10 patarimų norintiems pradėti gyventi sveikai ir numesti svorio

Tikriausiai pats dažniausiai pasitaikantis noras – tai noras numesti svorio. Siekiant įgyvendinti šį norą, reikia pakeisti gyvenimo būdą. Norint pakeisti gyvenimo būdą, reikia labai aiškiai susidaryti veiksmų strategiją ir iš anksto žinoti, kaip organizuoti gyvenimą namuose bei darbe.

Norint pakeisti gyvenimo būdą, reikia labai aiškiai susidaryti veiksmų strategiją ir iš anksto žinoti, kaip organizuoti gyvenimą namuose bei darbe.<br>123rf nuotr.
Norint pakeisti gyvenimo būdą, reikia labai aiškiai susidaryti veiksmų strategiją ir iš anksto žinoti, kaip organizuoti gyvenimą namuose bei darbe.<br>123rf nuotr.
Norint pakeisti gyvenimo būdą, reikia labai aiškiai susidaryti veiksmų strategiją ir iš anksto žinoti, kaip organizuoti gyvenimą namuose bei darbe.<br>123rf nuotr.
Norint pakeisti gyvenimo būdą, reikia labai aiškiai susidaryti veiksmų strategiją ir iš anksto žinoti, kaip organizuoti gyvenimą namuose bei darbe.<br>123rf nuotr.
Lęšiai, avinžirniai, pupelės ir kitos ankštinės daržovės – puikus baltymų šaltinis.<br>123rf nuotr.
Lęšiai, avinžirniai, pupelės ir kitos ankštinės daržovės – puikus baltymų šaltinis.<br>123rf nuotr.
Miegas – vienas iš kritiškai svarbių procesų, reguliuojančių normalią organizmo veiklą.<br>123rf nuotr.
Miegas – vienas iš kritiškai svarbių procesų, reguliuojančių normalią organizmo veiklą.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Luka de Luna (transformacijos.lt)

Mar 29, 2016, 6:25 PM, atnaujinta May 31, 2017, 6:36 AM

1. Išmeskite visus nesveikus produktus, kad namuose ir darbe jų nebeliktų nei kvapo

Strategiškai svarbus uždavinys – visiems laikams atsisveikinti su visomis pagundomis. Jeigu šaldytuvas bus prigrūstas saldžių jogurtų ar riebių užkandžių, majonezų, o spintelėse bei stalčiuose bus prikaišiota sausainių, šokoladų ar traškučių, net neabejokite, –  niekaip nesugebėsite jų atsisakyti. Galite pamiršti mintį, kad sugebėsite. To nebus.

Jūsų valia – panašiai kaip piniginė su pinigais. Tai vietinė saugykla, į kurią landžiojama dėl pačių įvairiausių gyvenimiškų priežasčių. Ar tai būtų stresas, ar stiprios emocijos, ar sunkumai kylantys kovojant su kliūtimis kasdieniame gyvenime ir darbe.

Galite net nesitikėti, kad po sunkios darbo dienos, po visų tų įveiktų kliūčių jums pasirodys kažkas baisaus suvalgyti pyragaitį, kitą. Vien dėl to turite atsikratyti visų pagundų, kad jos nesiūlytų savo saldžios paguodos.

Tą patį galima pasakyti apie alkoholį tiems, kurie mėgsta vakarais išgerti taurę vyno ar alaus.

Jeigu atsargų nenorite išmesti, viską suvalgykite vienu ypu ir daugiau niekad nebepirkite.

2. Pasiruoškite cukraus trūkumui

Be ko nors saldaus bus sunku, ir jums tikrai užeis noras užkąsti kažko ar pagailėti savęs. Pasirūpinkite, kad namuose ir darbe (ypač darbe) sveikų užkandžių, tokių, kaip bananai, riešutai, vaisiai, javainiai, niekada nepritrūktų. Susiraskite nekaloringų desertų receptų ir išmokite juos gaminti, jie labai skanūs, nekaloringi bei nesunkiai gaminami.

Cukraus trūkumas pasireikš ir tiems, kas atsisakė alkoholinių gėrimų.

Tiems, kas mėgėjai užkandžiauti sūriais nesveikais patiekalais, galioja tas pats, tik su druska. Keiskite nesveiką baltą druską sveikesne, o užkandžius gaminkite iš daržovių. Pvz. traškučių mėgėjai gali rasti įvairių receptų, kaip pasidaryti labai skanius sveikuoliškus traškučius namuose iš daržovių. Vietoj sūrių nesveikų pirktinių padažų gaminkite padažus patys iš avokadų ar kitų daržovių.

