Ką valgyti, o ko – ne, jeigu perkopėte 40 metų slenkstį

Jaunystėje skiriame ne tiek daug dėmesio teisingai ir subalansuotai mitybai, nes kupinas jėgų ir energijos organizmas lengvai susidoroja su krūviais. Maistas retai sukelia problemų.

40 metų – tai ta amžiaus riba, kai būtini mitybos režimo pokyčiai.<br>123rf nuotr.
40 metų – tai ta amžiaus riba, kai būtini mitybos režimo pokyčiai.<br>123rf nuotr.
Teikite pirmenybę riebioms žuvims, pavyzdžiui, lašišai.<br>123rf nuotr.
Teikite pirmenybę riebioms žuvims, pavyzdžiui, lašišai.<br>123rf nuotr.
Ant stalo kasdien turi būti sudėtinių angliavandenių. Jų yra ne tik grikiuose, bet ir kitose kruopose.<br>123rf nuotr.
Ant stalo kasdien turi būti sudėtinių angliavandenių. Jų yra ne tik grikiuose, bet ir kitose kruopose.<br>123rf nuotr.
Į mitybą būtinai įtraukite vidutinio riebumo varškę ir kitus rūgštaus pieno produktus.<br>123rf nuotr.
Į mitybą būtinai įtraukite vidutinio riebumo varškę ir kitus rūgštaus pieno produktus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 8:09 AM, atnaujinta May 29, 2017, 1:25 PM

Bet su amžiumi mitybos vaidmuo žymiai išauga. Lėtinės ligos ir nuolatinis stresas verčia atidžiau žvelgti į savo kasdienį valgiaraštį.

40 metų – tai ta amžiaus riba, kai būtina keisti mitybos režimą, laikytis tam tikrų taisyklių. Atnaujinę savo kasdienį valgiaraštį galėsite išsaugoti sveikatą ir ilgus gyvenimo metus.

1. Mažiau riebalų

Kai kas gali nesutikti su šiuo tvirtinimu, nes riebalai garantuoja gražią, lygią odą ir blizgančius plaukus, kurie puošia bet kokio amžiaus moterį. Bet mes kalbame apie gyvulinės kilmės riebalus, kurių kiekį geriau sumažinti iki minimumo.

Teikite pirmenybę riebioms žuvims, riešutams ir saulėgrąžoms, taip pat naudingam aliejui, pavyzdžiui, alyvuogių ar linų sėmenų. Šie produktai nedidina kraujyje blogojo cholesterolio kiekio, – vadinasi, padės išsaugoti sveikatą ir grožį.

2. Mažiau kalorijų 

Sulaukę keturiasdešimties nesame tokie aktyvūs kaip dvidešimtmečiai. Todėl organizmui reikia kur kas mažiau kalorijų. Tuo labiau, jei gyvenimo būdas mažai judrus ir dirbate biure.

Jeigu valgysite tiek pat, kaip iki šiol, dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos svoris vis didės. Širdžiai ir kraujagyslėms teks didesnis krūvis, atsiras hormoninių pakitimų. Šito išvengsite valgydami dažnai ir nedidelėmis porcijomis.

Stenkitės atsisakyti paprastųjų angliavandenių, kurie nepasotina, bet staigiai padidina cukraus kiekį kraujyje ir riziką susirgti diabetu.

Ant stalo kasdien turi būti sudėtinių angliavandenių. Teikite pirmenybę tokioms kruopoms, kaip nevalyti ryžiai, grikiai ar bolivinė balanda. Jos apdovanos energija, ilgam suteiks sotumo jausmą, bet niekaip nepakenks figūrai.

3. Teisingi baltymai

Žmogaus organizmas aktyviai vystosi iki 25 metų. Būtent šiuo laiku ypatingai reikalingi baltymai – tikra statybinė ląstelių medžiaga.

Vėliau mitybos valgiaraštį galima peržiūrėti, nes reikia palaikyti visus pagrindinius organizmo procesus. Tuomet baltymų ir kitų maistinių medžiagų reikia vartoti mažiau. Vidutinis paros kiekis neturi viršyti 90 gramų.

Atkreipkite dėmesį į baltymų kokybę. Patartina į mitybą būtinai įtraukti vidutinio riebumo varškę ir kitus rūgštaus pieno produktus. O štai mėsos, ypač kiaulienos, geriau atsisakyti – pakeiskite ją vištiena ir žuvimi. Šie produktai ne tik lengviau virškinami, bet ir mažiau kaloringi.

4. Daugiau ląstelienos

Su amžiumi visi organizme vykstantys procesai sulėtėja. Tai pasakytina ir apie virškinimą. Todėl padidėja kai kurių produktų, kurie palaiko normalią mikroflorą, poreikis. Be to, labai svarbus ir žarnyno darbas.

Normaliam žarnyno darbui užtikrinti į kasdienį valgiaraštį būtina įtraukti ląstelieną, kurios daug yra daržovėse. Bet jas geriau vartoti žalias.

Jei anksčiau nedažnai valgėte salotas, jas pamažu įtraukite į valgiaraštį, kad išvengtumėte papildomo krūvio ir tokių problemų, kaip pilvo pūtimas.

Pereidami prie naujos mitybos sistemos stenkitės valgyti daugiau virtų daržovių: burokų, morkų ir įvairių rūšių kopūstų.

Be to, atkreipkite dėmesį į uogas. Jose ne tik yra antioksidantų, kurie lėtina senėjimo procesus, bet ir pasižymi priešbakteriniu poveikiu. Uogose  esančios įvairios rūgštys naikina bakterijas, kurios sukelia ligas. Uogos taip pat žymiai pagreitina žarnyno peristaltiką.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.