Pakeistos struktūros riebalai – legalūs nuodai ant jūsų stalo

Jei manote, kad maisto produktuose negali būti nieko blogiau už aromato ir skonio stipriklį E-621, – klystate. Daug pavojingesni žmogaus organizmui yra hidrinti riebalai, kurių gausu mūsų kasdien vartojamuose maisto produktuose. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Pasak A.Unikausko, geriau rinktis nerafinuotą, natūralesnį aliejų.<br>123rf nuotr.
Pasak A.Unikausko, geriau rinktis nerafinuotą, natūralesnį aliejų.<br>123rf nuotr.
Konditerijos gaminiai, aliejuje gruzdinti produktai yra tai, ko reikėtų vengti.<br>123rf nuotr.
Konditerijos gaminiai, aliejuje gruzdinti produktai yra tai, ko reikėtų vengti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2016, 9:26 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:35 PM

„Hidrinti riebalai buvo išrasti kaip pigus, geros konsistencijos, ilgą galiojimo laiką turintis sviesto pakaitalas. Jie yra ypač kenksmingi kraujagyslėms. O kai jos užsikemša, širdies ir smegenų ligos tampa neišvengiamos“, – aiškina profesorius.

Hidrinti riebalai, dar vadinami transriebalais, – tai augalinis aliejus, kuris kambario temperatūroje yra skystas, o chemiškai pakeitus jo struktūrą, tampa kietu. Hidrinimas vyksta kelias valandas aukštoje temperatūroje – iki 240 laipsnių. Taip jie įgauna kietą konsistenciją. Tokie riebalai – žaliava margarinui ir kulinariniams riebalams gaminti. 

Šie riebalai, pasak A.Unikausko, didina vadinamojo blogojo ir mažina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Tai medžiaga, labiausiai didinanti koronarinės širdies ligos ir insulto riziką. Taip pat jie siejami su staigia mirtimi nuo širdies ligų, diabeto ir net vėžio rizika. 

Anot A. Unikausko, hidrintų riebalų daugiausia yra kasdien mūsų vartojamuose produktuose – rafinuotame aliejuje, majoneze, greitame maiste, kukurūzų spragėsiuose, bulvių traškučiuose, beveik visuose konditerijos gaminiuose.

Šie riebalai labai naudingi maisto pramonei – su jais pagaminti lengviau, taip pat hidrinti riebalai smarkiai pailgina gaminio galiojimo laiką.

Vistik riebalų žmogui, pasak A.Unikausko, reikia – jie padeda organizmui pasisavinti kai kuriuos vitaminus.

Sveikiausi riebalai yra nerafinuotame aliejuje, riešutuose, avokaduose – tai produktai, kuriuose yra vadinamųjų nesočiųjų riebiųjų rūgščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.