Alus su nuolaida – pinklės nepastabiems pirkėjams

Daugelis žmonių  įpratę skrupulingai tikrinti pieno ir mėsos produktų galiojimo laiką ieškodami šviežesnių produktų lentynos gale, nes būtent ten jie dažniausiai atsiduria siekiant pirma parduoti senesnius.

Dažnas pirkdamas alų pamiršta pažiūrėti į etiketėje nurodytą galiojimo laiką.<br>123rf nuotr.
Dažnas pirkdamas alų pamiršta pažiūrėti į etiketėje nurodytą galiojimo laiką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 3:29 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 8:15 PM

Tačiau ar tikrinate ir kitų produktų galiojimo laiką, pavyzdžiui, alaus? O gal manote, kad jo galiojimo data būna labai ilga?

Pasibaigęs galiojimo laikas

Vilnietis Alvydas pasakojo niekada į alaus galiojimo laiką neatkreipdavęs dėmesio.

Tačiau tąkart viename sostinės prekybos centrų jau gundėsi pirkti alaus, kuriam buvo taikoma palanki akcija, kol išgirdo kito pirkėjo repliką, kad šios prekės galiojimo laikas jau pasibaigęs.

Pažvelgęs į etiketę Alvydas įsitikino, jog tai tiesa. Buvo gruodžio 31 diena, Naujųjų metų išvakarės. O ant etiketės buvo parašyta, kad alaus galiojimo laikas baigėsi gruodžio 27-ąją, tai yra, prieš keturias dienas.

Tad kas gi būtų grėsę išgėrus alaus, kurio galiojimo laikas pasibaigęs, nors ir neseniai?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Aurelija Drumstienė sakė, kad niekas negali numatyti, kokia bus individuali žmogaus organizmo reakcija į skirtingus produktus.

Tačiau specialistė įspėjo nevartoti jokių maisto produktų, kurių vartojimo laikas yra pasibaigęs.

Terminai nurodomi dvejopai

Maisto produktų etiketėse tinkamumo vartoti laikas gali būti nurodomas dvejopai: „Tinka vartoti...“ iki tam tikros datos arba „Geriausias iki...“.

„Užrašu „Geriausias iki...“ dažniausiai ženklinami negreitai gendantys produktai, pavyzdžiui, miltai, kruopos ir jų gaminiai, arbatžolės, kava ir kita. Tokių produktų pavartojus net ir pasibaigus terminui „geriausias iki...“, pavojaus sveikatai tikrai nebus. Dažniausiai ilgainiui prastėja tokių produktų skonio ir kokybinės savybė bei sumažėja maistinė vertė“, – paaiškino A.Drumstienė.

Gamintojas, rašydamas datą ir nurodydamas „Tinka vartoti iki ...“, atsako už tokio maisto produkto kokybę, išvaizdą, juslinius rodiklius ir mikrobiologinę saugą. Tai ypač aktualu greitai gendantiems produktams.

Galiojimo laikas baigiasi etiketėje nurodytos dienos 24 valandą. Prekybininkams draudžiama prekiauti produktais, kurių tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs.

Kam pranešti apie pažeidimus?

A.Drumstienė džiaugėsi, kad Lietuvos vartotojai vis labiau gilinasi į produktų ženklinimą.

Jeigu pastebėjote, kad prekybos vietoje pardavinėjamas produktas, kurio tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, apie tai reikėtų pranešti parduotuvės atsakingam asmeniui.

Be to, apie pastebėtą pažeidimą reikėtų informuoti ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba užpildant pranešimą internetinėje svetainėje www.vmvt.lt .

Nors VMVT neturi galimybių užtikrinti nuolatinio inspektorių budėjimo, kiekvienas skundas ar pranešimas vis tiek yra tiriamas. Patikrinimai atliekami artimiausią darbo dieną.

Pasitvirtina trečdalis skundų

Atsižvelgiant į statistiką, vidutiniškai 30 proc. vartotojų skundų pasitvirtina.

2015 m. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukė 1 687 vartotojų pranešimų apie pažeidimus prekybos vietose.

243 pranešimai buvo susiję su ženklinimo pažeidimais. Iš jų pusė pasitvirtino.

Anot A.Drumstienės, teigti, kad vieno pavadinimo prekybos centruose fiksuojama daugiau ar mažiau pažeidimų, tikrai negalima. Viskas priklauso nuo vartotojų poreikių, aktyvumo pranešant apie pastebėtus pažeidimus, sezoniškumo ir kitų veiksnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.