Populiariausi – Lietuvoje sunokinti egzotiški vaisiai

Prieš kelias dešimtis metų šie vaisiai

Šiemet bananų nupirkta beveik dešimtadaliu daugiau nei pernai.<br>123rf nuotr.
Šiemet bananų nupirkta beveik dešimtadaliu daugiau nei pernai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-10-30 13:48, atnaujinta 2017-10-06 20:51

Bananai, nepriklausomai nuo metų laiko, yra pats populiariausias vaisius Lietuvoje, teigia prekybos tinklo „Maxima“ atstovai. Šie vaisiai patenka ir į perkamiausių prekių „Maxima“ parduotuvėse penketuką.

Pasak „Maxima LT“ prekybos vadovo Norberto Žiobos, bananai populiarūs ištisus metus – jie yra beveik kiekvieno pirkėjo krepšelyje. „Maxima“ duomenimis, šiemet bananų nupirkta beveik dešimtadaliu daugiau nei pernai.

„Manome, kad tokį bananų populiarumą Lietuvoje lėmė priimtinos šio vaisiaus skoninės savybės, prieinama kaina, taip pat ir istorinės aplinkybės. Prieš kelias dešimtis metų šie vaisiai parduotuvėse buvo deficitas, dabar bananai – viena pačių svarbiausių prekių, kurią gali rasti ir kuria konkuruoja praktiškai kiekviena šalies parduotuvė“, – sakė N. Žioba.

Bananų pardavimai stabiliai auga jau penkerius metus – nuo 2010 iki 2015 m. šių vaisių pardavimai išaugo net 34 proc. Šiokia tokia pardavimų dinamika pastebima tik lyginant šiltąjį ir šaltąjį metų laikus. Pavyzdžiui, praėjusiais metais daugiausiai bananų nupirkta gegužės mėnesį – tuomet jų parduota per 1,3 mln. tonų, mažiausiai – rugsėjį (725 tūkst. tonų).

Prekybos tinklas „Maxima“ iš bendrovės „Augma“ šiemet pradėjo pirkti bananų nokinimo paslaugą. Iki tol bananai, Europą pasiekiantys žali, nokinti kitose Europos šalyse.

Pasak UAB „Augma“ direktoriaus Edmundo Žižio, bananų nokinimas toje šalyje, kurioje jais bus prekiaujama, padeda užtikrinti maksimalų vaisių šviežumą ir kokybę.

„Pirmiausia sunokinamas reikiamas jų kiekis, tad jau sunokę bananai nebetransportuojami ilgą laiką, nesandėliuojami, o yra iškart vežami į parduotuves, nes temperatūros ir drėgmės kitimai labai stipriai lemia bananų kokybę. Antra, vaisiai nokinami tiek, kiek sunokusius vaisius mėgsta tos šalies pirkėjai, bananai sunoksta gražiai ir tolygiai ir svarbiausia – pačiu laiku“, – sakė E. Žižys.

Bananai nokinami specialiose sandariose patalpose, kuriose užtikrinama tinkama ir stabili temperatūra, drėgmė bei šiek tiek padidinama etileno dujų koncentracija. Šias dujas natūraliai nokdami išskiria patys vaisiai. Nokinant bananus tinkamoje temperatūroje ir drėgmėje bei cirkuliuojant etileno dujoms, patalpoje atkuriamos natūralios bananų nokimo sąlygos. Skirtumas tik tas, kad tokiu būdu procesas visiškai kontroliuojamas, ko atviroje gamtoje pasiekti nepavyktų.

Pasitelkus etileno dujas Lietuvoje ir kitose Europos šalyse yra nokinami ir mangai, papajos, avokadai bei kiti citrusiniai vaisiai. Namų sąlygomis šios dujos vaisiams nokinti naudotos ir anksčiau – kaimuose vaisius, kad šie greičiau noktų, dėdavo ant šieno, kuris turi savybę etileno dujas sulaikyti. Šias dujas išskiria ir kiti jau sunokę vaisiai – dėl to žalesnė bananų kekė šalia sunokusių obuolių noks greičiau nei padėta atskirai.

Šiuo metu prekybos tinklas „Maxima“ bananus perka iš Ekvadoro. Skirtingais metų laikais bananai į Lietuvą atkeliauja iš Pietų Amerikos – Kolumbijos, Panamos, Kosta Rikos arba Afrikos. Bendrovė „Augma“ bananus nokina ir „Maxima“ parduotuvėms Latvijoje bei Estijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.