Daržovės, kurias suvalgę galite skleisti nemalonų kvapą

Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti daug žalių daržovių, mat jos yra nekaloringos, jose daug naudingųjų medžiagų ir nėra riebalų. Tačiau kai kurių daržovių kramsnojimas, ypač dideliais kiekiais, turi šalutinį poveikį, kuris tikrai nesukels malonių jausmų.

Brokoliuose yra itin daug naudingųjų medžiagų, todėl nereikia atsisakyti juos valgyti tik dėl to, kad jie sukelia dujų susidarymą.<br>123rf nuotr.
Brokoliuose yra itin daug naudingųjų medžiagų, todėl nereikia atsisakyti juos valgyti tik dėl to, kad jie sukelia dujų susidarymą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2016, 8:15 AM, atnaujinta May 16, 2017, 11:23 AM

Žaliose daržovėse yra daug skaidulų, kurios gerina virškinamojo trakto veiklą ir gali padėti išvengti kai kurių rūšių vėžio, ypač storosios žarnos vėžio, teigia JAV Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai.

Žmogaus organizmas negali jų suvirškinti, nes neturi jas skaldančio fermento. Ir nors netirpiosios skaidulos padeda virškinimo sistemai, nes užkerta kelią vidurių užkietėjimui, jų valgymas dideliais kiekiais sukelia pilvo pūtimą, o kartu – ir skleidžiamus nemalonius kvapus.

Kokios tai daržovės?

Turbūt visiems geriausiai žinoma, jog pilvo pūtimą sukelia pupelės ir žirniai. Tačiau tokio pat poveikio turi ir kopūstai – baltieji, žiediniai, Briuselio, taip pat brokoliai.

Dujų susidarymą žarnyne skatina ir svogūnai, česnakai, porai. O kai kuriems žmonėms – artišokai, smidrai ar grybai.

Dėl to atsisakyti daržovių nevertėtų, o JAV mokslininkai pateikė keletą pasiūlymų, kaip sumažinti dujų susidarymą.

Šis nemalonus poveikis sumažėja, kai daržovės apdorojamos karščiu – išverdamos, iškepamos. O jeigu norite kramsnoti jas žalias, valgykite nedideliais kiekiais, gerai sukramtydami ir jokiu būdu neskubėdami.

Dujų kaupimąsi sumažins ir dar vienas paprastas patarimas – valgydami žalias daržoves gerkite daug negazuoto vandens.

Taip pat patartina sumažinti kitų produktų, kurie didina dujų susidarymą, kiekį. Tarp jų – pieno, kviečių produktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.