Kada geriau valgyti žalius, o kada – pernokusius bananus?

Kada geriausia valgyti bananus? Pirmiausias atsakymas, kuris šauna į galvą išgirdus šį klausimą, – bananus reikia valgyti, kai jie prinoksta. Ir būtumėte visiškai teisūs.

Kokius bananus renkatės jūs?<br>123rf nuotr.
Kokius bananus renkatės jūs?<br>123rf nuotr.
Kaip keičiasi banano spalva jam nokstant.<br>123rf nuotr.
Kaip keičiasi banano spalva jam nokstant.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2016, 7:16 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 4:36 AM

Bet yra kur kas daugiau dalykų, kuriuos verta žinoti apie šiuos vaisius. Ar išsirinksite pernokusį, ar dar žalią bananą, galite gauti ir naudos, ir nieko nelaimėti ar net sau pakenkti.

Viskas priklauso nuo to, ko jums trūksta, teigia amerikietis mitybos ekspertas Davidas Wolfe.

Pernokę bananai

Ar žinote, kuo pasižymi pernokę bananai, ant kurių žievės atsiranda rudų dėmių?

Nokstant bananams juose daugėja navikų nekrozės faktoriaus (angl. TNF – tumor necrosis factor) – ir tai atspindi rudos dėmelės ant žievių. Navikų nekrozės faktorius yra medžiaga, sukelianti vėžinių ląstelių mirtį. Kuo daugiau tamsių dėmių – tuo daugiau bananuose šios medžiagos.

Be to, kuo labiau prinokę bananai, tuo aukštesnis jų glikemijos indeksas – tai reiškia, kad jie lengviau ir greičiau virškinami. Tad jeigu kyla bėdų dėl virškinimo, geriau rinktis visiškai sunokusius bananus.

Tokijuje įsikūrusio Teikyo universiteto mokslininkai įrodė, kad palaukę, kol bananai visiškai sunoks, gausime maksimalią naudą: tokiuose vaisiuose yra didžiulė koncentracija naudingųjų medžiagų – nuo skaidulų iki vitamino C, B, kalio ir gausybės antioksidantų.

Tačiau yra keletas priežasčių, kada geriau kramsnoti dar žalius bananus.

Neprinokę bananai

Kaip nurodo onegreenplanet.com, žaliuose bananuose yra mažiau cukraus – todėl juos pirmiausia turėtų rinktis tie, kurie serga antrojo tipo diabetu ar jiems kyla didesnė šios ligos rizika.

Kadangi žaliuose bananuose yra daugiau krakmolo, kuris vaisiams nokstant virsta cukrumi, neprinokę bananai ilgesniam laikui numalšins alkį. Tad jie labiau vertingi ir tiems, kurie laikosi dietos. 

Taip pat neprinokusiuose bananuose yra daugiau probiotikų – bakterijų, kurios lengvina žarnyno veiklą.

Tačiau verta atminti ir tai, kad suvalgius žalią bananą kur kas didesnė tikimybė, kad žarnyne susidarys dujų.

Kaip saugoti bananus?

Jeigu turite daugiau bananų nei galite suvalgyti, juos galite užšaldyti. Nulupkite žievę, supjaustykite gabalėliais, dėkite į maišelį ar indelį ir laikykite šaldiklyje. Vaisiai išsaugos maistines savybes.

Šaldytus bananus galite dėti į trintus kokteilius, gaminti iš jų ledus arba dėti į pyragų tešlą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?