3. Prisipirkite sveiko maisto atsargų

Be abejonės, jums labai skaudu ir sunku atsikratyti tokių skanėstų, kaip majonezas, kečupas, traškučiai ar pyragai, tačiau juos nesunkiai galima pakeisti sveikais ir lengvai įsisavinamais produktais. Prisipirkite sveiko maisto ir turėkite jo pakankamai, kad galėtumėte kažką pasigaminti, kai praalksite ar reikės pasiimti į darbą. Šių produktų galite valgyti daug ir sočiai.

Štai sąrašo pavyzdys:

avižų kruopos;

laukiniai ryžiai;

kuskusas;

lęšiai, avinžirniai;

pupelės;

sveikuoliški duoniukai; 

riešutai ir sėklos (saulėgrąžų, moliūgų);

džiovinti vaisiai;

visokių rūšių švieži vaisiai, uogos ir daržovės;

žalumynai;

prieskoniai;

imbieras;

alyvuogių, kokosų aliejus;

Himalajų druska;

balzaminis actas;

natūralus jogurtas.

Mėsos, sūrių ar žuvies nėra šiame sąraše, nes aš jų nenaudoju ir rekomenduoju išbandyti pagyventi valgant vien augalinius produktus. Ne tik tam, kad kristų svoris, bet ir kad pajustumėte, koks lengvas ir energingas gali tapti mūsų kūnas. Yra daugybė straipsnių ir mokslinių įrodymų, kad augalinis maistas gali sumažinti daugybės sunkių ir net mirtinų ligų riziką ar jų visai išvengti, bei palengvinti, o dažnai ir sustabdyti jau esamus simptomus ar ligų užuomazgas.

Jei nenorite visai atsisakyti gyvulinės mitybos, bent jau darykite ilgesnius augalinės mitybos periodus kartą per ketvirtį po mėnesį, arba kartą per mėnesį, po savaitę.

Jei maitinsitės gyvulinės kilmės produktais, naudokite tik liesus ir nedidelėmis porcijomis. Atminkite, kad kepsnio dydis neturi viršyti jūsų delno be pirštų, dydžio. Ir valgykite jį su daržovėmis, nemaišydami su angliavandeniais, tuomet bus lengviau virškinamas, ir organizmui bus lengviau pasisavinti reikalingas maistingas medžiagas.

Atsisakykite riebių sūrių ir gyvulinės kilmės riebalų, cukraus ir baltos duonos. Nuo šių produktų labiausiai auga svoris.

Taip pat turite visiems laikams išbraukti visus spalvotus gazuotus gėrimus. Tai pats nesveikiausias gėrimas, kokį tik galima sugalvoti. Jame yra labai daug pačio pigiausio cukraus, kuris nėra toks saldus, dėl to jo kiekis labai didelis. Visada atsiminkite, jei išgėrėte stiklinę spalvoto saldaus limonado – tai tolygu, kad suvalgėte stiklinę gryno cukraus.

Gal tokie palyginimai sulaikys jus nuo šių baisių produktų.

Sveikiausias ir vienintelis gėrimas, kuris numalšins troškulį bei papildys organizmo atsargas skysčiais – vanduo. Visa kita kas skysta, bet ne vanduo, jau yra maistas, o ne troškulio malšinimas.

Įveskite taisyklę, jei noriu gerti – geriu vandenį, jei gėriau sulčių ar kito skysto maisto, tai turi būti įvertinta kaip užkandis.

4. Neikite pirkti maisto, kai esate išalkę

Žinau, kad esate girdėję tai jau ne kartą, tik ar darote taip? Jau seniai įrodyta, kad jeigu žmogus nuėjo į maisto prekių parduotuvę būdamas alkanas, jis būtinai prisikrauna pilną krepšį ne tik nesuvokiamai nesuderinamo, bet  svarbiausia – daugiausiai nesveiko maisto.

Blogiausiu atveju prieš eidami į prekybos centrą bent jau atsigerkite vandens – jis numarins alkį. Ir būtinai turėkite iš anksto paruoštą pirkinių sąrašą – jokiu būdu nenukrypkite nuo to sąrašo.

5. Išlaikykite vienodą cukraus kiekį kraujyje visą dieną

Pirmiausia – vienodas cukraus kiekis užtikrins, kad nepajusite didelių apetito šuolių. Jei valgysite kas 2,5 – 3 valandas, cukraus kiekis išliks stabilus ir atėjus laikui užkąsti, nejausite alkio, todėl užteks suvalgyti nedaug. Taip niekada nepersivalgysite, nes pasisotinti pakaks visai nedaug. Taip pat sureguliuoti cukraus kiekį kraujuje padeda sveiki, augalinės kilmės produktai, kurie dar ir padeda stiprinti valią.

Taip pat įrodyta, kad stresas, emocijos, įtampa – tai tie veiksniai, kurie staigiai pakelia cukraus kiekį, dėl to mums norisi saldumynų ir riebaus nesveiko maisto.

