Juodasis sąrašas: produktai, kurių niekada nevartoja gydytojai

Ar jums įdomu, koks maistas patenka ant jūsų stalo? Ką valgo ir geria jūsų vaikai? Technologijos šiandien leidžia sukurti maisto produktus, kurie neturi jokios mitybinės vertės – juose nėra nei kalorijų, nei vitaminų, nei mikroelementų – tiktai apvalus nulis. 

Į šoninė, ir balta duona patenka į juodąjį sąrašą.<br>123rf nuotr.
Į šoninė, ir balta duona patenka į juodąjį sąrašą.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 19, 2016, 6:25 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 1:51 PM

Portalas „Daily Meal“ apklausė kelias dešimtis gydytojų – nuo įžymiojo šou vedėjo daktaro M.Ozo iki universitetų dėstytojų ar asmeninių gydytojų. Medikai pasidalino savo mintimis apie produktus, kurių jie nevalgo ir kodėl. Gal į kai kuriuos patarimus verta įsiklausyti ir jums?

Energiniai gėrimai

Arielis Fensteris iš McGillio universiteto teigia, kad energiniai gėrimai – tarsi mirties eliksyras. „Daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas ir gausybė kofeino sukelia prieširdžių virpėjimą. Pridėjus dirbtinį skonį, konservantus ir spalvą, kurios nerasite niekur gamtoje, gauname priklausomybę sukeliantį pavojingą gėrimą“.

Valgyti paruoštos salotos

Manote, kad parduotuvėje įsigiję paruoštų salotų sveikai papietausite? „Tos daržovės būna taip ilgai stovėjusios ir tokios suvytusios bei negyvos, kad jas atgaivintų nebent kokia daržovių viagra“, – pasišaipė A.Fensteris. Tokių salotų mitybinė vertė, pasak jo, – nulinė. „Zombių maistas“, – įvertino mokslininkas.

Duona ir makaronai

„Aš niekada nevalgau duonos ir makaronų“, – pripažino knygos „Galas nugaros skausmams“ autorius neurochirurgas Patrickas Rothas. Gydytojas stengiasi valgyti produktus, kurie turi žemą glikemijos indeksą – taip jis siekia palaikyti nedidelį insulino lygį kraujyje.

Duona ir makaronai, pasak P.Rotho, pasižymi dviem blogomis savybėmis: šie produktai turi aukštą glikemijos indeksą, dėl kurio insulino lygis greičiau pakyla, bet greičiau ir nusileidžia – dėl to sotumo jausmas trunka trumpiau. Be to, šie produktai, pasak P.Rotho, yra skanūs ir sukelia tam tikrą priklausomybę.

Alkoholis

Dermatologas Davidas Soleymani teigė vengiantis alkoholio, mat jis paskatina uždegiminius procesus odoje, o kartu – egzemą ar psoriazę. Taip pat alkoholis skatina skysčių pasišalinimą, tad oda greičiau vysta, sensta, raukšlėjasi.

Šoninė

„Niekada nevalgau šoninės, nes joje yra daug riebalų, skatinančių cholesterolio gamybą“, – teigė Omidas Javadi, širdies kraujagyslių ir krūtinės ląstos chirurgas, dirbantis Gerųjų samariečių ligoninėje San Chosė (Kalifornija). „Manau, kad šoninė yra turbūt pats blogiausias maisto produktas planetoje. Gaila, bet kartu ir vienas mėgstamiausių. O juk joje – vieni riebalai“, – sakė gydytojas.

Gazuoti gėrimai

Šiaurės Karolinoje dirbantis žinomas kardiologas Kevinas Campbellas niekada negeria gazuotų gėrimų: „Juose yra daug cukraus ir fruktozės, jie neturi jokios mitybinės vertės. Tokie gėrimai skatina nutukimą, diabetą, didina kraujospūdį ir kitas grėsmes širdžiai.“

Dietiniai gazuoti gėrimai

„Dietiniai gėrimai, kuriuose nėra cukraus, nėra geresni už įprastus saldintus gėrimus. Juose esantys chemikalai skatina metabolinį sindromą“, – teigė Suzanne Steinbaum, kardiologė iš Niujorko. Pasak jos, nėra nė vienos priežasties, kodėl eikėtų gerti dietinius gazuotus gėrimus.

Santa Monikoje dirbanti gydytoja ginekologė Sheryl Ross teigia, kad šiame nulį kalorijų turinčiame gėrime esantis aspartamas gali būti siejamas su galvos skausmu, virškinimo sutrikimais, nuotaikų kaita, Alzheimerio liga, išsėtine skleroze ir net kai kuriomis vėžio rūšimis.

Gruzdintas maistas

„Tai maistas, dėl kurio labiausiai daugėja nutukusių ir diabetu sergančių žmonių, – įvertino pokalbių šou vedėjas, Kolumbijos universiteto profesorius Mehmetas Ozas. Tokiame maiste dažnai yra transriebalų, kurie didina cholesterolio kiekį ir riziką susirgti koronarine širdies liga.

Perdirbta mėsa

„Perdirbtos mėsos gaminiuose yra tokios mėsos, kurią iš esmės reikėtų išmesti, – įsitikinęs „NYC Surgical“ direktorius chirurgijai Davidas Greuneris. – Tačiau pridėjus kitų paprastai nevalgomų priedų ir chemijos sukuriamas valgomo produkto įspūdis. Aš tokių produktų niekada nevalgau“.

Cukraus vata ir kitas gatvės maistas

Cukraus vata – populiarus gatvėje parduodamas saldumynas, tačiau jo nė už ką nevalgytų daugybė gydytojų. Valgyti cukraus vatą – tai valgyti gryną cukrų. 

Kai kurie medikai teigia iš viso nevalgantys nieko, kas parduodama gatvėje ir pateikiama ant pagaliuko – paprastai tai būna arba cukrinis skanumynas, arba riebaluose gruzdintas valgis. Nei viename, nei kitame maiste nėra nieko naudingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?