dažnas nevengia alkoholio, be saiko geria kavą, rūko ir patiria daug streso.

Organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra, arba kas yra pH pH (vandenilio jonų rodiklis) – tai dydis, nusakantis vandenilio jonų (H+) koncentraciją tirpale, tai yra tirpalo rūgštingumą ar šarmingumą. Svarbiausias yra kraujo pH, kurio norma yra nuo 7,32 iki 7,35. Net ir labai mažas (vos keliomis dešimtosiomis dalimis) šios normos pokytis paveikia organizmo elektrocheminius procesus, ir žmogaus sveikatai ima grėsti pavojus, todėl organizmas daro viską – gamina cholesterolį ir riebalus, ima iš kaulų kalcį, magnį ir kitus šarminius elementus, kad išlaikytų šią kraujo pH normą.

Jei žmogus maitinasi sveikai – valgo natūralų maistą ir praktikuoja sveiką gyvenimo būdą, organizmas lengvai palaiko normalų pH. Deja, šiandien daugelio žmonių dietoje vyrauja rafinuoti produktai – cukrus, balta duona ir baltų miltų gaminiai, baltieji ryžiai, nesveiki (hidrinti) riebalai (margarinas, tepieji mišiniai, aliejai), vartojama per daug gyvūninės kilmės baltymų. Visi šie produktai labai rūgština organizmą ir ilgainiui sukelia sveikatos sutrikimus bei lėtines ligas. Ką galime pakeisti?

Pradėkite nuo žaliųjų kokteilių rytais. Tai padės organizmui pailsėti ir natūraliai apsivalyti – detoksikuotis. Daigai, vaisiai, žalėsiai, daržovės, ypatingi produktai, fermentuotas maistas padeda greičiau atkurti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą. Štai kodėl žmonės, įtraukdami į savo mitybos racioną daugiau gyvo maisto, tampa gyvybingi, linksmesni, atranda gyvenimo džiaugsmą, norą judėti, sportuoti.

Jeigu nežinote, kokius kokteilius ir kaip gaminti – įkvėps nauja Gražinos Gum knyga „3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai“.

Gardūs, maistingi turėtų patikti bet kokio amžiaus žmonėms. Kokteilių receptus galima taikyti pagal programą tris dienas, mėgautis jais vieną dieną arba labiausiai patikusius tiesiog gerti, kada širdis geidžia. „Subalansuota, natūrali, gardi, lengva ir visavertė programa ne tik išvalys ir atjaunins organizmą, bet ir papildys reikiamomis medžiagomis. Taip pat įsitikinsite, kad netruks „aptirpti“ ir nereikalingi kilogramai“, – teigė knygos autorė.

Pateikiame tris kokteilius iš G.Gum knygos

„Riešutinė braškė“ Ingredientai:

1 ananaso skritinys

½ stiklinės braškių

1 bananas

2 šaukštai chia (ispaninių šalavijų) sėklų

1 šaukštas riešutų sviesto Riešutų sviestą rinkitės pagamintą ne iš kepintų riešutų. Braškės tinka ir šaldytos. Viską sudedame į trintuvą, įpilame vandens, kad apsemtų, ir sutriname.

„Šokoladinis imbieras“

Ingredientai 1 bananas 1 apelsinas

2 šaukštai kakavos

¼ šaukštelio cinamono

1 šaukštelis medaus arba 2 datulės Viską sutriname trintuvu. Labai tinkamas kokteilis, kai norisi kavos su desertu. Bus pats tinkamiausias pavakarių gėrimas ir maistas. Kokteilis su grūdais

Ingredientai 1 obuolys

1 agurkas

¼ citrinos

2–3 šaukštai daigintų kviečių arba rugių grūdų

10 petražolių šakelių

5 krapų šakelės Viską gerai sutriname trintuvu, įpylę vandens, kad apsemtų. Šis kokteilis gausus B grupės vitaminų, chlorofilo ir medžiagų, reikalingų gerai inkstų ir šlapimo sistemos veiklai palaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.