Išsiaiškinta, kodėl kai kuriems žmonėms nesiseka laikytis dietų

Dauguma žmonių, norinčių sumažinti kūno apimtis, yra linkę atsisakyti savo mėgstamo maisto, pakeisdami jį mažiau gardžiu.

Jeigu jums nesiseka sulieknėti, veikiausiai atsisakote ne tų produktų, kurių vertėtų.
Jeigu jums nesiseka sulieknėti, veikiausiai atsisakote ne tų produktų, kurių vertėtų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 7:48 AM, atnaujinta May 18, 2017, 2:55 PM

Dauguma žmonių, norinčių sumažinti kūno apimtis, yra linkę atsisakyti savo mėgstamo maisto, pakeisdami jį mažiau gardžiu.

Tačiau, ekspertų teigimu, tie, kurie nori sėkmingai atsikratyti antsvorio, turėtų labiau galvoti apie tai, kaip savo racioną praturtinti jų mėgstamais sveikesniais maisto produktais.

Tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 550 žmonių, padėjo mokslininkams išsiaiškinti, kad laikantis dietos svarbiausia yra savikontrolė. Tačiau kodėl vieniems žmonėms sekasi save kontroliuoti ir nevalgyti netinkamo maisto, nei kitiems?

Paaiškėjo, kad žmonės, kurie save prastai kontroliuoja, yra linkę riboti tam tikrų produktų suvartojimą ar apskritai jų vengti.

O tie, kurie kur kas sėkmingiau įgyvendina savo tikslus, kaip paaiškėjo, linkę tiesiog į savo maisto racioną įtraukti sveikesnius produktus, kaip alternatyvą nesveikiems, rašo interneto portalas „MailOnline“.

Taip pat nustatyta, kad tie, kas save sunkiau kontroliuoja, stengiasi vengti mėgstamų užkandžių ir kitų produktų, kurie juos labiausiai vilioja. O štai tie, kas dietos laikosi sėkmingiau, stengiasi atsisakyti tų kilogramų pridedančių produktų, be kurių ir šiaip gali lengvai apsieiti.

Rinkdamiesi, kokius sveikus produktus įtraukti į savo racioną, save mažiau kontroliuojantys žmonės, dažniausiai prisimena produktus, kurių jie nemėgsta, pavyzdžiui, Briuselio kopūstus.

O save lengvai kontroliuojantys žmonės daugiau galvoja, kaip į dietą įtraukti sveikus ir mėgstamus produktus, tokius kaip, tarkim, braškės.

Atlikto tyrimo vadovė Meredith David iš Bayloro universiteto Teksase (JAV) pasakojo: „Mūsų tyrimas parodė, kad užuot susikūrę taisykles, kaip vengti mėgstamų užkandžių, besilaikantys dietos turėtų galvoti apie tai, kaip valgyti sveiką maistą, kuris jiems patinka.

Besilaikantieji dietos, kurie atsisako savo mėgstamiausių produktų, dažniausiai nepasiekia norimų rezultatų.

Jiems labiau pasisektų, kartais leidžiant sau suvalgyti atsitiktinių „skanumynų“ ir labiau orientuojantis į sveikesnius maisto produktus, kuriuos jie mėgsta, bei stengiantis įtraukti šiuos skanius ir sveikus produktus į savo dietą.

Planuodami pagerinti sveikatą ir savijautą, save prastai kontroliuojantys žmonės, dažniausiai renkasi sunkesnį kelią į sėkmę, bandydami vengti savo mėgstamiausių produktų“.

Mūsų tyrimo duomenys rodo, kad žmonės kurie paprastai pasiekia geresnių rezultatų, sukuria labiau juos motyvuojančias dietas, atsisakydami pačių nenaudingiausių produktų, kurie nėra patys mėgstamiausi“.

M.David teigė, kad daugiausiai dėmesio teikiama vadinamiesiems „superproduktams“, kuriuos neva kiekvienas turėtų rinktis ir nuodingiems, kurių visi turėtų vengti.

Ji patarė žmonėms, kurie nori numesti svorio, permąstyti savo mitybos strategijas ir tiesiog pasistengti į dietą įtraukti sveikesnius produktus, ypač tuos kurie jiems ir šiaip patinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.