Kam verta valgyti daugiau razinų, o kam jų vengti?

Mėgstate razinas? Tai puikus užkandis, kuriuo galima gardžiuotis ir namuose, ir darbe. Tuo pačiu tai sveikas užkandis, itin naudingas tiems, kas nori sumažinti širdies ligų riziką. Tačiau juo nereikėtų piktnaudžiauti, o kai kuriems žmonėms razinų derėtų vengti.

Razinos – puikus energijos šaltinis.<br>123rf nuotr.
Razinos – puikus energijos šaltinis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 9:11 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 2:40 AM

Razinos – natūralus energijos šaltinis, alternatyva energiniams gėrimams ar batonėliams. Jos ne tik suteikia energijos ir jėgų fizinei veiklai, bet ir yra gerokai pigesnės bei maistingesnės. Tad razinas kaip užkandį renkasi ir profesionalūs sportininkai, ir mėgėjai. 

Šios gardžios uogos naudingos ne tik sportuojantiems, bet ir saugantiems širdį. Jose nėra riebalų, tačiau yra daug kalio, padedančio kontroliuoti elektrolitų veiklą organizme ir labai reikalingo širdies raumens veiklai.

Interneto portalas livestrong.com nurodo, kad tokie neperdirbti produktai, kaip razinos gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Tai ne tik pagerina bendrą sveikatą, bet ir sumažina tam tikrų ligų riziką – infarkto, insulto, hipertenzijos.

Tačiau piktnaudžiauti jomis nereikėtų – ketvirtadalyje puodelio razinų yra 130 g kilokalorijų. Be to, razinose yra daug ne tik skaidulų, bet ir cukraus – dėl to kai kuriems žmonėms, netoleruojantiems fruktozės, dėl razinų ima pūsti pilvą.

Nepageidaujamų pasekmių – pilvo pūtimas ir dujų išsiskyrimas – gali kilti  ir tokiu atveju, jeigu jūsų mityboje per mažai skaidulų, ir vienu ypu sukirtote daug razinų.

Razinos puikios ir tuo, kad jos yra atsparios karščiui, tad jas galima valgyti ne tik kaip užkandį, berti į salotas, bet ir dėti į kepinius ar ruošiant paukštienos, liesos kiaulienos patiekalus, jų galima pasiimti į kelionę, kur neišvengiami temperatūrų svyravimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.