Dietologė apie cukraus žalą: per 10 dienų jos neatitaisysite

Nors naujo nedidelio tyrimo autoriai teigia, kad neigiamas cukraus poveikis gali būti atitaisomas vos per 10 dienų, gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė LRT radijui sakė, kad tokio greito rezultato gauti negalima.

Žmogus, kuris vartoja daug cukraus, medaus, uogienių, šiuos produktus turėtų keisti kitais skaniais, bet ne tokiais saldžiais gaminiais: trapučiais, džiovinta, skrudinta duona, duoniukais, duonelėmis.<br>123rf nuotr.
Žmogus, kuris vartoja daug cukraus, medaus, uogienių, šiuos produktus turėtų keisti kitais skaniais, bet ne tokiais saldžiais gaminiais: trapučiais, džiovinta, skrudinta duona, duoniukais, duonelėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Nov 3, 2015, 7:50 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 3:09 AM

„Tėvai turėtų žinoti, kad vaiko suvartojamas maisto kiekis turėtų atitikti jo amžiui rekomenduojamas kalorijas. Reikia prisiminti lenteles, kiek kalorijų reikia trejų metų, penkerių metų vaikui. Tai priklauso ir nuo to, ar jis – greitai augantis aukštų tėvų vaikas, ar smulkesnis ir mažesnis“, – priminė J. Dobrovolskienė.

Naujo tyrimo metu buvo stebimi 43 nutukę vaikai. Tyrimas parodė, kad, iš raciono pašalinus pridėtinį cukrų, vos po dešimties dienų iš karto pagerėjo jų kraujospūdis, cholesterolio ir kitų medžiagų apykaitos rodikliai.

Gydytoja dietologė J. Dobrovolskienė LRT radijui sakė, kad per didelis cukraus ar riebalų, suvartojamų su maistu, kiekis lemia antsvorį ir nutukimą: „Visi produktai: tiek cukrus, tiek sviestas, yra valgomi, bet gautas kalorijas turime sudeginti dirbdami fizinį darbą, judėdami.“

Be to, pabrėžė dietologė, žmogus, kuris vartoja daug cukraus, medaus, uogienių, šiuos produktus turėtų keisti kitais skaniais, bet ne tokiais saldžiais gaminiais: trapučiais, džiovinta, skrudinta duona, duoniukais, duonelėmis. „Tai skanūs ir nesaldinti maisto produktai. Be to, ir vaisiai yra vieni skanesnių maisto produktų. Jais ir keiskime“, – patarė J. Dobrovolskienė.

Atliekant minėtą tyrimą jogurtas buvo keičiamas nesaldžiais riestainiais, o pyragėliai – keptais bulvių traškučiais. Dietologė sutinka, kad namuose galima plonai supjaustyti bulves ir pasigaminti traškučių, tačiau dažniausiai jie perkami ir turi daugybę riebalų bei kitų priedų. Taigi, pabrėžia ji, traškutis traškučiui nelygus.

„Jei norite keisti produktus į ne tokius energiškai efektyvius, vienas iš siūlymų – jogurtas. Jei natūralus jogurtas bus valgomas su trintais ar supjaustytais vaisiais, jis bus puikiausias pakaitalas cukrui, kuris suvartojamas, kad ir mažomis porcijomis, valgant saldintus produktus“, – pataria J. Dobrovolskienė.

Nors naujo tyrimo autoriai teigia, kad žalingą cukraus poveikį galima atitaisyti per 10 dienų, tačiau dietologė pastebėjo, kad tai nėra tiesa.

Be to, priminė ji, sviestas, lašiniai, riebios dešrelės, saldumynai nėra tinkamos mitybos pagrindas – juk net ir nekaltuose batonėliuose yra sočiųjų riebalų, kurie daro labai blogą įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.