Todėl labai svarbu išlaikyti pusiausvyrą ir mokytis ramiai reaguoti į kasdienius iššūkius. Tam labai padeda meditacija bei fizinis krūvis.

Dabar pereisime prie antros plano dalies,kuri būtina norint turėti gražią figūrą ir būti sveikais. Tai mūsų valios stiprybės palaikymas.

6. Paskirstykite namų ruošos, asmeninių reikalų ir darbo krūvį

Neleiskite sau jokių neužbaigtų darbų. Žinokite, kad protinė kramtomoji guma tiesiog išsiurbia iš jūsų visą valią. Visus neužbaigtus darbus jūs nešiojatės savo smegenyse, lyg nuolat kramtytumėte nesukramtomą gumą.

Ką daryti? Išsiaiškinkite ir užbaikite arba atsisakykite visų neužbaigtų darbų. Susidėliokite prioritetus, pasidarykite sąrašą neužbaigtų darbų, susirašykite aiškias datas, kada tai padarysite ir padarykite. O tuos, kurie nereikalingi, bet vis dar „kabo“, tiesiog visam laikui išmeskite iš galvos.

Lavinkite įgūdį atsijungti. Būtina išmokti atjungti smegenis. Sąmoningai „išjunkite“ mintis apie darbą, kai baigiasi darbo diena. Pasivaikščiokite pėsti po darbo, bent 10 minučių, kreipdami mintis į malonius dalykus, kad nutolintumėte mintis nuo darbų. Grįžę namo turite galvoti apie poilsį ir malonų laiką sau ir artimiesiems.

7. Kartais save teks apgauti

Tai tas atvejis, kai melas yra naudingas. Mums tikrai ne visada užteks valios pastangų ir disciplinos, kad atsispirtume pagundoms.

Pažadėkite sau (ir vykdykite pažadą), kad kiekvieną kartą, prieš leidžiant sau suvalgyti kažką nesveiko, prieš tai suvalgysite kažką sveiko. Pvz. bananą ar obuolį ir, palaukę 15 (!) minučių, jau galite imtis tos pagundos.

Pastebėsite, kad dažniausiai, parėjus tam laiko tarpui, noras prapuls. O kad neprailgtų laukti, tuo metu padarykite 15 pritūpimų.

8. Iš anksto turėkite sugalvoję išeitį iš situacijos

Jeigu iš anksto žinote, jog tam tikromis aplinkybėmis jūs būtinai nusižengsite ir nepaklusite valios balsui, turėkite iš anksto paruoštą planą. Pvz. Žinote, kad ryt kolegos gimtadienis ir būtinai bus atneštas tortas, kuriuo visi turėsite pasivaišinti. Tokiu atveju iš vakaro pasiruoškite sveiko deserto ir atsineškite jo į biurą, padėję prie bendrų vaišių, vaišinkitės juo, o jei labai siūlys ano, pasakysite: „Va, tuoj baigsiu šį ir paragausiu ano“. Greičiausiai po kiek laiko apie jus pamirš – galėsite išsisukti, o kartu ir pasmaguriauti.

Visuomet taupykite savo valios pajėgas turėdami išankstinį veiksmų planą tokioms situacijos. Tai ne tik labai padeda, bet ir vysto kūrybingumą, kas irgi yra puiku.

9. Palaikykite tvarką namuose

Skamba lyg ir ne į temą, tačiau tyrimais įrodyta, kad kai žmogus gyvena tvarkingoje aplinkoje, jis dažniau renkasi sveikesnį maistą, nei tas kuris gyvena apsikuitęs. Netvarka silpnina valią ir pastūmėja nukrypti nuo numatytos veiksmų linijos. Taigi, darykite išvadas.

Be to, namų tvarkymas – puikus fizinis krūvis, kuris, kaip žinia, labai prisideda saugant sveikatą ir gražų kūną.

10. Išsimiegokite

Miegas – vienas iš kritiškai svarbių procesų, reguliuojančių normalią organizmo veiklą. Jeigu jūs neišsimiegate, organizmas patiria stresą. Stresas verčia norėti saldaus, riebaus ir kitokio nesveiko maisto. Taip pat jis slopina valią. Ratas užsidaro.

Be to, pavargęs, nepailsėjęs protas rinksis greitą malonumą, ir net nesusimastysite apie ilgalaikius tikslus. Ir jo pasirinkimas bei pasekmės vargu, ar nudžiugins.

Žinokite – kiekvienas didelis pokytis – tai darbas, tačiau kai tik sukursite ir įdiegsite teisingus ir sveikus įpročius, toliau taps lengva ir malonu.

Linkiu taupyti ir ugdyti valią, būti kūrybingais, sveikais ir gražiais. O grožis juk ne vien tik išorė, tai visuma.

Daugiau - transformacijos.lt ir Facebook/Transformacijos

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?